NE POSTOJE DVIJE ISTINE, TKO LAŽE? / Zadravec detaljno opisala sve sumnjive radnje u bolnici i tvrdi: 'Vatavuk je sebe usporedio s Hitlerom'

Image
Foto: Screenshot: YouTube/Saborska TV - odbori

Dijana Zadravec je na sjednici Nacionalnog vijeća iznijela detalje o korupciji u KBC-u Sestre milosrdnice

15.6.2021.
8:30
Screenshot: YouTube/Saborska TV - odbori
VOYO logo

Danas se održava sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na kojoj će jedna od točaka biti i javno saslušanje smijenjene predstojnice Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec, na temu nepravilnosti u radu bolnice.

Ona je u ponedjeljak za RTL poručila kako je Državnom odvjetništvu i inspekciji Ministarstva zdravstva predala "dokaze o kolosalnoj korupciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, na dnevnom redu sjednice Vijeća bit će i izvješće Ministarstva zdravstva o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. te izvješće Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.

Image
'U STRAHU SU I PANICI' /

Zadravec tvrdi da ju žele pod svaku cijenu izbaciti iz bolnice: 'Predala sam dokaze o kolosalnoj korupciji!'

Image
'U STRAHU SU I PANICI' /

Zadravec tvrdi da ju žele pod svaku cijenu izbaciti iz bolnice: 'Predala sam dokaze o kolosalnoj korupciji!'

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja je na sjednici poručio da se Uprava KBC Sestre Milosrdnice nije odazvala, no odazvao se državni tajnik u Ministarstvu zdravstva te predsjednik UV KBC Sestre Milosrdnice, Tomislav Dulibić. Članovi Vijeća dobili su svu dokumentaciju, ali sa zacrnjenim imenima pacijentima koji se spominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica Vijeća Dalija Orešković rekla je da je cilj čuti što se događa u sustavu i kako su institucije reagirale. Predložila je da Dijana Zadravec najprije sama kaže sve, a potom da zastupnici postavljaju pitanja. Željko Jovanović je napomenuo da Nacionalno vijeće nije sud ni istražno tijelo, već da je njegov cilj da se vidi je li sustav funkcionirao.

Korupcija od 2016.

Zadravec je počela izlaganje podacima iz svoje biografije te napomenula da osim rada u bolnici, predsjeda Hrvatskom udrugom neuroradiologije te predaje na visokim učilištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz medija sam saznala da sam od v.d. ravnatelja Vatavuka dobila opomenu pred otkaz jer sam se obraćala u medijima. Ja mislim da bolnici štete upravo korupcija. Preko posrednika sam dobila prijetnju da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz. Članak 117. Zakona o radu kaže da obraćanje zbog korupcije ne predstavlja opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu.

Vratila bih se u 2016. jer javnost nije upoznata s mojom borbom protiv korupcije, otkad traje moj progon. Otkrila sam tada krađu novca iz bolnice preko lažnih prekovremenih sati. To sam prvo prijavila ravnatelju Zovaku, čija je reakcija bila: 'Zamislite, pa to svi rade'. Potom sam to prijavila Ministarstvu zdravstva. Ravnatelj Zovak je to sve zataškao pa sam ga prijavila DORH-u. S time sam upoznala i g. Dulibića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužena sam i od gospođe Mije Primorac koja je istovremeno radila u bolnici i tvrtci Europlantaže kojoj je namještala natječaje. To sam prijavila Zovaku i Dulibiću, ali su me oni u montiranom procesu hjteli smijeniti. Dulibić je otezao sa sjednicom na kojoj je na kraju sve obačeno. Mia Primorac je unaprijeđena te se sad bavi europskim fonodvima. Zovaka sam prijavila DORH-u.

Ove godine sam prijavila ravnatelja Zovaka te Vladimira Kalouseka zbog kaznenih djela zataškavanja te krivotvorenja isprave. Objasnit ću vam kako je osmišljen sustav kojim se novac izvlačio iz džepova i kako su zarađivali liječnici koji osim u KBC-u rade i privatno. Slučajno sam otkrila da se u KBC-u događaju dva paralelna financijska procesa. Prvi je skrivan od mene kao zamjenice ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva sustava izvlačenja novca

Nenajavljeno sam ušla u prostor angiosale gdje rade dr. Kalouseka i dr. Čule. Vidjela sam dokumente na kojima je umjesto mog potpisa bio potpis dr. Kalouseka. Kad bi se radio zahvat, troškovi materijala su se upisivali, a doktori su se potpisivali na mjesto voditeljice odjela, a ne na mjesto radiologa. Takvi obrasci su se slali u fakturnu službu, koja je izrađivala račune HZZO-u. Nakon toga je račun slala njima na potpis, bez obzira na to što nisu ovlašteni. Po takvim neprovjerenim računima, HZZO je uplaćivao bolnici.

Drugi proces za koji sam znala od svibnja 2018. za koji sam znala, jer sam vidjela da je dokumentacija aljkava i gdje je bila diskrepancija, bilo je sljedeći: Ponude dr. Kalouseka za nabavu materijala. Te ponude su trebale biti od dobavljača koji su izabrani javnim natječajem. Zadnji javni natječaj je obavljen 2019. Dakle, dvije odine se posluje bez javnog natječaja. Imam više od stotinu takvih ponuda. Na temelju tih ponuda se plaćalo dobavljačima. Za svaki mjesec su iznosi bili veći od 2 milijuna kuna, da bi u svibnju 2019. bili preko 5 milijuna kuna. Takvih dokumenata imam preko 2000 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalousek i Čulo su se neovlašteno potpisivali umjesto mene i mimo mog znanja. Kao predstojnica sam od fakturne službe zatražila sve dokumente, prvo su odbili, a onda su mi dali. Kroz cijelu 2019. i 2020. i dio 2016. su potpisivali fakture HZZO-u, pa je Čulo potpisao za 4.736.106,95 kn, a Kalousek 27.054.416,24 kn. ustanovila sam da je dokumentacija nepotpuna i netransparetna te da se ne podudara s barkodovima računima HZZO-a i ponudama s pacijentima.

Primjerice, kod pacijentice 1959. godine vidi se 9 barkodova za materijale optima foil vrijedne 8662,50 kn. Kod obrasce dr. Kalouseka je potpisivao na mjesto predviđeno za mjesto predstojnice. Svojim potpisom i faksimilom dr. Kalousek je tražio da se upotrijebi 11 optima foilova. Te dokuemte sam slala dr. Zovaku da se prema HZZO-u izradi račun. Nije poznato koliko je kod pacijentice iskorišteno foilova. Dakle umjesto 77.962,50 platilo se 95.000 kuna. Iako sam bila zamjenica ravnatelja, o tome su svi šutjeli. Radiologija ne fakturira, već fakturiraju druge klinike. No, u ovom slučaju se sve fakturiralo i skrivalo od mene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod pacijentice 1972. je upotrijebljen jedan sustav Derivo. On košta više 62.100 kune, a tražilo se dva Deriva, pšto je koštalo duplo, odnosno 124.200 kn. Jasno je da je potrošen samo jedan. Treći primjer je pacijentica rođena 1954. navedeno je nekoliko materijala koji koštaju od 5 do 90.000 kuna po komadu, a ponuda je bila od 107.200 kuna, što je verificirano faksimilom dr. Kalouseka. Još jedna ponuda je od 57.500 kuna, a iz knjige materijala je jasno da nema nikakve poveznice, što znači da se kod pacijenata trošilo manje, a plaćalo se dvostruko, trostruko... Riječ je o pet istih dobavljačaa. Najekstremniji primjer je za materijal koji košta 86.250 kn, a dobavljaču je plaćeno 172.500 kuna.

Prvi od računa HZZO-u je 15.9.2016. i čiji je jedini potpisnik dr. Branimir Čulo. Račun istog datuma za drugog pacijenta je 75.900 kn, i dalje su računi prema račune koje su potpisivali dr. Kalousek ili dr. Čulo. Takvih računa imam za cijelu 2019. i 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažman financijskih stručnjaka

Postoji više vrsta dokaza koje posjedujem. Analiza je zahtjevna. Meni je trebalo mjesec i pol dana uz pomoć financijskih stručnjaka koje sam privatno angažirala. Sve sam poslala ŽDO-u. Kad sam sve povezala vidjela sam da je sve osmišljeno kako bi se moglo izvlačiti novac poreznih obveznika.

Otkrila sam da postoji virtualno skladište koje je 2016. brojalo materijala vrijednosti od 6,680.000 kuna. O tome materijalu nitko nije vodio računa, moagao je odnijeti bilo tko. Materijalu vrijednosti 700.000 kuna je istekao rok trajanja. To je jedan ultrazvučni aparat. Ustanovila sam da u virtualnom skladištu stoji 11 komada najskupljih materijala, čija je vrijednost ukupno 1 milijuna kuna. Kroz evidenciju ljekarne vidjela sam da smo ih potrošili samo 6, a 11 ih je ostalo u skladištu, unaprijed plaćeno. Po ritmu trošenja, on se ne bi trošio do isteka roka trajanja. Nekome je to bilo u interesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem da je taj materijal trebao biti plaćen tek kad je potrošen, a ne unaprijed. Dobavljačima se platilo 2019. oko 30 milijuna, a 2020. 20 milijuna kuna, dok je HZZO-u fakturirano oko 30.000.000 kuna, dobavljači su dobili 20.000.000 kuna više.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je našla neke manje nepravilnosti. Ovo nije lako, jer je potrebna opsežna financijska forenzika i revizija i nadam se da će se institucije pozabaviti poslovanjem KBC-a u zadnjih 15 godina, jer sam dobila dokaze o nepravilnostima za vrijeme ravnanja dr. Krešimira Rotima, čija supruga Cecilija ima dvije privatne poliklinike. Dr. Kalousek je radio istovremeno u KBC-u i obje Rotimove poliklinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada sam krajem 2020. zatražila dokuemntaciju za preminulu pacijenticu, za koju je dr. Kalousek napisao da je zahvat vrijedio 600.000 kn. Ona mi je postala nedostupna. Protiv Rotima se već vodi istraga. Kako to funkcionira? Obrazac je ispravno potpisan s dva potpiisa, fakturni odjel izdaje račun, koji se potom fakturira HZZO-u. Roba bi potom ulazila u bolnicu, kroz ljekarnu, ali ne kao izlaz, zbog čega je materijal stajao u virtualnom skladištu.

Uspjela sam opremiti jednu angiosalu i postavila kamere zbog videoedukacije, dr. Kalousek i dr. Čulo su pisali ministru da ih snimam. Videonadzor je u salama dozvoljen, dr. Zovak je imao sve sale pod nadzorom, ali ne na radiologiji. Još sam ja optužena za mobing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virtualno skladište

V.d. ravnatelj Vatavuk me nezakonito smijenio, jer se svrstao na stranu malog broja ljudi koji su stvorili taj model kojim se izvlačio novac. On je prekršio Zakon o upravnom postupku i Ustav RH po više članaka, pritom je ostalo nepoznato zbog čega nisu htjeli čuti što im žele reći, već mi prijete eliminiranjem iz bolnice.

Podnijela sam više kaznenih prijava protiv odgovornih osoba i time nisam naštetila KBC-u, već sam ispunila svoju osobnu i profesionalnu dužnost. Nije točno da su se radiolozi vratio u bolnicu. Vatavuk je prije desetak dana sastao s tehničarima i radiolozima te se usporedio s Hitlerom, kad je on imao sastanke s generalima i vozačima, jer su mu oni bili najbitniji za blitzkrieg. Predstojnike odjela je nazvao jastrebovima koji su htjeli moju smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Dulibić je ignorirao sve moje poruke o svemu što se događa. Nikad se nismo sastali, na kraju me smjenio. Ukazivala sam mu na korupciju, na nedostajeću opremu, tražila sam ga da nabavimo CT i magnetsku rezonancu, imamo dva od svakog, upoznala sam ga s nedostatkom radiologa i u drugim bolnicama. Što je učinio? Ništa. Stavila sam u Nacionalni plan 24 mjesta specijalizacije, od kojih su neki primljeni, zaposlila sam 20 radiologa. Dulibić ništa nije prihvatio, ali je prihvatio organizaciju "događanja naroda" supruge dr. Čulo. Od ministra zdravstva sam zatražila upravni nadzor. Čula sam se s njim, on je rekao da to neće napraviti. Tražim nadzor nad zakonitosti upravnog akta, što može pokrenuti po službenoj dužnosti. Ovo je obračun koruptivne hobotnice sa mnom, jer sam ja jedina prepreka koruptivnim radnjama, pa me se nastoji eliminirati. Glavni je u tome predsjednik Upravnog vijeća KBC-a", rekla je Zadravec u svom izlaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nered u dokumentima

Nikola Grmoja je ustvrdio da postoji nered u dokumentaciji i financijama te saznanje o virtualnom skladištenju. Zaključio je da su dugovi u zdravstvu možda generirani i sličnim koruptivnim radnjama. Upitao je Zadravac je li ostatak dokumentacije ispravno popunjen.

"2017. i 2018. na podacima fakturne službe, potpisa dr. Kalouseka i Čule na fakturama nema. Ostali su potpisani njihovim potpisima. Ti zahvati se rade od 2013., ali ja tad nisam bila predstojnica pa do polovice 2016. nisam dobila dokumentaciju", rekla je Zadravec te odgovorila na pitanje je li itko bio otvoren da se to istraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2016. dobila sam nalog ravnatelja Zovaka da kao zamjenica prekontroliram prekovremene sate. Našla sam da je bivši predstojik radiologije upisivao da je 9 liječnika 6 mjeseci radilo svaku subotu po osam sati, time je ukradeno oko 300.000 kuna. Evidencija rada nije sadržavala da su oni bili u bolnici, ali centralni obračunski sustav jest. Zovak nije reagirao, nego je sazivao sastanke s tom grupom ljudi meni iza leđa i neki su od srama otišli. Ministarstvo rada je odradilo nekakvu paušalnu istragu. Cijeli sustav je trebalo provjeriti, ali kad sam shvatila da se to ne događa, poštujući ravnatelja i ministarstvo, sve sam odnijela u DORH", dodala je i nastavila:

"Po ovom zadnjem slučaju sam kontaktirana, ja sam saslušana, ali ne smijem govoriti o tome. Za ostale slučajeve me nitko nije kontaktirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratio se i Tomislav Dulibić. "Vlada Tihomira Oreškovića postavila je 2016. ravnatelja Zovaka i prof. Zadravec kao zamjenicu. Ja samimenovan tek u studenom 2016. Nakon toga je Zovak postavio Zadravec na mjesto šefa radiologije. Moramo znati da KBC Sestre milosrdnice ove godien slavi 175 godina postojanja i da su pacijenti na prvom mjestu. Čuli smo puno insinuacija i objeda na rad jako kvalitetnih ljudi. Čuli smo da vatavuk veliča Hitlera, on je branitelj i antifašist, nema šanse da on veliča nacizam".

Otkrivene manje nepravilnosti

Pročitao je dio zapisnika oko imenovanja u Upravno vijeće dr. Rotima. Naveo je kako je upravo Zadravec zatražila imenovanje Rotima. "Ja sam svaki put upozorio profesoricu da sve prijavi nadležnim institucijama. Ja sam legalist i vjerujem u pravnu državu, ali smatram da postoje institucije koje rješavaju ono što nije u mom resoru. Prema preliminarnim podacima inspekcijskog nadzora pronađene su manje nepravilnosti u poslovanju. To je 11 inspektora, možemo i njih saslušati i vidjeti je li tko utjecao na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Zadravec upozorila na projekt Mije Primorac, dr. Zovak je pokrenuo postupak nadzora, ali nije ništa otkriveno. Tražio sam i očitovanje za neurointervencije, a unutarnja revizija nije pronašla ništa sporno. Ne volim ništa skirvati, ali tu se spominju neka kaznena djela. Postoje i kaznena djela lažnog prijavljivanja i klevete. Ja ću uvijek čuvati interese KBC-a", poručio je Dulibić.

Grmoja je upozorio na to da su dokumenti dulje vrijeme krivo potpisivani, a da su unutarnji nadzori otkrili manje nepravilnosti. Upitao ga je je li postojala i vanjska revizija. "Svaki put sam upozorio prof. Zadravec da ako sumnja u nešto da to prijavi nadležnim institucijama. Istraga je započela prije tri tjedna, a svi postupci su u tijeku i ne bih to komentirao", rekao je Dulibić.

Zadravec tvrdi da nema riječi o objedama i insinuacijama, već o ozbiljnim optužbama. "Kad sam predložila dr. Rotima nisam imala saznanja da radi privatno, to sam doznala tek krajem 2020. Dulibić je bio jako zainteresiran smijeniti me. Sretala sam ga i po krugu bolnice, pa ga to nije interesiralo, nego kad je sve izašlo van. Kakav je to član upravnog vijeća kojeg ne zanimaju događanja na odjelu čija je predstojnica to prijavila. Jasno je da je Mia Primorac u sukobu interesa, mišljenje je zatraženo od Ministarstva gospodarstva, interna revizija je trajala 2 sata, meni je rečeno da mi se neće opstruirati projekt ako prihvatim Zovaka za v.d. ravnatelja. On nijednom riječju u svojoj odluci nije spomenuo korupciju i kriminal. Jasno je za koga radi i sada se pokušava izvući".

"Očito nitko ne zna svoje dužnosti osim profesorice Zadravec", odgovorio joj je Dulibić.

Član Vijeća Siniša Jenkač je upitao Zadravec i Dulibić jesu li nepravilnosti i kriminalne radnje prijavljene svim nadležnim institucijama, jer ako one nisu prijavljene, onda postoje i drugi mehanizmi.

"Imam saznanja da je prof. Zadravec sve prijavila DORH-u", rekao je Dulibić, a Zadravec je dodala da je sve prijavljivala ravnatelju i ministarstvu. "Sve što sam doživjela je pokušaj smjene triput, od 2016. trpim zlostavljanje i stalno trpim smetnje u radu. Sad im je uspjelo. Dulibiću je sve light-štivo, on bi kao pravnik trebao malo zaviriti u zakone."

Željko Jovanović kaže kako mu je od ovog slučaja mučno te je Dulibiću i Zadravec rekao kako ne postoje dvije istine, što znači da netko laže. Rekao je da bi Vijeće trebalo odmah sve uputiti na DORH i Ministarstvo zdravstva. Pitao je koliko je pacijenata ostalo bez zdravstvene usluge zbog ovih zbivanja u KBC-u? Dodao je da nije dobio odgovor na pitanje koliko je inspecija obavilo ministarstvo. Pitao se gdje se sakrio Beroš i istaknuo da ovaj slučaj ruši povjerenje u zdravstvo i zaključio da ovdje ima i HDZ-ovog unutarstranačkog sukoba.

Jandroković lobirao za Zovaka?

Mirela Ahmetović je upitala Dulibića je li on reagirao na prijave dr. zadravec i opomenula ga da ne želi odgovor kako sve institucije rade svoj posao, ali niti izvlačenje na trenutne izvide. Upitala je Zadravec zašto bi predsjednik Sabora Gordan Jandroković lobirao za izbor Zovaka kao ravnatelja? Posumnjala je da Vlada štiti koruptivne radnje u KBC-u. Razočarana je sporosti institucija, jer nije čula da je bila ikakva reakcija na prijavu iz 2016.

"Zadravec je puno puta to prijavljivala, a sve se svodilo na rekla-kazala. Kad je podnijela dokumente, krenula je istraga", rekao je Dulibić te dodao da je utvrđeno da su odnosi između Zadravec i ostalih liječnika narušeni te da je ona organizacijom odjela ugrozila zaštitu pacijenata. Upitao je gdje se u privatnim klinikama može ugraditi sporni materijal. Dodao je da u vrijeme prijave 2016. nije radio u Ministarstvu zdravstva. Dodao je da je ministarstvo poslalo inspekciju i da je sve na DORH-u.

"Imam SMS poruku gdje je Jandroković lobirao da Zovak bude izabran za ravnatelje. Vidjela sam ih u krugu bolnice i ne znam koji im je interes. Dulibić je na moju prijavu prekovremenih sati rekao da ga to ne zanima", rekla je Zadravec i dodala da njen prigovor nije pročitao, jer nije reagirao na ranije optužbe. "Prijavu za mobing je napisala medicinska sestra koju sam pitala zašto je poslala šest pacijentica neobavljenog posla kući s Klinike za tumore", objasnila je Zadravec.

Karolina Vidović Krišto postavila je nekoliko pitanja. Upitala je Zadravec tko joj je prijetio otkazom. "Po samoj drugostupanjskoj odluci sam dobila informaciju iz krugova iz Ministarstva da mi je pripremljen izvanredni otkaz. Dobila sam zdravstvene probleme, pa sam na bolovanju. Preko posrednika iz Uprave mi je rečeno da mi je zbog medijskih istupa pripremljen izvanredni otkaz", odgovorila je Zadravec.

Krišto je nabrojala tri potencijalne koruptivne radnje od 2016. do 2020., pa se pita je li riječ o sinergiji institucija, jer DORH očito nečinjenjem prikriva kriminal te konstatira da institucije ne rade svoj posao te da se time krše Ustav, zakoni i Ugovor o EU te zaključila da treba tužiti RH. Osvrnula se i na virtualno skladište lijekova te zaključila da je materijal možda otišao u druge klinike, a može biti da je riječ i o drugim lijekovima ili zataškavanju novca.

"Postoji virtualno skladište, gdje ljekarna bilježi ulaz materijala, ali odmah i izlaz, kao tranzit. Nije postojao javni natječaj. ta je roba bila vrijedna oko milijun eura. ta je roba postojala, plaćena je i trebala je biti iskorištena. Ravnatelj Zovak nije uopće znao da to postoji. Na KBC-u Zagreb sam doznala kako to funkcionira", rekla je Zadravec te dodala kako dobavljači imaju svoje ormare i zanavljaju zalihe, ali budu plaćeni tek kad oni budu potrošeni.

"Nemoguće je proniknuti kako se rukovodi tim materijalom. Može se baciti ,otuđiti, svašta. Nemam saznanja da s eu privatnim klinikama rade ti zahvati, ali se iz njih kanaliziraju mimo lista čekanja pacijenti na magnetnu rezonancu", dodala je Zadravec.

Krišto pita je li moguće da ravnatelj i Upravno vijeće nisu znali za te radnje, a Zadravec je odgovorila kako je to nemoguće. Upitala je i Dulibića zašto ne odgovara konkretno na pitanja.

"Prvo je važno da nijedna privatna klinika ne može ugraditi taj materijal. Zdravstvena inspekcija je još tamo i kad sve bude gotovo onda ćemo vam to dati. Nađene su manje nepravilnosti, ali ništa što je kazneno djelo", rekao je Dulibić.

Zadravec je dodala da je uložila trud te analizirala ponude i likvidature te otkrila da je teško ući u analize. Poslala je desetak tema na Ministarstvo financija, ali oni još nisu sve otkrili.

Dalija Orešković je rekla da se treba suzdržati od zaključaka. Rekla je da odgovorno tvrdi da ne valja to što DORH navodi u izvještaju Saboru isti podatak od 2014. da na četiri uskočka suda postoje financijski istražitelji, ali samo na papiru. Ako USKOK ili DORH nemaju kapacitete za zapošljavaje, onda krivce treba tražiti u Saboru i Ministarstvu pravosuđa. S obzirom na moguće političko zataškavanje, upitala je Zadravec je li sprema Vijeću predočiti kompromitirajuću SMS poruku. Zadravec je rekla da će sve podastrijeti.

Zastupnica Marić smatra da sve smrdi na korupciju i da to treba raščistiti u interesu medicinskih djelatnika i pacijenata. Upitala je Dulibića može li se sve raščistiti u tri ili četiri tjedna. Dojma je da državni tajnik nije konkretno odgovorio na pitanja te da je postupio po principu "ubij glasnika", potpisavši otkaz Dijani Zadravec, koju je upitala jesu li pacijenti bili zakinuti koruptivnim radnjama ili njenim radom na odjelu. Ponovno je upitala Dulibića je li mu u redu da netko nepravilno potpisuje dokumente.

Dulibić: 'Nikad nisam prijetio niti smijenio dr. Zadravec'

"Nikad nisam prijetio dr. Zadravec, niti sam ju smijenio. Ravnatelj bolnice smjenjuje, a Upravno vijeće o tome odlučuje u drugom stupnju. Zadravec je rekla da se taj materijal može preprodati. Kome se to može preprodati? Državna revizija je provodila nadzor na listama čekanja za MR, zato je to trajalo 10 mjeseci, a ovo su inspekcije ministarstava", reko je Dulibić.

"Pacijenti su cijelo vrijeme nesmetano dobivali zdravstvenu zaštitu otkako sam sve otkrila. Prošle godine je bila covid godina, pa smo imali smanjen priljev, no nakon toga se povećao broj pacijenata koji su dolazili iz KB Dubrava za dvostruko, što ljudi i oprema ne mogu izdržati. Tražila sam da se radiolozi vrate s godišnjeg, ali mi nije odobreno.

Kako Dulibić komentira da nam je za meaterijale došla dostavnica iz KBC Split? Ni meni to nije jasno", rekla je Zadravec. Potom je zastupnica Marić opet uputila više pitanja tajniku Dulibiću.

Zorislav Antun Petrović se pita kako se u uređenom sustavu događa da netko tko nema pravo potpisati dokument, ipak potpisao dokument i da su se fakture izdavale na temelju toga. Dodao je da čeka nalaze inspekcije kako bi vidjeli je li netko pogriješio ili namjerno to radio. Naglasio je da nema potrebe za forenzikom te dodao da se radi o olakom shvaćanju procedura za sprečavanje korupcije. Pitao se kako Zadravec zna da je natječaj financiran iz EU fondova bio namješten za nekog ponuđača s obzirom na stroge kontrole iz EU.

"Ozbiljna forenzika je potrebna da se vidi koliki je dug bolnica imala zbog neovlaštenog plaćanja. Mislim da je riječ o organiziranoj skupini, a ne o aljkavosti. Moj projekt od 32,5 milijuna kuna i uključuje šest javnih nabava. Prva javna nabava je bila za određivanja tvrtki koje će raditi ostale javne nabave. To je radila Mia Primorac kojoj sam dala puno povjerenje. Stigle su tri ponude, jedna je bila damping cijena, druga je bila ekonomski neisplativa, a treća je bila od tvrtke Europlantaže koja se uopće ne bavi medicinskim djelatnostima. Uz to je surađivala s tom tvrtkom i uporno je odbijala poništiti natječaj, pa je došlo do onog sukoba", opisala je Zadravec.

Stjepo Bartulica smatra da u Hrvatskoj postoji obrazac zloupotrebe javnog sustava, od farbanja tunela do nabave materijala u zdravstvu. Istaknuo je da postoji javni interes da zdravstvo funkcionira te da dr. Zadravec ne bi smjela trpiti posljedice zbog toga što je progovorile o korupciji. Dulibić je odgovorio da je unutarnja revizija KBC-a utvrdila da postoji struktura odobravanja financijske dokumentacije. Dodao je da nije htio vraćati radiologe s godišnjeg odmora, jer bi time prekršio Zakon o radu.

Milan Vrkljan je ustvrdio da je novac završio u farmaceutskoj industriji te da su dvojica liječnika preplaćivala materijale između 10 i 20 posto. Smatra da ako je neka privatna tvrtka dobila novac na taj način, a da ti liječnici rade ili surađuju s tom tvrtkom, nije potrebna detaljna ekspertiza. HZZO bi trebao biti prvi koji će reći da je zakinut ili prevaren, a ministarstvo bi trebalo reći da su pacijenti zakinuti i da je zato sustav neuređen.

Mirelu Ahmetović zanima uloga premijera Andreja Plenkovića i ministra Vilija Beroša, za koje smatra da imaju ulogu u zbivanjima u KBC-u sudeći po snimci razgovora Beroša i Zadravec te SMS poruci Gordana Jandrokovića.

Završne riječi

"Ministarstvo zdravstva i Vlada su posvećeni pacijentima i borbama protiv korupcije, ali na odgovarajući način. Zastupnici izvlače svoje zaključke, ja nisam za to sposoban i zato pozivam institucije da to obave. Svi će pacijenti KBC-a biti zbrinuti, ondje rade kvalitetni liječnici i osoblje i radit ćemo na daljnjem napretku bolnice", rekao je tajnik Dulibić.

"Treba razlučiti tri stvari. Prvo, je li nastupila šteta bolnici, HZZO-u i pacijentima. Ako jest, netko bi trebao odgovarao. Materijali nisu mogli ići nigdje, osim ako su preplaćeni, no to će utvrditi isnpekcije. Drugo, ovdje se ne radi o propustu na razini države, jer se ovdje radi o jednoj ustanovi i nekoliko pojedinaca. Treće, osuđujemo korupciju, ali Ministarstvo zdravstva ne utvrđuje korupciju", rekao je državni tajnik Bašić.

"Ukazujem na korupciju u KBC-u 2016. i otad me se pokušava eliminirati. Tražim od resornog ministra da utvrdi zakonitost akta dr. Vatavuka i drugostupanjskog vijeća. Ovo sve radim za dobrobit i zaštitu pacijenata. Cijeli moj profesionalni i privatni život su usmjereni prema poboljšanju zdravstvene skrbi i sve što činim je usmjereno u tom cilju. Pozivam sve institucije da uđu u KBC i da utvrde sve o čemu govore", zaključno je rekla Zadravec.

Pet zaključaka

Nikola Grmoja je predložio da Nacionalno vijeće usvoji pet zaključaka, kojima će se unaprijediti rad DORH-a te prikupi sva dokumentacija. Uputit će tonski zapis sa sjednice te zatražiti od DORH-a očitovanje o prijavama prof. Zadravec, što je jednoglasno prihvaćeno. Od Ministarstva zdravstva traže očitovanje o inspekcijskom i upravnom nadzoru u KBC-u koje su poduzete od 2016. do danas, što je prihvaćeno jednoglasno. Vijeće od Vlade traži da osigura uvjete za zapošljavanje potrebnog broja djelatnika u odjelu posebnih financijskih istražitelja na sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, što je prihvaćeno. Traži se i od ministarstava zdravstva, financija i gospodarstva, DORH-a i USKOK-a da hitno utvrde činjenice vezane uz prijave dr. Zadravec, što je prihvaćeno jednoglasno. Na kraju traže i od dr. Zadravec sve prijave koje je slala nadležnim institucijama s urudžbenim brojem te SMS porukom kojom, prema njenim navodima, Gordan Jandroković lobira za izbor ravnatelja KBC-a, što je također prihvaćeno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo