'Je li Šukerovo ministarstvo pokralo Hrvatsku poštu?'

'HP je o vlastitom trošku reklamirao OIB, u što je uključena tvrtka Massol u suvlasništvu HDZ-ovca Ratka Mačeka.

19.3.2010.
16:25
VOYO logo

Podugačak je popis optužbi koje je predsjednik Partnerstva za društveni razvoj (PSD) Munir Podumljak odlučio objaviti u četvrtak: Hrvatska pošta sklopila je izuzetno štetan ugovor sa City Expressom, sindikalne predstavnike podmićuju dužnosničkim plaćama, otpušta zaposlenike interne revizije koji rade svoj posao, nekontrolirano zapošljava druge, ima spremne otkaze za slučaj da zaposlenik oda javnosti, pa čak i Nadzornom odboru poslovnu tajnu kojom se smatra velik dio informacije koje bi morale biti javne...

Ni to nije sve što je u Europskom domu na prezentaciji o korupciji u javnim poduzećima kazao Podumljak. Idemo dalje: Hrvatska pošta sanira dugove Hrvatske poštanske banke što se broji u stotinama milijuna kuna, platila je zaštitarsku tvrtku Sokol Marić koja je osiguravala objekte HPB-a, sklopila je milijunske poslove s Fimi Mediom, od kojih su neki bili plaćeni unaprijed iako se usluge plaćaju po obavljenom poslu, a posao je sklopljen izravnom nagodbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OIB podijeljen na račun Hrvatske pošte?

No, možda je od svih stvari koje je u četvrtak nabrojao Munir Podumljak najzanimljivije da Hrvatskoj pošti, po njegovim riječima, nije uplaćena ni lipa od slanja milijuna obavijesti o osobnom identifikacijskom broju! Naime, ne postoji nikakav ugovor o tome da je Ministarstvo financija uplatilo HP-u taj posao, istaknuo je predsjednik udruge PSD-a.

Štoviše, čini se da je HP o vlastitom trošku reklamirao OIB. S tvrtkom Massol u suvlasništvu HDZ-ovca Ratka Mačeka 2. siječnja 2009. godine sklopljen je, tvrdi Podumljak, ugovor o zakupu medija i produkciji medijskog materijala vezano uz OIB. 24. siječnja HP-u je ispostavljen račun na iznos od 1,525.451 kunu za zakup medija, a račun je plaćen 17. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovno pitanje je kakve veze ima HP s medijskim reklamiranjem OIB-a koji je projekt Ministarstva financija? Drugo je pitanje je li dostava informacija građanima RH o OIB-u putem pošte plaćena od strane Ministarstva koje je naručitelj, i na koji način, odnosno temeljem kojeg ugovora?", pitao je Podumljak.

Pročelnik Vladinog ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović kazao je da Vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju i da traži osnaživanje unutarnje kontrole u državnim poduzećima. Vezano za prekomjerno zapošljavanje u poštama kazao je da je HP otpustio u zadnjoj sistematizaciji dosta ljudi, što zbog predugog boravljenja na bolovanju, što zbog postizanja uvjeta za mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Đurović iz USKOK-a, koja je uz predstavnike Delegacije europske komisije, veleposlanstava Švedske i Norveške, sindikata i bivših zaposlenika Hrvatske pošte, prisustvovala konferenciji poručila je Podumljaku da je jedino što se može učiniti po ovom pitanju jest prijava Državnom odvjetništvu. Podumljak joj je odgovorio kako je veći dio ovih sumnji u nepravilnosti prijavljen državnim organima.

Iz Ministarstva financija ni 24 sata nakon našeg upita o neplaćanju troška slanja informacije o OIB-u, odgovor nismo dobili, nego samo poruku da je naš upit proslijeđen nadležnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003040181006 arti-201002030263006 arti-201001140146006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo