novo miješanje karata / Je li raskolom u SDP-u i osipanjem Domovinskog pokreta - nestala i oporba? 'Mi smo jedina opcija koja je ostala onakva kakva je ušla'

Prije rada - šefovi oporbenih klubova moraju dogovoriti nove pozicije, a ti će pregovori uslijediti kroz 10-ak dana

10.10.2021.
20:55
VOYO logo

A nakon raskola i novih odnosa snaga u strankama, novo miješanje karata očekuje se u Saboru. Slijedi bitka za utjecajne oporbene pozicije u odborima, ali i za mjesta potredsjednika parlamenta. I dok se oporba uglavnom bavi sama sobom, vladajući tako imaju barem jednu brigu manje.

Je li raskolom u SDP-u i osipanjem Domovinskog pokreta - nestala i oporba? Ako je njih pitati - odgovor je ne: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikša Vukas (NEZ.), saborski zastupnik: Bit ćemo prava oporba i ukazivat ćemo na one stvari koje  vlast ne radi dobro i nudit ćemo ona rješenja koja mi smatramo da moraju biti bolja. 

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP!

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP!

A to će ih raditi ukupno 18. Jer toliko zastupnika broji trenutačno najjači oporbeni Klub u Saboru. S tek 14 slijede ih bivše kolege iz SDP-a. Slabašna je to brojka naspram 77ero zastupnika vladajuće većine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nino Raspudić (NEZ.), saborski zastupnik: Ispada da smo mi jedina opcija koja je ostala onakva kakva je ušla i uvjereni smo da ćemo takvi biti do kraja ovog mandata. Naime, čak je i HDZ povećao svoju većinu službeno za jednog, ajde neću reći žetončića nego programskog žetončića, gospodina Hrelju. 

Most tako stabilno drži 8 mandata, koliko nakon osipanja ima i Domovinski pokret. Suverenisti su pak narasli na 6, a isti broj drži i Klub Zeleno-lijevog bloka. 
Brojčane promjene sa sobom nose i kadrovske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju dogovoriti nove pozicije

Hrvoje Zekanović (HS), saborski zastupnik: Moram naglasiti da očekujem da ćemo imati više mjesta u odborima. Također moram naglasiti da očekujem da će gospodin Miroslav Škoro kao naš kandidat za potpredsjednika Sabora i dalje ostati na toj funkciji. 

Stephen Bartulica (DP), saborski zastupnik: Ne mogu reći tko će biti taj novi potpredsjendik, ali vrlo vjerojatno neće biti isti sastav kao do sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Miroslava Škoru, potpredjednica Sabora iz redova oporbe trenutačno je SDP-ova Sabina Glasovac. No, uz nove brojčane odnose - za očekivati je da će jedno od tog mjesta pripasti najbrojnijem Klubu - Socijaldemokratima. 

Sandra Benčić (Možemo!), saborska zastupnica: Na nas se te rošade ne odražavaju. Ostajemo pri istom broju odbora za sada i istom broju predsjedništva, mi predsjedamo jednim odborom. Tako da se za nas zapravo ništa ne mijenja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, promjena bi zato mogla uslijediti na čelnom mjestu Odbora za unutarnju politiku zbog kojeg je, među ostalim, i došlo do sukoba unutar SDP-a. Trenutačno ga vodi izbačeni Nikša Vukas: 

Nikša Vukas (NEZ.), saborski zastupnik: Nije do ovoga došlo da bi mi sada kalkulirali ili citirali sa nekim pozicijma u Saboru, prvenstveno se moramo fokusirati na rad, rad, rad.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prije rada - šefovi oporbenih klubova moraju dogovoriti nove pozicije, a ti će pregovori uslijediti kroz 10-ak dana. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo