DOZVOLA ZA UBIJANJE / James Bond postaje sve nasilniji

Image

"Postoji bojazan da će izlaganjem djece tim i drugim popularnim filmovima ona biti izložena sve većoj količini nasilja", kaže Robert Hancox sa Sveučilišta Otago.

12.12.2012.
10:30
VOYO logo

Iako je James Bond uvijek imao "dozvolu za ubijanje", novozelandsko istraživanje pokazuje da filmovi s najpoznatijim fiktivnim špijunom postaju sve nasilniji.

"Postoji bojazan da će izlaganjem djece tim i drugim popularnim filmovima ona biti izložena sve većoj količini nasilja", kaže RobertHancox sa Sveučilišta Otago u novozelandskom Dunedinu koji je vodio istraživanje objavljeno u u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

"Tijekom godina postali su bitno nasilniji", kaže Hancox o serijalu o Jamesu Bondu.

Kako bi utvrdio pokazuju li moderni filmovi, koji su na raspolaganju djeci i tinejdžerima, više scena nasilja, Hancoxov tim analizirao je 23 filma o Jamesu Bondu snimljena tijekom 50 godina. Stručnjaci su prebrojali broj nasilnih scena poput onih u kojim se puca u nekoga ili se fizički obračunava.

Utvrdili su da se od prvog filma "Dr. No" u kojem je bilo 109 nasilnih scena broj više nego udvostručio do posljednjeg analiziranog filma "Zrna utjehe" u kojem su prebrojali 250 takvih scena. Pri tome su posebno analizirali scene teškog nasilja te utvrdili da je s početnih 77 scena u prvom filmu o Jamesu Bondu broj porastao na 219 u "Zrnu utjehe".

Kao jedan od najnasilnijih filmova iz serije o Jamesu Bondu stručnjaci su izdvojili film "Sutra nikad ne umire" u kojem su prebrojali oko 400 nasilnih scena.

Studio Metro Goldwyn Mayer, koji posjeduje prava na filmove o Jamesu Bondu, nije želio komentirati rezultate istraživanja.

Znanstvenica Amy Bleakley sa sveučilišta Pennsylvania, koja nije sudjelovala u ovom istraživanju, kaže kako rezultati potvrđuju njezine zaključke, nakon proučavanja filmova koji su najviše zarađivali u kino dvoranama od 1950. do 2006., a to su da su glavni likovi s vremenom postali sve nasilniji.

"Prema tome, kad se takvi sadržaji pojavljuju u filmovima koje djeca gledaju - to može biti problematično", kaže Bleakley.

Hancox ocjenjuje kako se ovdje ne radi samo o Bondu već o tome što se događa u filmovima i medijima u cjelini odnosno da postaju sve nasilniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo