zasad pod kontrolom / Jasenovac bez predaha: vodostaj im se 'smilovao' i s povijesnih 928 spustio se za samo jedan centimetar

Nasipi su na nekim mjestima počeli popuštati, a a vrhunac vodenog vala upravo prolazi tim krajem. Naselje Mlaka i dalje je odsječeno i do njega se može samo čamcem

20.3.2018.
22:40
VOYO logo

I dalje nema predaha za stanovnike Jasenovca. Vodostaj Save smilovao im se i s povijesnog rekorda od 928 centimetara smanjio samo za jedan centimetar. Nasipi su na nekim mjestima počeli popuštati, a a vrhunac vodenog vala upravo prolazi tim krajem.

Naselje Mlaka i dalje je odsječeno i do njega se može samo čamcem, a danas se Sava počela preljevati preko zečjih nasipa. U Uštici je voda prodrla u dvorišta i prizemlja desetak kuća. Mještani cijele noći ne spavaju. Pune vreće s pijeskom koje kamionima dostavljaju vojsci na savski nasip kako bi ga ojačali i zatvorili potencijalne pukotine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sava je već odavno na višem nivou od njezine kuće... Povijesno visoki vodostaj od jutros je pao tek za centimetar, no Kata se ne boji.

"Ne zanima me jer se ne bojim ničega, nema tu takve, opasno je, ali nije, vidite da se odmah to ovdje skoči napravi i dobro, samo da nam taj beton urede", kazala je Kata Baić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Betonski je nasip na jednom dijelu oštećen, pa pokrpan zečjim nasipom. Zečji nasip se i kasno navečer učvršćivao u odsječenom naselju Mlaka. Najbrži put do tog sela - sat vremena čamcem.

"Pripadnici naše službe prebacuju vreće s pijeskom čamcem, vodenim putem u naselje Mlaka. Stvari su pod kontrolom, samo se utvrđuju svi ti nasipi u suradnji s Hrvatskim vodama i vojskom", izjavio je pročelnik HGSS Novska Tomislav Bogojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasipi koje je u selu Mlaka voda počela prelaziti popravljaju se bez prestanka. Mjesto  je već desetak dana odsječeno od civilizacije. Dvadesetipet mještana je u opasnosti. Izlije li se Sava, nastat će veliki problemi.

Svi će trebati funkcionirati dobro još barem nekoliko dana, pod uvjetom da nasipi izdrže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo