OTKRILE IH PORUKE / Je li WhatsApp sigurniji od SMS-a? Mogu li istražitelji obrisane poruke vratiti? I mogu li se političari sakriti od DORH-a?

Čak i kada bacite mobitel u Savu, kao što je to navodno napravio Dragan Kovačević, iz njega se mogu izvući podaci, pa i oni izbrisani

23.2.2022.
22:44
VOYO logo

Dakle, poticaji po babama i stričevima otkriveni su zahvaljujući WhatsApp porukama Horvatove pomoćnice. A sadržaj njezinog mobitela istražitelji su čitali i proučavali zbog afere Vjetroelektrane. Glavni dokazi protiv zvijezde te afere, Josipe Rimac, bit će upravo poruke koje je slala putem Vibera i WhatsApp i koje nije obrisala, iako je neposredno prije toga shvatila da je prisluškuju kada je našla bubu u autu.

Bi li joj pomoglo da ih je obrisala ili istražitelji mogu pronaći i obrisano? Je li sigurnije kriminalne radnje dogovarati putem WhatsAppa ili SMS-a? I kako da naši ministri izbjegnu DORH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je koga zvao i kada? Tko je poslao poruku i što je u njoj pisalo. Jednom kad stisnete "pošalji" ostaje vječno spremljeno, čak i ako izbrišete. Sada to znaju Josipa Rimac i njene suokrivljene prijateljice, Dragan Kovačević, ali i ministar Darko Horvat i njegova pomoćnica Ana Mandac. Svi oni našli su se u aferama sms ili WhatsApp poruka.

"Nitko ne vodi računa o svojoj privatnosti kad misli da ne radi ništa loše i kada je uvjeren u svoju sigurnost. Morat će se svi malo priviknuti na to da državno odvjetništvo može u bilo kojem trenutku doći, ako ne do vašeg mobitela, onda do mobitela osobe s kojom ste komunicirali o onome o čemu niste smjeli", kazao je Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
korupcijske afere /

Novi detalji optužnice protiv Rimac i 26 ljudi: 'Otkucali' su ih tajno snimljeni razgovori i poruke s njezinog mobitela

Image
korupcijske afere /

Novi detalji optužnice protiv Rimac i 26 ljudi: 'Otkucali' su ih tajno snimljeni razgovori i poruke s njezinog mobitela

Poruke su navodno razotkrile i bivšeg direktora Janafa i njegovu povezanost s luksuznim stanovima u centru Zagreba i na Žnjanu. USKOK tereti Josipu Rimac da je preko poruke rješavala državne ispite, a Darko Horvat i njegova pomoćnica, navodno, su ostavili trag svojih pogodovanja upravo u obliku poruka.

"Poruka kao takva ne mora biti a priori čvrst dokaz, o tome kasnije odlučuje sud. Međutim može poslužiti kao trag za pronalaženje počinitelja određenog kaznenog djela, to je jedan od alata. Komunikacija u digitalnom prostoru uobičajena je i gotovo da nema osobe koja ne komunicira porukama, telefonom, mailom i slično. I potpuno je uobičajeno da će se neka afera otkriti ovim putem", poručio je Tonći Prodan, kriminalist i stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se više ne može sakriti od tijela kaznenog progon jedini i pravi način da ne padnete pod utjecaj DORH-a je da ne radite ono što se ne smije raditi", kazao je Lubura.

Čak i kada bacite mobitel u Savu, kao što je to navodno napravio Dragan Kovačević, iz njega se mogu izvući podaci, pa i oni izbrisani. U najnovijem slučaju Horvat Mandac, istražitelji su prikupili gotovo milijun stranica poruka s raznih, a algoritam je pronašao one sumnjive.

"Kada imamo situaciju prisluškivanja putem sudskog naloga onda se prate poruke i signal od tog trenutka i ne može se natrag. Ali, u koliko istražitelji krenu u analizu vašeg mobitela svi podaci su njima na izvolite", kaže Lubura.

Ali ipak postoje manje i više sigurni oblici dopisivanja.

"Najnesigurnija komunikacija je SMS jer se on može presresti i može ga presresti netko drugi, teleoperater ili recimo naša SOA. Idući najnesigurniji je messenger koji je relativno nesiguran, on može se u letu uhvatiti ili netko može dobit pristup vašem accountu i vidjeti sve te poruke", kazao je Denis Periša, računalni haker.

Brisanje poruka vam ne pomaže, ali one su još uvijek najsigurnije na WhatsAppu , ali nemojte napraviti sljedeću grešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešća greška koju svi naprave je da screenshotaju nekakve poruke, snimite ekran s tom porukom. Ako ste izbrisali poruke, taj screenshot će negdje ostati. Ona se ili backapira na nekakav cloud ili bude lokalno na mobitelu i to kasnije forenzikom može izvući", poručio je Periša.

WhatsApp nas uvjerava da su naši razgovori zaštićeni potpunom enkripcijom, ali očito se i ta potpuna enkripcija može potpuno pročešljati.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo