JE LI SE KOLINDI ISPLATILA KAMPANJA STRASTVENE NAVIJAČICE? / Evo kako stoji uz one koji joj žele ukrasti novi mandat

Image
Foto: afp

Puno više od samih postotaka, aktualnu predsjednicu bi trebalo radovati i koliku podršku uživa među SDP-ovim biračima

7.12.2018.
22:07
afp
VOYO logo

Agencija Promocijaplus za RTL je provela anketu od 3. do 6. prosinca ove godine na 1300 ispitanika iz cijele zemlje. Prema rezultatima, čini se da je aktualnoj predsjednici pobjeda osigurana, no rezultati glasača koji ju ne podržavaju prilično su raspršeni tako da postoji šansa da joj jedan kandidat ukrade drugi mandat, kao i ona Josipoviću. Osobito zato što prema sadašnjoj anketi, ulazi u drugi krug, a mnogo toga se može promijeniti jer samo je jedan političar i službeno istaknuo kandidaturu.

SDP ima velikih razloga za brigu

Kada bi se izbori održali danas, 41 posto birača glasalo bi za Kolindu Grabar Kitarović, što je nekoliko postotaka više nego što je osvojila u prvom krugu izbora pred kraj 2014. Očekivano, za nju bi glasalo 80 posto HDZ-ovog biračkog tijela. No zaokružilo bi ju i čak 20 posto SDP-ovih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi na listi je bivši premijer Zoran Milanović kojeg bi kao neovisnog kandidata odabralo 18 posto ljudi. Ni oko njega SDP-ovci nisu složni jer bi za bivšeg predsjednika stranke glasalo tek 46 posto glasača najveće oporbene stranke. Treća na listi je Dalija Orešković koja bi osvojila 11 posto glasova, a treći bi bio Ivan Vilibor Sinčić koji je na prošlim predsjedničkim izborima (neočekivano) dobro prošao. Sada bi osvojio 9 posto glasova.

Gradonačelnik Hrvatske nema šanse

Božo Petrov, koji bi prema anketi osvojio 5,3 posto mogao bi se zabrinuti jer 30 posto Mostovih glasača želi njega vidjeti u Pantovčaku (ili u Visokoj ili gdje već), dok jednaki dio Mostovaca bi glasao za Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je teško vjerovati da bi Milan Bandić ponovo pokušao zamijeniti udobnu zagrebačku fotelju iz koje može držati ili rušiti ljestve premijeru za onu predsjedničku, ako pokuša, gradonačelnika Hrvatske čeka puno gori poraz od onog od Josipovića. Za Bandića bi glasalo 4 posto ljudi. Marko Vučetić, jedini koji je i formalno istaknuo kandidaturu, ne osvaja niti jedan posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo