Jaca održala predavanje bjeguncu

5.2.2010.
10:02
VOYO logo

Nakon uspješnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, hrvatska premijerka Jadranka Kosor održala je u CDU-ovoj Zakladi Konrad Adenauer predavanje "Iskustva Republike Hrvatske u prevladavanju svjetske financijske i gospodarske krize".

Izlaganje je iz prvih redova slušao i Ivan Radošević, većinski vlasnik Autotransa, čovjek protiv kojeg je još na snazi međunarodna tjeralica hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova zbog nekoliko slučajeva zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavio Novi list, Radošević, koji posjeduje i njemačko državljanstvo, zbog čega nije izručen, smatra da njegovo pojavljivanje na predavanju Jadranke Kosor ne treba predimenzionirati. "Ja sam već 35 godina član CDU-a i uvijek dobivam pozive kad god se nešto odvija u Zakladi Konrad Adenauer. Nekad odem, nekad ne, a normalno da sam se odazvao na predavanje hrvatske premijerke. I bilo je jako interesantno. Predsjednica Vlade govorila je o svojoj borbi protiv korupcije i pokušajima reforme pravosuđa, za što svakako ima i moju podršku. Ljudi iz publike upozoravali su je, doduše, da nisu dovoljne samo dobre namjere i da je pitanje može li ona slomiti staru strukturu. Nadamo se svi, međutim, da su za Hrvatsku stigla neka bolja vremena", rekao je riječkom dnevniku Radošević.

Iz Banskih dvora poručili su kako premijerka ne poznaje Radoševića i da nije znala da će on biti na predavanju, a "čim je govor završio, njemačke službe, koje su brinule za njezinu sigurnost, otpratile su je do izlaza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radoševića u Hrvatskoj traže Županijski sud u Vukovaru, te općinski sudovi u Vinkovcima i Zagrebu. Riječ je slučajevima navodnih financijskih malverzacija vezanih uz tvrtke Krma i Zagrepčanka. Radošević, međutim, već godinama osporava sve što protiv njega vodi hrvatsko pravosuđe. "Ma i oni koji su za mnom raspisali tjeralicu znaju da tu nema ništa. Ni sami ne vjeruju u tu tjeralicu. Znaju oni gdje ja stanujem, neka sve te papire pošalju njemačkim vlastima i ako tu bude čega, ja ću sigurno doći u Hrvatsku na sud. Ovako, sve je to neozbiljno. Nisam ja ništa uzeo, protiv mene je bio lov na vještice", uvjeren je Radošević, koji je devedesetih godina imao značajne gospodarske planove u Hrvatskoj, ali se sklonio u Njemačku kad je došao na udar pravosudnog sustava. U Njemačkoj uživa solidan društveni status, o čemu svjedoče i bliske veze s vodećim demokršćanima, koji su ga i pozvali na predavanje predsjednice hrvatske Vlade.

Navodno je kancelarka Angela Merkel hrvatskoj kolegici Jadranki Kosor postavila pitanje Radoševića, kojeg se u njemačkoj smatra uglednim poslovnim čovjekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo