u tijeku su pregovori / Jandroković nam čestitao što smo prvi otkrili gdje se seli Sabor: 'Točno je, ovo je povijesna odluka'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, RTL Danas ranije je potvrđeno iz više izvora da se sabor zbog obnove nakon potresa odlučio preseliti u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu, u sklopu koje se nalazi i Hrvatsko vojno učilište Franjo Tuđman

14.2.2024.
12:46
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrdio je informaciju da se Sabor privremeno seli u prostore Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu i čestitao RTL-u koji je prvi objavio tu informaciju.

"Točna je informacija, Sabor privremeno seli u prostorije Vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. U tijeku su pregovori s MORH-om", istaknuo je dodajući da je ovo povijesna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je ranije raspisan neobvezujući javni poziv, a da se u zgradu Sabora dugo nije ulagalo te ju je potres znatno uzdrmao. "Morat ćemo prihvatiti tu realnost da ćemo zasjedati izvan ove zgrade", kazao je.

Podsjetimo, RTL Danas ranije je potvrđeno iz više izvora da se Sabor zbog obnove nakon potresa odlučio preseliti u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu, u sklopu koje se nalazi i Hrvatsko vojno učilište Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je ranije raspisao neobvezujući javni poziv za prostor, a javili su se poslovni kompleks u Buzinu te Kolegij Družbe Isusove na Jordanovcu.

Image
POTVRĐENO IZ VIŠE IZVORA /

RTL Danas doznaje: Sabor seli u vojarnu Črnomerec

Image
POTVRĐENO IZ VIŠE IZVORA /

RTL Danas doznaje: Sabor seli u vojarnu Črnomerec

'Tamo će se zasjedati od idućeg saziva'

"Nakon analize povjerenstva zaključeno je da funkcionalno i financijski dvije ponude ne odgovaraju saboru. Onda su predstavnici Povjerenstva išli u NSK i HVU", kazao je dodajući da neće svi djelatnici seliti na Črnomerec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da plenarna sjednica bude na vojnom učilištu, a sve ostalo u zgradi u Demetrovoj.

"Neki prostori će se obnavljati i prilagoditi. Zastupnici idućeg saziva će biti na Hrvatskom vojnom učilištu koji ima i restoran te parking. Tamo će se zasjedati od formiranja idućeg saziva. Službe poput kadrovske, računovodstva i slično ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici. Potpisat ćemo ugovor s MORH-om i neće biti nikakvih komercijalnih troškova", otkrio je Jandroković ističući da tamo ima sve što je potrebno da Sabor može kvalitetno raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će krenuti preseljenje, tvrdi Jandroković, ovisi o dinamici izbornog ciklusa. Najavio je i kako je moguće da će se organizirati obilazak zgrade za novinare.

Kako smo ranije objavili, sabor je za zakup tražio poslovni prostor od najmanje 7.000 metara četvornih, te je tražio da prostor bude na području Zagreba, a plan je bio da se zakupi na tri godine, uz mogućnost produženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih je dana odluka ipak pala na vojarnu na Črnomercu jer je opcija puno jeftinija i sigurnosno najoptimalnija.

O Turudiću: 'Prošao je tri sigurnosne provjere'

Jandroković s druge strane nije izbjegao pitanje o novom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću i pa poručio da Sabor nema nadležnost nad provođenjem i traženjem sigurnosnih provjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Različita su tumačenja, očito da struka nema jedinstven stav. Vidio sam da su rađene sigurnosne provjere za gospodina Turudića već tri puta, a zadnja je iz 2019. godine te ona još uvijek važi. Dakle imamo sigurnosnu provjeru Turudića, a nevjerojatno mi je da neki govore o Saboru kao tijelu koje bi trebalo zatražiti sigurnosnu provjeru jer tu ne postoji nikakav pravni temelj ni nadležnost Sabora", kazao je.

Komentirao je i zaključke saborskog Odbora za pravosuđe koje je u srijedu odlučilo da neće održati tematsku sjednicu o izboru Turudića jer je taj prijedlog oporbe odbila vladajuća većina uz poruku da je izbor novog glavnog državnog odvjetnika proveden zakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glasovalo se, a samo su tri oporbena zastupnika iskazala nezadovoljstvo procedurom pa to govori o stanju u oporbi po pitanju Turudića", smatra Jandroković.

Dodao je da postoji zakon koji se treba poštovati kad su sigurnosne provjere u pitanju i da se one ne mogu raditi "kako si netko zamisli jer mu tako odgovara. Postoje pravila igre", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i spot koji je ranije osvanuo na profilu premijera Andreja Plenkovića na društvenoj mreži X, uvjeravajući da se ne radi o predizbornom spotu.

"Za njegovo snimanje nije došlo do zlouporabe financijskih sredstava", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo