STIH LEKTIRE ZA 4. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ŠOKIRAO RODITELJE: / 'Djeci su parale utrobe, kopale oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell/Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja najavilo je kako će se ovom i sličnom problematikom baviti cjelovita kurikularna reforma.

2.1.2018.
8:39
Damir Špehar/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

U četvrtom razredu osnovne škole na službenom popisu lektire nalazi se i 'Pusa od krampusa' Zvonimira Baloga. Glavni je motiv te zbirke pjesama odnos između Boga i čovjeka, no roditelji su se pobunili zbog pjesme 'Gospa Međugorska', konkretno stihova koji se u njoj nalaze. Balog u 'Pusi od krampusa' opisuje kršćanske blagdane, svece, biblijske motive, likove i događaje. Ukupno 66 pjesama govori o Djevici Mariji, Isusu, Alojziju Stepincu, Međugorju, svetom Ivanu Krstitelju, Evi, Adamu, anđelima...prije svega o Bogu, piše Jutarnji.

Hrvatski narod mučenika

Među stihovima 'Gospe Međugorske' između ostalog stoji: 'Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Bleiburg, Jazovka i druge špilje postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske su zbilje. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu bile izbirljive provalničke kame, djeci su parale utrobe, kopale su oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su kliještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali'. Pjesma dalje donosi zahvalu Gospi u ime svih Hrvata.

Učiteljice razredne nastave s kojima su razgovarali novinari Jutarnjeg kažu kako ovu zbirku pjesama ne bi izabrale kao lektirno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nikad ne bih rekla da je ovakvo što pisao Zvonimir Balog, potpuno se razlikuje od ostalih njegovih djela pisanih za djecu. Nije primjereno uzrastu od 10 godina. Ne bih to odabrala za lektirno djelo jer ne vidim koju poruku time prenijeti, kazale su.

Probleme bi trebala riješiti kurikularna reforma

Ministarstvo obrazovanja najavilo je kako će se ovom i sličnom problematikom baviti cjelovita kurikularna reforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Je li uputno desetogodišnjacima čitati o paranju dječje utrobe, rezanju spolovila i grudi, u Ministarstvu obrazovanja ne dvoje. "Navedeni naslov ne nalazi se na popisu lektire u sklopu prijedloga predmetnog kurikuluma Hrvatski jezik. Budući da od sljedeće godine uvodimo pilot-projekt cjelovite kurikularne reforme, ovakve će se teme rješavati na sustavan način', poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo