dostojanstvo i zajedništvo / Jarak iz Vukovara: 'Napokon bez dvije kolone, navijačke skupine rame uz rame'

Cijeli dan jaka je kiša praćena vjetrom, ali tu je 50.000 ljudi. Vukovar je dokazao da je točka spajanja, a svi političari trebali bi ostaviti politikanstvo negdje kod Osijeka

18.11.2022.
20:19
VOYO logo

RTL-ov Andrija Jarak danas je iz Vukovara pratio obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

S dojmovima o ovogodišnjem dostojanstvenom obilježavanju patnje ovih dvaju gradova, ali i uzvišenom osjećaju zajedništva, iz Vukovara je Jarak rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vukovar je ponovno dokazao da je točka koja spaja, ishodišna je to točka hrvatske borbe za nezavisnost. Stalno slušamo kako je potrebno zajedništvo i jedinstvo, a to se danas na najljepši način pokazalo u Vukovaru.

Tu je 50.000 ljudi, cijeli dan jaka kiša praćena vjetrom, nitko nije odustao u koloni. A grad je i večeras pun, ostali su u gradu heroju. Brojni su branitelji iz BiH, ratne zapovjednici koji hodaju rame uz rame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, vidjeli smo i pripadnike nekih od najjačih navijačkih skupina, njih nekoliko stotina došli su, da su došli u bilo koji drugi grad, cijela policija bi se alarmirala, morali bi doći specijalci intervenirati. Ali i oni su danas ponosno hodali u koloni sjećanja, bez jedne krive riječi, krivog pogleda i treba ih pohvaliti.

Posebno veseli ogroman broj djece, mladih ljudi i očito program koji je uveo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta dalo rezultate kad su učenici dolazili na školu, dvodnevni posjet Vukovaru. Mnogi od njih danas, kad su dovršili fakultete, dolaze danas sa svojom djecom. To posebno veseli. Puno je neispričanih i tužnih priča. Najgora od svih je o nestalima, njih je 1800. Njihove se obitelji još nadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dočekali smo - nema dvije kolone

Više nema dvije kolone. Dočekali smo - da nema svađa, politikantstva, međusobnih optužbi tko je više napravio za Vukovar. Vukovarci jednostavno kažu: Ako ne pričamo, zaboravit ćemo; Ako zaboravimo, ponovit ćemo. Nažalost, oni koji ne zaboravljaju i bude se svaki dan s velikom životnom frustracijom je 1800 obitelji, od toga više od 600 njih iz Vukovara, koji i 31 godinu od velikosrpske agresije i dalje traže svoje najmilije. Taj broj nestalih je grozan.

Osim Vukovara, Škabrnja je velika rana na hrvatskoj duši. Ta dva grada na neki način su povezana. Danas smo u Vukovaru bili s mladićem koji je imao godinu i pol dana kad je ranjen u Škabrnji. On je Anđelo Žilić, to je jedna filmska priča, spasila ga je baka koja je nedugo nakon toga preminula. On je danas čovjek od 31 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaviti politiku 'kod Osijeka'

Država treba pojačati napore u procesuiranju ratnih zločina, osobito na pronalasku nestalih. Čuli smo bolna svjedočanstva, vidjeli koja je to frustracija koja ne prilazi 31 godinu. Svi koji dolaze ovdje svoje političke ideje i misli trebaju ostaviti kad prođu otprilike Osijek ili Vinkovce.

Trebaju doći ovdje onima koji su bili bolji, hrabriji od njih, koji su dali sve da bi danas imali ovu svoju lijepu domovinu. Lijepo je danas biti u Vukovaru i bilo bi dobro da svaka naredna bude baš onakva kakva je bila danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo