U Saboru / Javno saslušanje Zadravec: 'V. d. ravnatelj KBC-a na sastanku je sebe usporedio s Hitlerom'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provođenja Strategije suzbijanja korupcije pozvana je i Dijana Zadravec

15.6.2021.
10:13
VOYO logo

Na 9. sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provebe Strategije suzbijanja korupcije javno je saslušanaDijana Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu".

Bivša predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice jučer je dobila upozorenje pred otkaz, a v. d. ravnatelja te bolnice priopćio je da inspekcija resornog ministarstva i HZZO već danima ispituju sve nepravilnosti, a da je Zadravec imala priliku službeno navesti dokaze za svoje tvrdnje po kojima je ona navodno bila ta koja je progovarala o nezakonitostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana Zadravec se prvo opširno predstavila u dijelu svoje profesionalne karijere, a onda je podsjetila na ono što se dogodilo jučer.


"Ukazujem na kriminalne radnje i korupciju. Ja, naprotiv, mislim", kazala je, imajući na umu da bi druga strana bila v. d. ravnatelja bolnice, "da ugledu bolnice štete korupcija i oni koji ju čine, oni koji ju zataškavaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih tjedana dana, otkako je poznato da ću govoriti pred nacionalnim vijećem, od posrednika sam dobila prijetnje da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz", rekla je.

Rekla je da njena korupcija traje već pet godina i da toliko traje njen progon i zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Priopćenje iz 'Vinogradske' /

V. d. ravnatelja: 'Zadravec dobro zna da se ogriješila o pravila bolnice, priprema joj se upozorenje s mogućnosti otkaza'

Image
Priopćenje iz 'Vinogradske' /

V. d. ravnatelja: 'Zadravec dobro zna da se ogriješila o pravila bolnice, priprema joj se upozorenje s mogućnosti otkaza'

"Kada sam 2016. godine postala zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, otkrila sam krađu novaca iz KBC-a Sestre milosrdnice preko lažnih prekovremenih sati. Na temelju krivotvorenih i falsificiranih dokumenata, otuđivao se novac poreznih obveznika. To sam prvo prijavila tadašnjem ravnatelju Zovaku, čija je prva reakcija bila, zamislite: 'To svi rade.' Ja sam se sablaznila. Prijavila sam tu krađu Ministarstvu zdravstva i DORH-u", kazala je dalje.

Pojasnila je da iz toga proizlazi da se ona, kako je rekla, "protiv korupcije bori već pet godina", a ne odnedavno. Jedino, dodala je, mediji za to nisu znali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelj Zovak to je sve zataškao i kada sam to shvatila, prijavila sam DORH-u... zbog prikrivanja kaznenod djela. S time sam upoznala i gospodina Dulibića kad je postao predsjednik UV KBC-a Sestre milosrdnice", dalje je govorila.

"Krajem 2019., početkom 2020. lažno sam optužena od strane službenice Javne nabave Mie Primorac koja je pripremala natječaj na prvu javni nabavu za moj europski projekt Radiološki edukacijski centar, za kojeg sam se izborila, koji je u vrijednosti 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava i koji se cijelo vrijeme provedbe opstruira od uprave bolnice", i dalje je govorila Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužila je Primorac:

"Namještala je natječaj za tvrtku Europlantaže d.o.o. za koju je u fušu radila, dok je istovremeno radila u KBC-u Sestre milosrdnica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je i o tome obavijestila Zovaka, Dulibića i relevantne institucije.

"Kroz taj montirani proces ravnatelj Zovak je želio moju smjenu s mjesta zamjenice ravnatelja preko svojih bolničkih tijela, radničkog vijeća i povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolom, a potom i sa svih rukovodećih funkcija. Naime, u samom početku mandata gospodin Zovak me je razvlastio za većinu poslova koji su bili u domeni zamjenice odnosno zamjenika ravnatelja KBC-a. Gospodin Dulibić je tada četiri mjeseca zavlačio sa zakazivanjem sjednice vijeća, na kojoj je konačno ipak odbačen zahtjev ravnatelja Zovaka...", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je i opet prijavila Zovaka DORH-u.

"Sad dolazimo do kraja 2020. godine kada sam otkrila kriminalne radnje i koruptivnu hobotnicu u KBC-u Sestre milosrdnice, što sam prijavila početkom 2021. županijskom državnom odvjetništvu", potom je nabrajala članke i pune nazive navodnih kaznenih djela za koje je prijavila Zovaka, kao i još neke liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je kriminalne radnje otkrila slučajno kad je nenajavljeno ušla u angiosalu gdje rade dr. Kalausek i dr. Čulo:

"Tada sam vidjela na stolu dokumente na kojima je na predviđenom mjestu za potpis predstojnice, znači mene, stajao potpis dr. Kalauseka. I tada sam shvatila da postoji pralalelni financijski proces za koji ja do tada nisam znala da postoji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što bi se napravio određeni zahvat", krenula je opisivati navodni proces, "o potrošenom materijalu ispunjavali bi se obrasci koje su ispunjavali dr. Kalausek i dr. Čulo. Pritom se nisu potpisivali na mjestu predviđenom za radiologa koji izvodi taj zahvat, nego na mjesto predstojnice. Time se izbjegla kontrola od strane predstojnice." 

Rekla je da su se takvi dokumenti slali u službe za fakturiranje, da se dokumentacija opet vraćala prozvanim liječnicima i da to nitko nije provjeravao, a da je HZZO plaćao troškove. Izvukla je snop papira i pokazala pred kamerom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je samo jedna od pet hrpa koje posjedujem."

Rekla je da je u travnju pronašla da je zadnji javni natječaj za nabavu materijala proveden još 2019. Opet je u kameru stala pokazivati dokumentacija za koju je rekla da takvih skeniranih dokumenata ima na više od 2000 stranica, da faktura ima 400 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorila je da se naručivalo više materijala od potrebnog kako bi netko ubirao reviziju:

"Taj materijal trebao je biti plaćen tek nakon što je potrošen, a ne unaprijed... 50 milijuna kuna se platilo u dvije godine, dok je prema podacima službe za fakturiranje... HZZO platio za dvije godine oko 30 milijuna kuna, a dobavljačima se za taj materijal platilo 50 milijuna kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno je prozvala v. d. ravnatelja Vatavuka da se, svojim postupkom protiv nje, "svrstao" na stranu onih koji su to sve, kako je rekla, radili. Optužila ga je za nabrojala je niz točaka pripadnih upravnih postupaka, pa čak i niz točaka Ustava Republike Hrvatske.

"Najviše od svega je stravičan podatak koji ću vam sada reći. V. d. Vatavuk je prije nekoliko dan na Radiologiji sazvao sastanak s mojim inženjerima radiologije, na kojem je bilo 20-ak prisutnih i usporedio sebe sa Hitlerom", rekla je pri kraju svog izlaganja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak... je usporedio sa sastancima koje je Hitler imao s generalima, aludirajući na radiologe, i vozačima, misleći na inženjere radiologije prije okupacije Francuske. Vatavuk je rekao da je između inženjera i vozača još puno gradacija vojnika, ali je rekao da je Hitler poslije sastanka imao sastanak s vozačima koji su mu bili najvažniji za Blitzkrieg."

Dalje se išlo u pitanja članova vijeća. Pa je Željko Jovanović rekao da je ovdje riječ o nečemu s elementima unutarstranačkog sukoba u HDZ-u. Mirela Ahmetović je pitala Dulibića je li odmah reagirao na prijave Zadravec, a Zadravec je pitala koji bi bio razlog da predsjednik Sabora Gordan Jandroković lobira za izbor Zovaka za ravnatelja bolnice, što je Zadravec tvrdila da ima dokaz u obliku SMS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dulibić je rekao da u vrijeme prvih prijava Zadravec nije bio državni tajnik. Zadravec je odgovorila da ne zna što bi bio motiv predsjedniku Sabora da lobira za izbor ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Karolinu Vidović Krišto zanimalo je tko je Zadravec, kako je rekla, prijetio izvanrednim otkazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posrednika ne bih imenovala da ne bi snosio posljedice", odgovorila je Zadravec.

"Nečinjenje je prikrivanje kriminala", ustvrdila je potom Vidović Krišto, uz pretpostavku da je Zadravec sve prijavila kako je rekla, a da DORH "nije poduzeo ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo