milijun puta jeftiniji / Jedan F16-Barak već četiri godine stoji u Trnovcu: 'Ovo je puna nadogradnja sa svom opremom'

I košta 500 kuna! Dakle točno je milijun puta jeftiniji, ali po opremi ne zaostaje

8.1.2019.
7:56
VOYO logo

F16-Barak već četiri je godine parkiran u Trnovcu pokraj Varaždina. Doduše riječ je o 30 centimetarskoj i 20-ak dekagrama teškoj maketi koju je napravio strastveni zaljubljenik u avione Robert Keretić.

"Jedini kod mene u Trnovcu. Eto sve je bilo ok, papiri su bili ok, dogovor je bio ok i ja sam vlasnik njega. Ovaj je konkretno došao iz Hong Konga. Kakva je nadogradnja? E ovo je full nadogradnja sa svim senzorima sa svom opremom i sve što može nositi ima upravo na sebi", kaže Robert Keretić, maketar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I košta 500 kuna! Dakle točno je milijun puta jeftiniji, ali po opremi ne zaostaje.

"Poseban je po tome. Praktički po svoj toj opremi koju on izuntra sadržiu. Izvana gledano avion je sličan kao i svakom drugom F-16. Doduše ovaj je razlika jer ima ovu grbu otraga koja je nadogradnja njihova i plus ti drugi sustavi koji koriste avioni", kaže Keretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju je hrvatska delegacija u Izraelu obišla i isprobala avione. U ovom koji upravo polijeće sjedio je pilot Željko Ninić. Vjerojatno ne znajući njegovu burnu povijest.

"Avion pod serijskim brojem 041 bio je totalno skršen. Prilikom slijetanja pukla je guma, piloti su morali iskočiti, a avion se sav skršio do kraja. Bilo je upitno da li će ga baciti kao neupotrebljivog ili ga reparirati.  I išli su ga reparirati", kaže Keretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Roberta se i MIG-ovi slažu kako treba. Ovaj nije na remontu nego ga izrađuje, i to s original dijelovima.

"U stvarnom životu ova je posebna zato jer je iz iračkog ratnog zrakoplovstva koji je za vrijeme iračko izraelskog rata srušio jedan izraelski mirage i jedan iranski fantom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A među kutijama s maketama stoji i legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Popularna kockica.

"Kockica je u fazi pripreme da se isto napravi. Prošlegodine sam kupio maketu. Sad još skupljam nekakve dodatne stvari za nju i mislim da bude ispala ok."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz takvu flotu Robert bi mogao biti savjetnik ministra obrane. Evo što bi jedini čovjek koji ima F16 u svom dvorištu odabrao na idućem natječaju.

"Ovo je novija varijanta F-15, Blok 50. To bi bilo ok, a kad bi srce biralo onda bi to bio rafal francuski. Zato jer je po meni jedan od najboljih aviona. Treći ovaj je Mirage 2000 po meni isto super avion, ali ne znam jel' se još uvijek radi ili ne. Njega je Rafal zamijenio. To je najstariji od ta tri. I najjeftinija opcija.  " 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro zapamtite Robertov avion jer to je jedina F-16 koju ćete vidjeti u Hrvatskoj. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo