STIGLI ZADNJI PODACI: / U Hrvatskoj dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba su iz Zagreba; Stožer je danas donio tri bitne odluke

Image
Foto: Pixsell

Francuski predsjednik je jučer rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i 'prvu pobjedu' svoje države protiv koronavirusa

15.6.2020.
7:28
Pixsell
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2254 pozitivne osobe na koronavirus, a preminulo je 107
  • Dosad su se oporavile 2140 osobe, a na bolničkom liječenju je 7 osoba
  • Novooboljele osobe su iz Grada Zagreba
  • U svijetu je potvrđeno 8.017.847 zaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 4.140.718, a umrlo 436.125

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Novi slučajevi u Crnoj Gori: Zaraženi boravili u BiH

22.05 - Crnogorske zdrastvene vlasti potvrdile su u ponedjeljak novi slučaj obolijevanja od koronavirusa, drugi u posljednja dva dana, a nakon što 42 dana uzastopce nisu zabilježeni slučajevi zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćeno, radi se o osobi iz Budve, koja je nekoliko dana prije izbijanja simptoma boravila na tlu BiH.

"Epidemiološko istraživanje slučaja i identifikacija kontakata je u tijeku“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz podsjećanje da je od sredine ožujka u Crnoj Gori otkriveno 326 slučajeva zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jučerašnji slučaj zaraze je uvezeni slučaj iz Bosne i Hercegovine, čiji su kontakti, kako je pojašnjeno, po povratku u Crnu Goru bili minimalni.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život se u Francuskoj vraća u normalu

18.08 - Život u Francuskoj vratio se u ponedjeljak gotovo posve u normalu: u potpunosti su otvoreni mnogi kafići i restorani, dopuštena su neka prekogranična putovanja i priprema se povratak svih učenika u škole, a vlasti vjeruju da je glavnina epidemije koronavirusa prošla.

Prvi put od sredine ožujka, vlak koji povezuje Pariz i Dortmund u Njemačkoj krenuo je u ponedjeljak ujutro na put nakon što su otvorene granice unutar Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na francusko-njemačkoj granici, po dolasku u Kehl, preko puta Strasbourga, više nije potrebno pokazivati dokumente njemačkim policajcima niti dokazivati identitet. To posebno veseli francuske pušače koji u Njemačkoj kupuju jeftinije cigarete.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolsku stigli prvi turisti

18.07 - U ponedjeljak su u Španjolsku stigli prvi turisti nakon tri mjeseca jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke no ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa.

Turizam u Španjolskoj bio je zabranjen od proglašenja izvanrednog stanja 14. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španjolska vlada otvorila je zračne linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila tisuće radnih mjesta na tim otocima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri osobe s težim simptomima u mostarskoj bolnici

17.20 - Tri osobe zaražene koronavirusom s područja Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru smještene su na odjelu Covid bolnice u Mostaru, izvijestili su u ponedjeljak iz ove županije nakon što su ponovno nakon 30 dana zabilježeni slučajevi obolijevanja od covida-19.

U posljednja 24 sata s područja Mostara hospitalizirani su 31-godišnji muškarac, kod kojeg je infekcija potvrđena tijekom vikenda, i 24-godišnjakinja iz njegove obitelji s visokom sumnjom na zarazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su priopćili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kod oba ova pacijenta došlo je do pogoršanja kliničke slike, zbog čega su smješteni u izolacijski blok gdje se provodi dijagnostička obrada. Tijekom protekloga tjedna u Covid bolnicu u Mostaru smještena je starija žena iz Stoca koja se nalazi na potpornoj terapiji kisikom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac u Hong Kongu osuđen na dva tjedna zatvora zbog kršenja mjere karantene

14:28 - Sud u Hong Kongu osudio je muškarca na dva tjedna zatvora zbog kršenja obvezme karantene u kojoj je trebao biti. 38-godišnjak je doputovao u Hong Kong nakon putovanja u inozemstvo početkom ove godine. Po dolasku izdali su mu mjere karantene te je trebao biti kod kuće 14 dana. No, uhvaćen je kako 7. ožujka pokušava putovati preko kontrolnog punkta Zaljev Shenzhen u kontinentalnu Kinu. Hong Kong je zabilježio 1109 slučajeva zaraze koronavirusom, prema Sveučilištu Johns Hopkins, prenosi CNN.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje novozaraženih u Hrvatskoj

13:59 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 2, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2254. Obje novooboljele osobe su iz Grada Zagreba. Do sada su testirane 70254 osobe, od toga 144 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 7 osoba. Na respiratoru nema (0) pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2140, što je 6 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 107, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Image
Foto: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

15.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, ministar zdravstva Vili Beros.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio tri odluke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske
  • Odluku o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
  • Odluku o izmjeni Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19

Ovim odlukama produžen je postojeći režim prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske do 30. lipnja 2020. godine, omogućena je uspostava željezničkog i cestovnog međunarodnog javnog prometa uz pridržavanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je za djelatnost trgovine ukinuta zabrana rada blagdanima i neradnim danima, što znači da je omogućeno uspostavljanje radnog vremena kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, ali i dalje uz obveznu primjenu protuepidemijskih mjera i pridržavanje svih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Sloveniji jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

13:30 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 211 testova potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, ali nije bilo smrtnih slučajeva među već zaraženima, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Ukupan broj osoba koje su od početka epidemije bile inficirane sada iznosi 1496, broj umrlih ostaje 109, uz 23 trenutačno aktivna slučaja zaraze, objavio je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog covida-19 trenutačno je hospitalizirano sedam pacijenata, a među njima i jedan koji treba intenzivnu njegu, što je prvi slučaj težeoboljelog koji treba takvu pomoć nakon više tjedana. U okviru relaksacije epidemioloških mjera uvedenih na početku epidemije, od jutros su na slovensko-hrvatskoj granici ponovo otvoreni svi malogranični prijelazi. Na listu epidemiološki sigurnih država Slovenija je od ponedjeljka uvrstila i Crnu Goru, dok je granica s Italijom od danas "otvorena", s liberalnim režimom prijelaza koji je na njoj vladao prije 10. ožujka kad je zbog žarišta koronavirusa na sjeveru Italije bila zatvorena.

Otvaranje unutarnje "schengenske" granice simbolično su u jutarnjim satima međusobnim susretom i zagrljajem na samoj graničnoj crti obilježili Klemen Miklavčič i Rodolfo Ziberna, gradonačelnici talijanske Gorizije i slovenske Nove Gorice, gotovo spojenih gradova, na mjestu gdje je 2004. godine ulazak Slovenije u Europsku uniju pozdravio tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:57 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, preostali uzorci od petka su negativni, a u nedjelju je na analizu poslano osam uzoraka i svi su u obradi. Od početka pandemije na analizu u Zagreb je poslano 3288 uzoraka. U samoizolaciji na području županije nema niti jedna osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U BiH potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze

12:26 - U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom a predstavnici zdravstvenih ustanova u toj zemlji tvrde kako je stanje još uvijek pod nadzorom te da za sada nema razloga za uzbunu. U Federaciji BiH je nakon testiranja 400 uzoraka u protekla 24 sata zaraza potvrđena u 24 slučaja dok su u Republici Srpskoj testirali 154 uzorka a 14 je bilo pozitivnih na koronavirus. Broj novozaraženih u BiH na dnevnoj je osnovi dvoznamenkasti već duže od dva tjedna a ukupni broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije u toj je zemlji sada veći od tri tisuće dok je 166 osoba umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstanici zdravstvenih ustanova i tijela vlasti zaduženih za nadzor nad epidemijom tvrde kako sadašnji trend rasta broja novozaraženih još nije razlog za uvođenje oštrijih restriktivnih mjera. "Bilo je nekih promjena u proteklim danima no mi smo i dalje zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ona je i dalje pod kontrolom", izjavio je novinarima u Banjoj Luci Branislav Zejković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske. Pojasnio je kako se zaraza zapravo širi unutar lokalnih zajednica a njihova žarišta su identificirana i nadziru se.

Najveća žarišta u RS trenutačno su u Modriči i Doboju gdje se zaraza proširila među zaposlenima u dvije tvornice. Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić u ponedjeljak je ustvrdio kako situacija jeste ozbiljna ali je još uvijek pod nadzorom. "Dok imamo jedan standardni broj (novozaraženih), dok nemamo nagle skokove odnosno konstantni nagli porast možemo reći da je situacija pod kontrolom. Najvažnije u ovom trenutku je rad epidemioloških službi na terenu, da se kontakti izoliraju, i to je primarni način na koji možemo koliko-toliko držati, odnosno kontrolirati broj novozaraženih", kazao je Peršić za televiziju N1.


Nema novozaraženih u Splitsko dalmatinskoj županiji

12:06 - Na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC-u Split, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Od ukupnog broja do sada pozitivnih osoba na COVID infekciju sa područja Splitsko-dalmatinske županije još se jedna osoba vodi kao aktivno oboljela.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

12:03 - Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 3 dana (od petka 12.6.2020.) nema novooboljelih osoba od COVID-19, te je epidemiološka situacija i dalje stabilna. Ukupan broj oboljelih i izliječenih osoba od početka epidemije je 41. U protekla 72 sata testirane su 4 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2273.


Mentalni problemi zbog karantene veći među ženskom populacijom

11:36 - Znatno više žena nego muškaraca suočava se s mentalnim problemima koji su se razvili kao posljedica pandemije koronavirusa jer teže podnose mjere izolacije uvedene u cilju borbe protiv Covida-19, pokazalo je britansko istraživanje. Znanstvenici s Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Sveučilištu Essex, Lisa Spantig i Ben Etheridge na temelju provedene ankete zaključili su da žene teže od muškaraca podnose socijalnu izolaciju uvedenu u sklopu mjera karante.

Njihova studija je otkrila i da se broj osoba s najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem nakon mjera karantene povećao među oba spola, piše Guardian. Među muškarcima je dio onih s jednim težim psihičkim problemom porastao sa 7 posto posto na 18, a među ženama s 11 na 27 posto. Studije provedene u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji tijekom karantene ukazale su na pad osjećaja dobrobiti i među muškarcima i među ženama.


Maja Grba-Bujević: 'Užasavam se nekih scena s televizije'

10:01 - Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević komentirala je za N1 nepridržavanje mjera fizičke distance i ostalih epidemioloških mjera. "Kada čovjek baci pogled na TV vidi da negdje ima dezinficijensa, ali nije bitno samo ima li ga već koristi li se. Ovo grupiranje na otvorenom je još manji rizik i trebalo bi držati fizičku distancu koja se slabo poštuje. Užasavam se nekih scena s televizije, ne bih sad imenovala o kojim se političarima radi, ali dijeli se nešto i onda se pritom grli i ljubi. Moje je pitanje - što smo onda ovo cijelo vrjeme radili? Pa zdravlje nam je valjda najvažnije", ističe Grba-Bujević.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

08.06.2020., Karlovac - Konferencija za medije Stozera civilne zastite Karlovacke zupanije na kojoj su o situaciji uzrokovanoj koronavirosm govorili zupan karlovacke zupanije Damir Jelic, zamjenik nacelnika Stozera Civilne zastite RH Damir Trut i clanica Nacionalnog stozera CZ Maja Grba Bujevic.

Rasprava o utjecaj COVID-19 krize na gospodarstvo u Virovitici

9:55 - U srijedu 17. lipnja, u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, s početkom od 11,00 sati, održat će se panel rasprava na temu „Utjecaj COVID 19 krize na gospodarstvo: Kako odgovoriti na izazove zdravstvene i gospodarske krize – uloga javnog i privatnog sektora“.

Panelisti će biti: Boris Čagalj (HBOR), Zlatko Pleša HGK ŽK Virovitica, Božidar Jeremić (HOK OK VPŽ), Ivan Sarić (HUP), Hrvoje Belobrk (HZZ Područni ured Virovitica), Neda Martić (Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije), Vlatka Strusa (Strukovna grupa računovođa HGK ŽK Virovitica), Emina Kovač (VIDRA) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska županija). Organizator događanja je Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, javlja Vpz.hr.


Tajland ukida policijski sat nakon 21 dana bez lokalne zaraze

9:49 - Tajland je ponedjeljak poslije više od dva mjeseca ukinuo policijski sat diljem države, nakon 21 dana od posljednjeg slučaja lokalne zaraze koronavirusom. Ta država na jugoistoku Azije s oko 70 milijuna stanovnika je 13. siječnja postala prva zemlja nakon Kine sa slučajem koronavirusa. Tajland se uspješno bori protiv virusa, pa ima samo 3100 slučajeva zaraze, s 58 smrtnih ishoda. Oporavilo se gotovo tri tisuće ljudi.

Dužnosnici ističu kako je tajna uspjeha u tome što su Tajlanđani rano počeli nositi maske, rano zatvaranje granica i poslovnica te policijski sat. U ponedjeljak su u zemlji otvorene i škole s manje od 120 učenika, izložbeni prostori, koncertne dvorane, igrališta, zabavni parkovi, a dopuštene su i filmske produkcije i sportska natjecanja, no bez gledatelja. Kafići i dalje ostaju zatvoreni, no restorani koji su se otvorili prije dva tjedna pod mjerama socijalnog distanciranja sada mogu posluživati alkohol.

U ponedjeljak Tajland po drugi put u pet dana nije zabilježio nijedan slučaj zaraze. Svi slučajevi u posljednja tri tjedna otkriveni su u karanteni među Tajlanđanima koji su se vraćali iz inozemstva, rekao je Taweesin Wisanuyothin, glasnogovornik vlade za upravljanje krizom koronavirusa.


37 novih slučajeva u Južnoj Koreji

9:26 - Južna Koreja je prijavila u nedjelju 37 novih slučajeva koronavirusa i nijednu novu smrt. Ukupni broj prijavljenih slučajeva u zemlji iznosi 12.121, a u aktivnoj karanteni nalazi se više od 1100 pacijenata. 22 nova slučaja zabilježena su u glavnom gradu Seulu, javlja CNN.


Japan je zabilježio 62 nova slučaja zaraze

9:22 - Japansko ministarstvo zdravlja zabilježilo je 62 nova slučaja koronavirusa, ali nije bilo novih smrtnih slučajeva u nedjelju. Ukupni broj prijavljenih infekcija u Japanu iznosi 18.214, od čega je 712 s kruzera Diamond Princess. Službeni broj smrtnih slučajeva je 938, pri čemu je 13 umrlih s kruzera. U Tokiju je u nedjelju zabilježeno 47 novih infekcija, što je najeveće jednodnevno povećanje u tom gradu od 5. svibnja. Taj broj uključuje 18 slučajeva povezanih s noćnim životom u četvrti Shinjuku, javlja CNN.

Image
Foto: Profimedia

Commuters wearing masks walk near the Tokyo Station, Tokyo, Japan on June 15, 2020. Tokyo Government decided to lift up the issue of Tokyo Alert and transfer to the third stage from the current second stage. The alert aimed at drawing people attention to new spike cases to urge greater caution. The third stage can allow pachinko parlors, karaoke bars and amusement parks to be opened and the operation hour of restaurants and izakaya, Japanese pubs will be extended from 10 p.m. to 12 midnight. The Tokyo government has started to ease restrictions on any business closure. Japan has continued to request people to avoid three Cs: Closed spaces,Crowded spaces, Close-contact settings across the nation to prevent the second wave of Covid-19 from spreading. Tokyo, Japan 15/06/2020//DELETREEPIERREEMMANUEL_PED00181/2006150844/Credit:PIERRE EMMANUEL DELETREE /SIPA/2006150851,Image: 531728775, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nema novozaraženih u Istri

9:17 - U Istri se nastavlja pozitivan trend i nema novozaraženih. Unutar 24 sata, svi ispitani uzorci brisa u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije negativni su na koronavirus.


Europske države počele otvarati granice, putovanje i dalje dijelom ograničeno

8:59 - Europske države u ponedjeljak su ublažile neke granične kontrole uvedene u pandemiji covida-19, no zatvorenost Španjolske, niz preostalih ograničenja i nove metode prelaska granica pokazuju kako će se na putovanja kakva su bila prije pandemije i dalje čekati. Schengenska zona koja obuhvaća 22 države Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku inače operira bez graničnih kontrola, no zbog koronavirusa je bila većinom suspendirana tri mjeseca za sve osim za robu i neophodne radnike.

Povjerenica Europske komisije za unutarnja pitanja Ylva Johansson pozvala je prošli tjedan članice da do ponedjeljka otvore svoje granice, a do srpnja i one prema trećim državama. Taj bi potez mogao spasiti dio turističke sezone i pomoći europskom sektoru putničkog prijevoza i turizma koji s rekreacijom i kulturom čini gotovo 10 posto europskog gospodarstva. U mediteranskim državama taj je postotak veći, pa su te zemlje među najpogođenijima koronakrizom. Mnoge restrikcije na granicama za posjetitelje iz Europske unije i schengenske zone ukinut će se od Islanda do Grčke, no to neće biti povratak nesmetanom putovanju kakvo je bilo prije pandemije.

Njemačka upozorenja za putovanja, uvedena prije tri mjeseca, ukinuta su u ponedjeljak za većinu Europe. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ukinulo je i upozorenje za putovanje u 27 europskih država. Nakon što je otvorila većinu granica prema susjednim državama u prvom tjednu lipnja, Austrija u ponedjeljak ukida obaveznu karantenu i testiranje za državljane drugih članica EU-a i nordijske zemlje koje nisu u tom savezu.

No restrikcije u Austriji i dalje su na snazi za Švedsku, Španjolsku, Portugal i Veliku Britaniju, kao i upozorenje za putovanje u najpogođeniju talijansku regiju Lombardiju. Restrikcije ulaska za sve države Europske unije i Britaniju u ponedjeljak će ukinuti i Švicarska.

Island od početka tjedna nudi testove na koronavirus za sve putnike osim djecu, što je opcija umjesto dvotjedne karantene. Test je besplatan do 1. srpnja, a u nekim slučajevima je dopuštena i potvrda o ranijem testiranju. Španjolska ne dopušta ulazak stranim turistima do 21. lipnja, s iznimkom nekih otoka. Drugdje mogućnost putovanja ovisi o tome otkud i kamo se ide.

Grčka i dalje traži karantenu za putnike iz zračnih luka osam država EU-a. Češka je uvela sustav semafora, zabranivši ulaz za turiste iz „žutih“ ili „crvenih“ država poput Portugala i Švedske. Danska pušta turiste s Islanda, iz Njemačke i Norveške, no ne i Švedske, pod uvjetom da rezerviraju najmanje šest noćenja.

Prije koronavirusa je prosječno unutarnje europske granice svakodnevno prelazilo oko 3,5 milijuna ljudi, stoji u prošlogodišnjem izvještaju Europskog parlamenta. Njih oko 1,7 milijuna je to činilo zbog rada, a mnogi od njih danas rade od kuće.


Island turistima nudi dva tjedna besplatnih testiranja na koronavirus

8:25 - Island, kao popularno turističko odredište planira svim stranim turistima ponuditi besplatno testiranje na koronavirus tijekom zadnjih dvaju tjedana u lipnju. Islandska vlada nedavno je objavila da će putnici na Island od 15. lipnja pri ulasku u zemlju morati izabrati hoće li biti podvrgnuti testu ili će ići u 14-dnevnu karantenu. U međuvremenu su dužnosnici obavijestili da će test u iduća dva tjedna biti besplatan, a nakon toga će se naplaćivati 113 dolara (755 kuna). Djeca se neće morati testirati.


Novih 49 slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, većinom povezanih s pekinškom tržnicom

7:49 - Kina je u ponedjeljak izvijestila o 49 novih slučajeva covida-19 dok se Peking nastoji izboriti s novim žarištem zaraze koronavirusom povezanim s tržnicom u glavnom kineskom gradu. Od ukupnog broja novozaraženih u Kini 36 se odnosi na glavni grad u kojemu su tisuće testirane nakon što je na veletržnici Sinfadi u četvrti na jugozapadu grada iznenada prošlog tjedna izbila zaraza. Ta tržnica osigurava 90 posto svježeg voća i povrća za Peking.

Prema lokalnim dužnosnicima u pogođenoj četvrti "ratno je stanje" i neki dijelovi grada su u blokadi te je zabranjeno putovanje između pojedinih dijelova grada. Veletržnica je zatvorena, a testiranjem su obuhvaćeni deseci tisuća stanovnika te je grad pokrenuo akciju ulaska u trag svim osobama koje su bila na toj tržnici ili su bile u kontaktu s posjetiteljima tržnice.

Dio škola otkazao je nastavu. "Rizik širenja epidemije vrlo je visok pa moramo poduzeti odlučne mjere", kazao je glasnogovornik pekinške gradske uprave Xu Hejiang na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Veletržnica Sinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Tijekom protekla četiri dana Peking je potvrdio ukupno 79 slučajeva zaraze koronavirusom. U četvrtima u okolini tržnice uvedene su dodatne mjere poput strože kontrole kretanja ljudi i vozila, dezinfekcija i mjerenje tjelesne temperature. Peking je u potrazi za zaraženima od nedjelje proveo 76.499 testiranja, a pozitivno je 59 osoba, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik gradskog povjerenstva za javno zdravstvo Gao Xiaojun.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedjelju da ju je Peking izvijestio o novom slučaju. Epidemiolog kineske vlade kazao je da sekvenciranje DNK virusa na veletržnici pokazuje da je mogao stići iz Europe. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavljajući silaznom putanjom od prošloga tjedna, a pale su i cijene nafte jer su ulagače zabrinule vijesti o drugom valu širenja koronavirusa u Pekingu.


Njemačka će ovaj tjedan lansirati aplikaciju za koronavirus

7:10 - Njemačka aplikacija za praćenje širenja zaraze koronavirusom spremna je za lansiranje ovaj tjedan, najavio je u nedjelju ministar zdravstva te zemlje Jens Spahn. "Aplikacija će biti predstavljena ovaj tjedan", rekao je Spahn za ARD televiziju, ne želeći pritom potvrditi nagađanja njemačkih medija da će biti lansirana u utorak. Njemačka vlada kaže da će aplikacija biti ključni alat kako bi se izbjegao drugi val pandemije.

Aplikacija koju su razvili Deutsche Telekom i softverska tvrtka SAP, koristi bluetooth radio kratkog dometa za otkrivanje i kontakt s ljudima u riziku od infekcije koronavirusom i ne oslanja se na centraliziranu bazu podataka. Italija je prošli tjedan lansirala sličnu aplikaciju. S obzirom da Njemačka od danas ukida kontrole i otvara granice sa susjednim državama, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, Spahn je pozvao ljude koji žele otići na odmor na oprez te im poručio da se zapitaju je li njihovo putovanje neophodno.

Zahvaljujući opsežnim ispitivanjima, snažnom zdravstvenom sustavu i karanteni uvedenoj sredinom ožujka, Njemačka je unatoč velikom broju oboljelih od koronavirusa zadržala broj umrlih relativno niskim u usporedbi s drugim zemljama.


Dijelovi SAD-a bilježe rekordne brojeve novih slučajeva i hospitalizacija

7:09 - Dio američkih saveznih država bilježi rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom i hospitalizacija, uključujući Texas i Floridu, no većina i dalje planira ublažavanje mjera, a predsjednik Donald Trump planira održati skup u zatvorenom u Oklahomi. Alabama u nedjelju bilježi rekordan broj novih slučajeva četvrti dan zaredom. Aljaska, Arizona, Arkansas, Kalifornija, Florida, Sjeverna i Južna Karolina i Oklahoma zabilježili su rekord u posljednja tri dana. Mnogi zdravstveni dužnosnici rast broja zaraženih povezuju s većim okupljanjima preko vikenda krajem svibnja, povodom Dana sjećanja. U Louisiani, koja je ranije bila jedno od žarišta zaraze, bilježi se ponovni rast novih slučajeva, njih više od 1,2 tisuće, što je najviše od 21. svibnja.

Sveukupno je u SAD-u u subotu zabilježeno 25 tisuća slučajeva, što je najviše od 2. svibnja, ali u proteklih šest tjedna se provodi i značajno veći broj testiranja. No mnoge savezne države imaju i veći broj hospitalizacija, što je pokazatelj neovisan o broju testiranih. Arkansas, Sjeverna Karolina, Texas i Utah u subotu bilježe rekordan broj hospitalizacija. U dijelovima Sjeverne Karoline je popunjenost bolničkih kreveta na 69 do 77 posto.

Guverner Utaha prošli je tjedan najavio da će većina okruga odgoditi ublažavanje restriktivnih mjera, no većina drugih saveznih država, suočenih s proračunskim manjcima i rekordnom nezaposlenošću, odbacuje mogućnost nove karantene. Mnoge savezne države ukinule su restriktivne mjere iako nisu zadovoljile kriterije vlade određene za tu odluku. Strah od drugog vala zaraze primorao je zdravstvene radnike da od javnosti traže da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja.

Predsjednik Donald Trump usprkos tome i dalje planira održati svoj prvi skup u sklopu kampanje od ožujka, u subotu u Tulsi u saveznoj državi Oklahoma. Oni koji se odazovu na taj skup morat će pristati da neće kampanju držati odgovornom ako se zaraze koronavirusom. Otprilike trećina slučajeva u Oklahomi bilježi se u Tulsi, a lokalne zdravstvene službe povezuje širenje virusa upravo s okupljanjima u zatvorenom.


Macron proglasio prvu pobjedu protiv covida-19 i pozvao na samodostatnost Europe

7:08 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je obraćanju naciji u nedjelju rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa. Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Europe ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta. "Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara“, rekao je Macron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju. "Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, te više rada i proizvodnje kako ne bi bili ovisni o drugima". Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa. „Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa“, objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.

Francuske vlasti očekuju da će gospodarstvo ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć gospodarstvu izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja tvrtki i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika. Čelnik druge najveće europske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke prosvjede koji su se nakon Sjedinjenih Država proširili diljem svijeta, pa i Francuskom koja je kritizirana zbog lošeg tretmana prema njezinim manjinama. Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije. No predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska "neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili "rušiti spomenike“, pritom se referirajući na uništavanje kipova povijesnih ličnosti za koje prosvjednici tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo