SPOMINJU SE I RUSI / Jahta ukradena ljetos u Jadranu pronađena u Brazilu! Prepoznao ju je Južnoafrikanac, a iza krađe stoje pravi kriminalci

Image
Foto: Morski.hr / Facebook

Jahta je unajmljena u marini Kaštela, a na njoj su bila 4 člana posade portugalskog i latvijskog državljanstva. Isplovili su 8. srpnja, a zadnji put je jahta viđena 6 dana kasnije

25.11.2023.
22:39
Morski.hr / Facebook
VOYO logo

Četiri mjeseca nakon što je ukradena usred Jadrana, jahta Hanse 588 MISCHIEF hrvatske zastave pronađena je u Brazilu i to zahvaljujući tome što ju je prepoznao Južnoafrikanac, javlja Morski.hr.

Jahta je unajmljena u marini Kaštela, a na njoj su bila 4 člana posade portugalskog i latvijskog državljanstva. Isplovili su 8. srpnja, a zadnji put je jahta viđena 6 dana kasnije. Od srpnja se nije znalo gdje je jahta, sve dok prije tri tjedna nije stigao jedan poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Morski.hr

"Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovjek iz Južne Afrike koji je bio tamo u katamaranu, prepoznao je jahtu koju već mjesecima tražimo i samo je nazvao prije 3 tjedna i rekao da misli kako je to taj brod", rekao je Silvio Šupić, fleet manager tvrtke Croatia Yachting.

Image
RANIJE TVRDIO DA JE NESPORAZUM /

Nova akcija USKOK-a: Istražuju zadarskog župana jer je privezao jahtu pa tražio da mu storniraju račun

Image
RANIJE TVRDIO DA JE NESPORAZUM /

Nova akcija USKOK-a: Istražuju zadarskog župana jer je privezao jahtu pa tražio da mu storniraju račun

Još se ne zna kad će brod biti vraćen u Hrvatsku

Južnoafrikanac im je poslao slike jahte zahvaljujući kojima su uspjeli utvrditi da je riječ o istom plovilu. Jahta još nije stigla u Hrvatsku jer brazilska policija vrši dokazne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Morski.hr

"Ne znamo kad će brod biti vraćen. Angažiran je lokalni odvjetnik koji odrađuje tamo s vlastima. To je proces koji traje i ne ide tek tako lako. Zasad nitko nije uhićen, no zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su skroz druga ekipa", pojasnio je Šupić.

Istraga u Brazilu još traje, a uhvaćene osobe bi mogle odgovarati za više kaznenih djela

Brazilski mediji pišu o operaciji Albina koja je pokrenuta 11. studenog s ciljem zapljene ukradene prekooceanske jedrilice, registrirane u Hrvatskoj, a usidrene u Natal Yacht Clubu. Prema informacijama iz istrage, uhvaćene osobe bi mogle odgovarati za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata, članstva u kriminalnoj organizaciji, pa čak i pranja novca, piše Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Morski.hr

Čini se da je plovilo bilo iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su, odvevši ga na nepoznatu lokaciju, promijenili njegove karakteristike i preimenovali ga u Albina. Lažni vlasnički i registracijski dokumenti napravljeni su u Rusiji, a jahta je nakon toga isplovila za Brazil iz Maroka.

Istraga u Brazilu, u suradnji s Interpolom i Europolom još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: EUROPOL zaplijenio 19 milijuna krivotvorenih igračaka, samo u Hrvatskoj lani palo 170.000 lažnjaka

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo