Vlada ima plan /

Je li Hrvatska spremna za euro? Jedno je sigurno: turisti bi već danas umjesto kune izabrali euro

Prema strategiji HNB-a, Hrvatska bi za uvođenje Eura trebala biti spremna 2022. godine

11.12.2017.
19:15
VOYO logo

Je li Hrvatska ili nije spremna za euro? Vladajući u modu javne rasprave odgovaraju na kritike, a stručnjaci koje okupljaju oko sebe, kao i guverner HNB-a uvjeravaju kako je strah od velikih poskupljenja nerealan. Jedno je sigurno euro umjesto kune - već danas izabrali bi turisti u Hrvatskoj.

Zagrebački Advent mamac je za turiste, ali mnogima od njih komplikacije pravi hrvatska valuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uskoro to više ne bi trebao biti slučaj jer se i Hrvatska priprema za ulazak u Eurozonu. 

U sklopu javne rasprave o prednostima i troškovima uvođenja eura guverner HNB-a Boris Vujčić naglasio je kako će troškovi biti jednokratni i neusporedivi s benefitima. Najvažnija prednost je, kaže, uklanjanje valutnog rizika zbog prevelike zaduženosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje, "Izloženost svih domaćih sektora valutnom riziku toliko je jaka i značajna, iznosi približno 150% BDP-a odnosno preko 500 milijardi kuna, da ona determinira način vođenja monetarne politike".

No, prije uvođenja europske valute, Hrvatska mora postići sve preduvjete, prvenstveno snižavanje javnog duga ispod 60% BDP-a. Vlada ima plan.

"S jedne strane to je gospodarski rast, s druge strane to je fiskalna konsolidacija, vidite sami da smo naš proračun sveli na balansiranu razinu, dakle, trošimo onoliko koliko zarađujemo, koliko imamo i treći stup je aktivacija državne imovine", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Ipak, neki stručnjaci smatraju kako su pozitivni pokazatelji prije svega uzrok pozitivnih ekonomskih okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada izdvojimo te ekonomske okolnosti van priče, onda, kao što sam rekla, i Europska komisija i MMF nas upozoravaju da ovaj strukturni deficit u 2018. će se najvjerojatnije pogoršati", poručuje Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Vujčić napominje kako ćemo pristupom Eurozoni imati utjecaj na kreiranje monetarne politike Europske Unije, no i u tome ga kritičari demantiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriterij za sudjelovanje u odlučivanju Europske Unije je BDP, pa onda Hrvatska po udjelu BDP-a u Eu ima svega 0,6%. Što ćemo mi tamo raditi?", pita se Drago Jakovčević.

Na okruglom stolu HNB-a sudjelovale su i države u tranziciji koje su uspješno uvele euro. Slovački ministar financija kaže kako je najteže bilo građanima objasniti da ulaskom u Eurozonu treba prihvatiti i obveze financiranja članica unije koje imaju financijske probleme.

"A najbolje je putovanje. Za građane je to vrlo važno i vrlo je važno za naše turiste, pa vas u ime svih njih molim da euro uvedete što prije", poručio je ministar financija Slovačke Peter Kažimir.

Prema strategiji HNB-a, Hrvatska bi za uvođenje Eura trebala biti spremna 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo