11 godina nakon / Jedini preživjeli vatrogasac tragedije na Kornatima još uvijek nije dobio ni lipe odštete

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

jegova tragedija koristi se za postizanje političkih bodova, a kada treba preuzeti odgovornost loptica se prebacuje od jednih do drugih

15.6.2018.
18:30
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ne samo da je prošlo cijelo desetljeće, već se bližimo jedanaestoj obljetnici velike tragedije na Kornatima. No, za jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića još uvijek nema pravde. Spašavajući državnu imovinu ostao je bez prijatelja, ali i bez svih deset prstiju na rukama, s naruženim tijelom i bez ijedne kune odštete. Njegova tragedija koristi se za postizanje političkih bodova, a kada treba preuzeti odgovornost loptica se prebacuje od jednih do drugih.

On odgovornost traži od četiri tuženika: države, Grada Šibenika, Općine Tisno i DVD-a Tisno. Oba sudska spora koje je vodio srušili su viši sudovi. Odštetu od Općine Tisno i lokalnog DVD-a traži na šibenskom sudu, a na zagrebačkom od države i Grada Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dolazak u sudnicu mi je iznimno težak, depresivan. Danima nakon toga ne mogu doći k sebi. Gorčina samog događaja u kojem sam izgubio zdravlje i prijatelje, kao i samo prisjećanje na tu nevolju iznova me bacaju u tešku depresiju koja se ponekad čini kao da nema kraja" ogorčeno je komentirao Frane Lučić za Jutarnji list.

Spor protiv države i Grada Šibenika u Lučićevo ime vodi odvjetnik Šime Savić koji ne može vjerovati u kojem se beznađu našao ovaj vatrogasac-heroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suđenja za naknadu štete se ponavljaju. Od države Frane još nije dobio ni kune, iako svi dobro znamo da on na Kornate nije išao u šetnju, nego je spašavao državnu imovinu. Jedno desetljeće je već iza nas i bilo bi logično da se vlast ponaša korektno jer, ako otvorimo bolje oči, Frane je radio za opće dobro. Posebno je bitno i da je Republika Hrvatska svim oštećenima, odnosno obiteljima poginulih Franinih kolega vatrogasaca, isplatila oko 15 milijuna kuna, a jedini preživjeli vatrogasac je dobio jednu veliku nulu" rekao je Šime Savić nakon još jednog u nizu ročišta na Općinskom radnom sudu u Zagrebu.

Dodaje kako političari dolaze u Tisno samo kada su izbori. Tada se naslikavaju, a zatim odu svojim poslom dok Frane i dalje ostaje na rubu egzistencije, bez novca i nade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra je Frani Lučiću zahvatila noge i spalila šake, a kaciga mu se gotovo otopila na glavi. Kad su mu se počeli stezati vrat i zatiljak, lagao je na stijenu. Od bolova se previjao i jedva uspio izvući mobitel i zubima nazvati 193. No signala nije bilo i pomoć je morao čekati pet-šest sati kada je u spas stigao HGSS.

Ovo stanje u kojemu se sada nalazi Lucić ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Zbog teških opeklina koje je pretrpio na Kornatima mora koristiti preparate za kožu i jesti posebnu vitaminsku prehranu da bi preživio što, naravno, nije jeftino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Franino stanje nikoga nije briga. Četiri su tuženika u dva postupka, od države i Grada Šibenika preko Općine i DVD-a Tisno. I svi oni redom kažu da s njegovim stradavanjem nemaju veze. Nakon ukidanja sudske odluke i upute Županijskog suda, očigledno je da će RH vjerojatno biti u obvezi plaćanja odštete jer je iz rješidbe, kao i zadnje održane rasprave na Općinskom radnom u sudu u Zagrebu, razvidno da je gašenje požara opasna djelatnost, a sukladno Zakonu o vatrogastvu, vatrogastvo je humanitarna i stručna djelatnost u interesu države. Također, s obzirom na to da su Dražen Slavica i pokojni Dino Klarić bili djelatnici Grada Šibenika, očigledno bi Grad i država trebali biti u obvezi solidarnog plaćanja odštete", objasnio je odvjetnik Savić koji traži odštetu od oko četiri milijuna kuna s kamatama za svog klijenta.

Podsjećamo, Dražen Slavica je bivši glavni šibenski vatrogasni zapovjednik koji je, u ponovljenom suđenju, nepravomoćno oslobođen krivnje da je svojim propustima pridonio stradavanju 12 vatrogasaca u kolovozu 2007. godine na Kornatu. Na suđenju je Lucić rekao je Slavica prije odlaska na intervenciju prema vatrogascima bio otresit. Jednom od vatrogasaca je rekao da mu ne treba oprema jer ne ide na skijanje, a Lucića je pitao što će mu voda te mu je naredio mu da izvadi svu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucić i njegov odvjetnik traže odgovore na pitanja kako je Lucić “ispao” s liste obeštećenja na kojoj su se našli drugi pa je tako doveden u neravnopravan, diskriminatorni položaj i je li u svemu svoje prste imala politika, piše Jutarnji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo