mnogi se pitaju / Je li podrhtavanje u Dubrovniku najava razornijeg potresa? 'U tom području moguća je magnituda i 7 po Richteru, ali...'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Grgo Jelavic/PIXSELL

Jedan u 20 potresa, ima pretpotres, objasnio je poznati seizmolog

25.2.2021.
12:45
Goran Stanzl/PIXSELL, Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovačko područje zatresao je kratak, ali jači potres u srijedu oko 23:10 sati. Kako je javio Seizmološki zavod, riječ je o potresu magnitude 4,1 po Richteru, s epicentrom 11 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, između Orašca i Trstenog.

Razorni potres u Crnoj Gori

Poznato je kako su na dubrovačkom području potresi česti. U Crnoj Gori, koja pripada istom epicentralnom području kao i Dubrovnik 1979. dogodio se najrazorniji potres ikad na području bivše Jugoslavije. Seizmolog Tomislav Fiket za RTL.hr je objasnio da kada stručnjaci proučavaju ovo podnevlje na umu imaju kako se tamo već dogodio potres magnitide 7 po Richterovoj ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo se sjetiti crnogorskog potresa koji pripada tom epicentralnom području koji je bio preko magnitude 7. Radi se o procjenama koliko pojedini rasjeda može dati energije. Time se bave kolege geolozi, oni mjere dužinu rasjeda, moguće pomake na rasjedima i slično, te procjenjuju maksimalnu moguću energiju koju taj rasjed može osloboditi'', rekao je Fiket.

Seizmolozi kroz bilježenje potresa na tim rasjedima dobivaju dodatne informacije i na takvim sveukupnim informacijama se temelje procjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo nažalost i primjer u bivšoj državi, potres koji je bio jako ružan događaj i napravio puno štete i odnio puno žrtava. Nažalost, to je za dubrovačko područje poznato'', smatra seizmolog.

Image
Opet?! /

Potres zatresao Dubrovnik i okolicu: 'Dobro je drmalo. Bio je kratak, ali jak'

Image
Opet?! /

Potres zatresao Dubrovnik i okolicu: 'Dobro je drmalo. Bio je kratak, ali jak'

To je područje koje je u opasnosti od potresa. Fiket podsjeća kako se potres ne može predvidjeti, te ne možemo znati je li sinoćnji potres kojeg su osjetili Dubrovčani pretpotres prije nečega veće magnitude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema nikakve pravilnosti. Može biti pretpotres, ne mora biti pretpotres. Može biti slabi pretpotres, a i ne mora. To su slučajni događaji koji se ne mogu lako ukalupiti, jer da mogu, onda bi se već napravilo sigurno nešto da se može predvidjeti potres. Nažalost to je nemoguće'', kazao je Fiket.

''Statistički gledano svi rasjedi na planeti Zemlji, bez obzira kakvi bili, kod njih je pravilo da jedan u 20 potresa ima pretpotres. Što ne znači ništa za rasjed na dubrovačkom području'', pojašnjava seizmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nepoznanica, dodaje stručnjak, da je kod nas dosta potresa imalo pretpores, ali naglašava da to ne mora značiti da je o tome i ovdje riječ.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo