vršnjačko nasilje / 'Jedan dječak provocira svu drugu djecu... Boje se ići u školu zbog straha od razgovora s policijom'

Roditelji zabrinuti - nakon incidenta u školi u Biogradu u manje od tjedan dana novi slučaj, sada u osnovnoj školi u Medulinu...

28.9.2022.
20:15
VOYO logo

Drugi put u 7 mjeseci. Tada na školskom igralištu, a sada u svlačionici prije sata tjelesnog.

"Više učenika je sudjelovalo u nasilju", kazala je Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukobili su se petaši, a jedno dijete lakše je ozlijeđeno. Riječ je o starijem bratu dječaka koji je napadnut u veljači, snimka vršnjačkog nasilja tada se proširila školom. Roditelji zabrinuti.

Image
nasilje u biogradu /

Dječaka pretukli u školi: 'Jedan mu je stao na glavu, gazio lice'. Ravnatelj kaže: 'Cilj im nije bio nasilje'

Image
nasilje u biogradu /

Dječaka pretukli u školi: 'Jedan mu je stao na glavu, gazio lice'. Ravnatelj kaže: 'Cilj im nije bio nasilje'

Želimo da škola zaštiti našu djecu i svu drugu djecu. Ne želimo da nam djeca u strahu idu u školu. Sada su u strahu zbog razgovora s policijom, to nisu očekivali. Mi znamo da se godinu i pol dana provocira u školi. Tko? Nažalost taj dječak svu drugu djecu", kazuje majka Antonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa malo zabrinjava, nemam još dijete ali kad se moje dijete bude upisalo u prvi razred, ako se ovako nešto nastavi, neće mi biti svejedno", govori sugrađanka Petra.

Ravnateljica osnovne škole u Medulinu pozvala je policiju, hitnu pomoć i roditelje učenika. O slučaju je obavijestila Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo i osnivača škole. Jutros je održan hitan sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škola je cijelo vrijeme, od veljače pa do danas, bila pod nadzorom ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sa strane škole napravljene su radionice sa učenicima, učiteljima i roditeljima", kazuje Percan.

Postupili su po protokolu, pa Ministarstvo ne šalje inspekcijski nadzor. A škola za sada nije zatražila ni pomoć psihološkog kriznog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi moji koraci su da Općina Medulin na moju inicijativu pozovu sve službe uključene u ovaj događaj kako bi dobili sve informacije od sada i od prije 7 mjeseci i da zajedničkim snagama nađemo način da se ovo više ne događa", kazao je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Nakon vršnjačkog nasilja u školi u Biogradu, ovo je drugi slučaj - u samo tjedan dana. Prošle godine policija je evidentirala 298 počinitelja vršnjačkog nasilja, a u prvih 8 mjeseci ove godine 244. Počinili su 363 kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja. Problem je to koji već dugo zabrinjava stručnjake.

"Pod jedan da je nasilje neprihvatljivi način kojim želimo od drugoga dobiti nešto što nam je važno. Pod dva da je nasilje jedan od oblika kojim djeca pokazuju nama odraslima da nismo uspješno odgovorili na njihove odgojno obrazovne i mnoge druge potrebe", govori socijalna pedagoginja Dejana Bouillet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna lekcija koju treba naučiti svu djecu je što znači nulta stopa tolerancije na nasilje i da nasilje nikad ne smije biti rješenje.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo