JE LI OVO NOVI VLASNIK KONZUMA? / Moćni Rus vrijedi 7 milijardi dolara, zapošljava 271.000 ljudi, a tvrtka mu ima ukupno 12.264 dućana

Image
Foto: Pixsell, Wikimedia Commons

Dramatična situacija u kojoj se našao Ivica Todorić sa svojom kompanijom Agrokorom odavno je prešla hrvatske granice.

20.3.2017.
19:24
Pixsell, Wikimedia Commons
VOYO logo

Naime, tamo se nalazi uredi Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora te Idee u Srbiji, piše slovenski portal Finance.

Riječ je o golemom trgovačkom lancu s godišnjim prometom većim od 17,5 milijardi eura. Ako bi preuzeo Konzum, Mercator i Ideu, bio bi vodeći na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magnit na burzi vrijedi 21 milijardu eura

Magnit zapšljava ukupno 271.000 ljudi, a u Rusiji ima ukupno 14.000 trgovina. Ta golema tvrtka na burzi vrijedi 21 milijardu eura.

Ako se uzme u obzir da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru odobrila tranšu pomoći kojom pokušavaju prevladati problem nelikvidnosti, nije nemoguće da se radi o pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Ideje, pišu Finance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik Magnita vrijedi koliko i godišnji promet Konzuma, Mercatora i Idee

Kompaniju je 1994. osnovao Sergej Galicki, rođen 1967. u Sočiju. On je svoj uspjeh financirao kreditima banaka. Godine 2006. Galicki je proveo javnu ponudu dionica te tako skupio gotovo dvije milijarde dolara. Nakon tog IPO-a ostalo mu je 36 posto dionica Magnita, piše tportal.

Kako navodi Bloomberg, Galicki je stvorio poslovno carstvo iako nije blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nije ga nikad ni kritizirao, no drži se sa strane i gleda svoj posao. Osim što posjeduje Magnito, vlasnik je i nogometnog kluba Krasnodar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo je osobno bogatstvo oko sedam milijardi dolara, kako je vidljivo na Forbesovom popisu. Ilustracije radi, sam Galicki bogat je onoliko koliko iznosi godišnji promet Konzuma, Mercatora i Idee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo