JE LI PENAVA ODGOVORAN ZA NAPAD NA / UČENIKA U VUKOVARU? U priču se uplela i pravobraniteljica, zatražila je izvješće policije

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

'Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao "argumente" za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije',

18.1.2019.
17:45
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u srijedu u Vukovaru napadnut učenik trećega razreda Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu, pravobraniteljicu za djecu Helenca Pirnat Dragičević zatražila je izvješće Policijske uprave vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta, javlja portal Srednja.hr.

Drugim riječima, pravobraniteljica za djecu istražuje moguću odgovornost vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U VUKOVARU NAPADNUT UČENIK KOJI NASTAVU POHAĐA NA SRPSKOM: /

'Ovo se dogodilo zbog Penave'

Image
U VUKOVARU NAPADNUT UČENIK KOJI NASTAVU POHAĐA NA SRPSKOM: /

'Ovo se dogodilo zbog Penave'

Prekršena prava o privatnosti djece

Naime, fizički obračun srednjoškolaca na vukovarskom autobusnom kolodvoru dogodio se tri dana nakon što je Penava održao konferenciju za novinare te na njoj govorio o Vukovaru kao "epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije". Pritom je, u tom kontekstu, prikazao videosnimku učenika Tehničke škole (koju pohađa pretučeni učenik, nap.a.) koji su na jednoj utakmici sjedili tijekom intoniranja hrvatske himne. Ista je snimka, na kojoj se vide lica učenika, objavljena i na službenim stranicama grada Vukovara.

U PU vukovarsko-srijemskoj kažu kako prema dosadašnjim saznanjima sve upućuje da se radilo o obračunu maloljetnika iz različitih navijačkih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu kazala je za portal Srednja.hr da je zatražila izvješće PU vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta, a zatražila je i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u mogućoj povredi prava na privatnost djece koju je počinio vukovarski gradonačelnik.

'Nužna odgovornost odraslih osoba'

"Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao "argumente" za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimaka djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete. Stoga kontinuirano preporučujemo da se u okviru stranačkih i političkih aktivnosti i promidžbe izbjegava sudjelovanje te objavljivanje fotografija djece ili video zapisa na kojima su prikazana djeca. S obzirom na ova dva događaja koja su moguće povezana, očekujemo da institucije Republike Hrvatske poduzmu mjere sukladno ovlastima te utvrde sve okolnosti i odgovornosti, kako odraslih osoba tako i djece koja su sudjelovala u vršnjačkome nasilju", poručila je pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona napominje kako usprkos tomu što još nije poznat kontekst u kojem se dogodilo vršnjačko nasilje u Vukovaru, spekulacije medija upućuju da je ono nacionalno motivirano i da je isprovocirano upravo prikazivanjem video materijala gradonačelnika. Po njenim riječima, to je iznimno zabrinjavajuće.

"Ovakav razvoj događaja upućuje na nužnu odgovornost odraslih osoba, posebice onih koji obavljaju javno političke dužnosti, da svojim djelovanjem te osobnim ponašanjem i primjerom pridonose stvaranju atmosfere tolerancije i prihvaćanja različitosti te unaprjeđivanju kvalitete zajedničkog života svih građana, posebice djece", zaključila je Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik 'zaboravio' da je prosvjetni radnik

Slučaj je prokomentirala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović rekavši da "političari trebaju biti svjesni odgovornosti vlastitih izjava i objava, da one putem medija dopiru do svih građana, pa i djece, koja se ponekad povode za porukama koje su svjesno ili nesvjesno, a ponekad i nepromišljeno odaslane".

"Treba reći i da ponekad postupci pojedinaca iz redova manjina predstavljaju izazov za toleranciju i razumijevanje većinskog naroda, osobito u nedavnom prošlošću opterećenim sredinama poput Vukovara, kazala je Vidović za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti portal u svome tekstu zaključuje kako Penavin potez na konferenciji za novinare sdodatno začuđuje jer je i sam Penava prosvjetni radnik. U Ekonomskoj školi u Vukovaru bio je profesor tjelesne i zdravstvene kulture, a potom i ravnatelj te škole. Usto je tri semestra bio vanjski suradnik-predavač za tjelesni na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo