IZMEĐU HVARA I PALMIŽANE / Jahtu usidrili na zabranjenom mjestu, oštetili podvodni kabel pa otok bio 3 dana bez struje: Sud donio odluku

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

Trgovački sud odlučio je da tvrtka koja je vlasnik jahte koja je zbog pogrešnog sidrenja oštetila podvodni kabel mora platiti gotovo 170 tisuća kuna nastale štete

14.10.2022.
10:42
Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Luksuzna motorna jahta "Synthesis 66" u rujnu 2018. godina zbog pogrešnog sidrenja oštetila je podvodni strujni kabel između Hvara i Palmižane, a njezin vlasnik, tvrtka "Amerius Limited SmartCity" s Malte HEP-ODS-u mora nadoknaditi gotovo 170 tisuća kuna nastale štete. Presudio je tako Trgovački sud u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Jahta je, naime, bila usidrena u uvali Planikov bok na otoku Sv. Klementu gdje je zabranjeno sidrenje, a označeno je u službenim pomorskim navigacijskim kartama i publikacijama, ali i znakom na obali, utvrdio je kapetan lučke ispostave Hvar na mjestu događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahta je svojim sidrom zakačila strujni kabel, povlačila ga i oštetila, rekli su svjedoci. Tako je izazvala trodnevni prekid isporuke električne energije potrošačima na otoku Sveti Klement. Ondje se nalaze i skupi restorani kao i ACI Marina.

Image
onečišćenje mora? /

Havarija kod Lošinja: Na 20-metarskoj jahti koja je potonula bilo je 4 tone nafte, postavljene su brane

Image
onečišćenje mora? /

Havarija kod Lošinja: Na 20-metarskoj jahti koja je potonula bilo je 4 tone nafte, postavljene su brane

"Odmah su angažirani ronioci, te je utvrđeno da je sidro oštetilo kabel na lokaciji 50-ak metara priobalne zaštite otoka Sv. Klement, na dubini od 30-ak metara. Sidro i sidreni lanac još uvijek su se nalazili na kabelu. Kako je sidro zapelo, kabel je napravio luk od potezanja. Zaposlenici jahte dužine 40-50 metara koja je povukla kabel preuzeli su sidro i lanac. Popravak kabela trajao je tri dana i za to vrijeme nije bilo struje u uvalama gdje se nalaze restorani i ACI marina. Na popravku je radilo 10 osoba", rekao je na sudu djelatnik "Elektrodalmacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP-ODS na sudu je dao prijedlog za donošenje privremene mjere zaustavljanja jahte i zabranu odlaska iz luke Hvar dok vlasnik ne plati štetu. No, prema podacima sa suda, državna tvrtka nije na vrijeme na pravilan način napisala prijedlog pa je jahta s devet članova posade i 10 bogatih putnika otplovila bez plaćanja štete koju je prouzročila. Zapovjednik jahte, doduše, platio je na licu mjesta kaznu za počinjeni prekršaj po nalogu koji mu je izdala Lučka kapetanija, piše Slobodna Dalmacija.

Pisanim putem je zapovjednik jahte sudu potvrdio pisanim putem da je sidro dotaknulo kabel za napajanje strujom. No, razlog koji je naveo bio je tehnički kvar jer je, prema onome što je napisao, jahta plutala nošena strujom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je iznenađen što HEP-ODS nije dobio povrat troškova od osiguravajućeg društva Only Yacht iz Monaka, koje je, prema njegovim saznanjima, odavno potvrdilo da će pokriti troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo