Probijeni rokovi za odgovor / Je li HOS-ova ploča u Jasenovcu razlog zbog kojeg će narasti nepovjerenje u Vladi HDZ-a i HNS-a?

Dupli rok za odgovor što će biti s HOS-ovom pločom u Jasenovcu Vlada je probila ovaj tjedan. I SDP-u i HNS-u.

23.6.2017.
18:45
VOYO logo

Je li HOS-ova ploča u Jasenovcu razlog zbog kojeg će narasti nepovjerenje u Vladi HDZ-a i HNS-a? Iako je odgovor Vlade o sudbini sporne ploče trebao biti ovaj tjedan - probijeni rokovi ne bi javnost trebali brinuti, uvjerava premijer, dok HNS, tvrdi i danas - ploča mora biti uklonjena.

Dupli rok za odgovor što će biti s HOS-ovom pločom u Jasenovcu Vlada je probila ovaj tjedan. I SDP-u i HNS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi, to ćemo razgovarati u Zagrebu. Ta je tema u medijima izazvana ne znam čime, nismo još sjeli niti sa novim mininstrom uprave niti s našim partenerima, kad to dođe na red, onda ćemo o tome razgovarati. Nije to stvar koja opterećuje odnose, tu stvar ćemo riješiti”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Ipak, na mlado prijateljstvo HDZ-a i HNS-a itetako će utjecati. Uklanjanje ploče bio je jasan uvjet za suradnju, od kojeg ni danas ne odustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nije prihvatljiv. Uvjereni smo da će i ovo pitanje (Vlada) riješiti na način da Republika Hrvatska potpuno i nedvosmisleno odbacuje bilo kakvu pojavu fašizma te fašističkog znakovlja i pozdrava u 2017. godini”, stoji u objavi HNS-a.

S druge strane, Večernji je list objavio prijedlog odgovora ministra Kušćevića u kojem navodno stoji kako postoje 2 konteksta pozdrava Za dom spremni, i kako zakonski osnove za skidanje ploče - nema!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su informaciju danas demantirali i iz ministarstva ali i sam Plenković koji o tome uporno ne želi.

“Sve sam rekao u jednom tjednom listu u intervjuu, kad to bude tema na Europskom vijeću pričat ćemo”, dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu na koji se premijer Plenković poziva jasno je objasnio kako je na spomen ploči HOS-a postavljenoj u Jasenovcu problematičan grb. Ali je za riješenje problema povukao paralelu sa spomenikom HOS-a na Trgu siječanjskih žrtava u Zagrebu na kojemu nigdje ne piše sporni pozdrav za dom spremni.

Ukoliko je odgovor Lovro Kušćević zaista napisao, u suprotnosti je s ovim Plenkovićevim objašnjenjem. Međutim, Peđa Grbin, autor interpelacije objašnjava nam - da je Plenković htio skinuti ploču, on bi to već i napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo