Četiri hitna zahtjeva / Jasna poruka iz udruženja zagrebačkih ugostitelja: 'Svi smo za to da se 1. veljače otvore svi lokali. I unutra i na terasama'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj zbog pandemije i uvođenja mjera već 1098 ugostiteljskih objekata zauvijek zatvorilo svoje lokale.

23.1.2021.
9:50
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Gotovo dva mjeseca kafići, restorani i ostali ugostiteljski objekti ne rade, zatvoreni su zbog hrvatske epidemiološke slike.

Pod ključem su od 28. studenog, a datum kada će svojim gostima ponovno otvoriti vrata se ne zna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostitelji više ne znaju što da naprave, a predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franc Letica za Index.hr rekao je da se od početka pandemije i uvođenja mjera u Hrvatskoj trajno zatvorilo 1098 ugostiteljskih objekata jer su, navodi, propali.

Letica je naveo kako je, prema podacima Obrtničke komore, u Hrvatskoj zbog pandemije i uvođenja mjera već 1098 ugostiteljskih objekata zauvijek zatvorilo svoje lokale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neslužbene informacije /

Najnoviji detalji o snimci koja je šokirala Hrvatsku: Evo kojim povodom je bio organiziran tulum u Covid bolnici

Image
Neslužbene informacije /

Najnoviji detalji o snimci koja je šokirala Hrvatsku: Evo kojim povodom je bio organiziran tulum u Covid bolnici

'Trebaju nam odmah sve otvoriti'

"Taj smo podatak jučer dobili i on je strašan. Nama je potrebno da se hitno dozvoli rad svim ugostiteljima, kao i catering tvrtkama i u prostorijama objekata, kao i na terasama. To je prioritet broj jedan. Jer osim financijske noćne more, ovo je postala psihodelija, doživljavamo psihički kolaps. Ništa ne bi značilo da sad otvore terase, tko će po ovom vremenu sjediti na terasi i ručati ili piti kavu? Trebaju odmah sve otvoriti i istovremeno neka inspekcije provode izvide i kažnjavaju one ugostitelje koji se ne drže mjera, svjesni smo da ima i takvih", rekao je Letica.

Naglasio je kako se odluke donose bez razgovora sa strukom: "Imamo, recimo, neke slastičarnice koje prodaju i hot dog, dok neke ne smiju raditi, tako nijedan caffe bar ne smije davati kavu za van, a restoran može. Imamo i mesnice koje sad prodaju pečene bunceke. Dogodit će se anomalija na tržištu gdje će se obezvrijediti lokali. Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, što je sramotna izjava. Sramotno je da se politika upliće u slobodu tržišta. Uz to, tako obezvrjeđuju male ugostitelje, nazivajući ih "malim birtijama'. Pa to su sve ljudi koji zapošljavaju sebe, svoju familiju i još dvoje, troje radnika. Ti vlasnici malih lokala niti su na teret državi, sami su uložili svoja sredstva i još ih se tako proziva. Mi iz Udruženja zagrebačkih ugostitelja smo za to da se 1. veljače otvore svi lokali i unutra i na terasama", zaključio je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna za Index.hr je rekao da ugostitelji još više strepe zbog mogućnosti da im se ne produže mjere pomoći nakon djelomičnog otvaranja.

Četiri hitna zahtjeva 

Karna je iznio četiri hitna zahtjeva ugostitelja. To su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju naše djelatnosti.
  2. Izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili "to go" varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni.
  3. Obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje restorana.
  4. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati

U nedjelju je Dan D

Šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara je kazao kako je premijer Plenković najavio sastanak oko mjera koji će se održati u nedjelju.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo