'žao mi je bernardićeve taktike' / Jandroković citira Grbina: 'Most kao da želi izazvati situaciju u kojoj ne bismo donijeli Ovršni zakon'

Naša reporterka Damira Gregoret u RTL-u Danas ugostila je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji nam je otkrio kako gleda na cijelu situaciju.

14.7.2017.
19:03
VOYO logo

S jednom velikom nepoznanicom - zastupnici odlaze na godišnji odmor - hoće li Davor Bernardić napokon uspjeti u svom saborskom manevru oko Agrokora. Naša reporterka Damira Gregoret u RTL-u Danas ugostila je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji nam je otkrio kako gleda na cijelu situaciju.

Više pročitajte:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da na stanku odlazite vi i svi ostalih saborskih zastupnika i to na dva mjeseca... Ima još 79 točaka koje se trebaju raspraviti...

Dva mjeseca je jedno predugačko razdoblje, bez obzira što zastupnice i zastupnici, bez obzira što oni, vjerujem, rade i druge poslove - imaju stranačka zaduženja. Istovremeno, moramo znati da je to ustavna odredba koja traje otkad je i Ustava RH, ona dosada nije promijenjena. Ako postoji spremnost, ta će odredba biti promijenjena i mogli bi smanjiti ljetnu stanku. Na jesen ćemo pričati o promjeni poslovnika Sabora, da rasprave budu usmjerenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad govorimo o samom današnjem danu, izglasani su brojni zakoni, no ne i tri ustavna suca...

Žao mi je prije svega što se kolega Bernardić u ime SDP-a odlučio na tu taktiku ucijenjivanja. Budući da je SDP uvjetovao odluku o izboru ustavnih sudaca sa donošenjem odluke o istražnom povjerenstvu za Agrokor, mi danas ne bi imali većinu jer potreban je 101 zastupnik. Kako bismo premostili tu situaciju, na prijedlog kolega iz SDP-a mi smo se usuglasili da prebacimo glasovanje za jesen i da ne odlučimo niti o sucima niti o povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad govorimo o istražnom povjerenstvu oko Agrokoru, zašto vam je to sporno?

Zato što DORH provodi svoje istrage, one su tajne, pozivaju se svjedoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i sam Dinko Cvitan je rekao da ne vidi problem u tome jer službena istraga nije još otvoren...

Koliko sam ja razumio gospodina Cvitana, on je rekao da mu ne bi pomoglo osnivanje istražnog povjerenstva...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

... ali da mu ne bi niti odmoglo...

... Mislim da bi mu odmoglo. Pokazalo se u praksi da istražna povjerenstva sabora imaju političku dimenziju gdje je važno protagonistima optužiti drugu stranu da je odgovorna za ono što se događa. Nakon što DORH završi istraga, nema problema da istražno povjerensto sabora nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjena ovršnog zakona, niste primili dva Mostova amandmana, oni su poprilično burno reagirali, i  sama predsjednica je apelirala na vladu da ta dva amandmana postanu sastavni dio zakona - time ste odbili neposredno i nju...

Citirat ću kolegu Peđu Grbina - Most kao da želi izazvati situaciju u kojoj ne bismo donijeli Ovršni zakon kako bi optužio ili vladajuće ili dio oporbe da su oni odgovorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak intervjua s predsjednikom Sabora pogledajte u prilogu.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo