predsjedničino obraćanje / 'Jedino u Kninu može biti središnja proslava Oluje'

Iz Ureda predsjednice priopćeno je kako će se Kolinda Grabar Kitarović izvanredno obratiti javnosti u 11.45 sati. Govorila je o proslavi 20. obljetnice Oluje

20.5.2015.
11:45
VOYO logo

Iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović izvijestili su kako će se predsjednica obratiti hrvatskoj javnosti danas u 11.45 sati u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

Grabar-Kitarović je na konferenciji za medije govorila o proslavi 20. obljetnice Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom odluke Vlade o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, odlučila sam sudjelovati u radu toga Odbora.

Javnost i građane želim upoznati sa stavovima koje ću zastupati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, držim da taj dan mora biti dan pobjede, a ne dan podjele. Svaka država ima datume i simbole oko kojih ne smije biti prijepora. U Hrvatskoj je to upravo 5. kolovoza. Kao predsjednica RH imam moralnu obvezu učiniti sve kako bi se nacionalno zajedništvo, osobito u takvim trenucima, očuvalo i osnažilo.

Središnja točka obilježavanja Dana pobjede postao je Knin, kao simbol pobjede i slobode. Stoga ću jasno zastupati stajalište kako toga dana jedino u Kninu može biti središnja proslava.

Kako je riječ o velikom danu naše suvremene povijesti, spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza.

Međutim, pritom osobito treba voditi računa o racionalizaciji troškova, obzirom na trenutačno teško gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj.

Pozivam sve da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu proslavimo na uljuđen i dostojanstven način. Pokažimo toga dana snagu hrvatskog zajedništva i s ponosom istaknimo hrvatske zastave diljem domovine u spomen i zahvalu svima koji su dali svoje živote kroz našu povijest za hrvatsku slobodu unutar europske obitelji", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo