'PONAŠAO SE PROTUUSTAVNO' / Javio se Šeparović i pojasnio odluku Ustavnog suda: 'Pogledajte pažljivo što sam rekao...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Ustavnog suda'

21.4.2024.
8:42
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović oglasio se prvi put nakon presice u petak na kojoj je objavljeno da predsjednik Zoran Milanović ne može biti premijer ni mandatar čak ni ako da ostavku.

U izjavi za Al Jazeeru Balkans, Šeparović je dao objašnjenje o odluci i stavu Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve sam rekao i 18. ožujka i jučer. Točno je da sam 18. ožujka rekao da ako nakon izbora podnese ostavku može biti mandatar, ali pogledajte pažljivo uz dodatak ako se bude držao Ustava", rekao je Šeparović pa dodaje: "Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda".

Nadalje je rekao da Milanović ni nakon tog upozorenja nije poštovao Ustav već je nastavio sudjelovati u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar", rekao je Šeparović novinaru Al Jazeere Balkans, Goranu Latkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Ustavnog suda. Nitko na protuustavnom ponašanju ne može ostvarivati korist za sebe. Dakle, nema nikakvih kontradikcija u stavovima Ustavnog suda i mene, već se radi o dosljednoj obrani temeljnih ustavnih vrednota, a osobito vladavine prava", zaključio je predsjednik Ustavnog suda.

POGLEDAJTE VIDEO: Šeparović iznosi odluku Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću tijekom kampanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo