INTERVJU S EDITORSIMA / 'Ja još uvijek čekam da mi se za 'suradnju' javi Taylor Swift!'

Image
Foto: Screenshot (YouTube)

Iako nisam veliki obožavatelj indie rocka, ovi su me 'indijanci' oduševili posljednjim albumom pa ne propustih priliku za intervju koji vam upravo donosim. Dame i gospodo - Editorsi!

7.9.2014.
15:26
Screenshot (YouTube)
VOYO logo

U četvrtak su u TvorniciKulture nastupili stari znanci ovdašnje publike, britanski dark indie majstori Editors koji su u Zagrebu nastupili po četvrti put, kako bi promovirali posljednji studijski album “The Weight Of Your Love”. Iako nisam veliki obožavatelj indie rocka, ovi su me 'indijanci' oduševili posljednjim albumom pa ne propustih priliku za intervju koji vam upravo donosim. Dame i gospodo, evo kako su na moja 'šašava' pitanja odgovarali Editorsi, točnije bubnjar EdLay i gitarist Justin Lockey.

Recite mi više o svom imenu, znam da ste ga mijenjali više puta (Pilot, The Pride, Snowfield)... Znači li ime 'Editors' nešto posebno, kao u novinarstvu možda? Smatrate li se glavnim urednicima u glazbi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Već dugo vremena nosimo ovo ime, svašta se dogodilo od tog vremena dosad. Očito nismo bili sretni s tim imenima u početku i nismo htjeli izdavati albume noseći ime koje nam ne stoji, a kada smo smislili ime 'Editors', vidjeli smo kako ono dobro izgleda na papiru.

Justin: Istina, izgleda dobro na papiru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Nismo tim imenom htjeli dobiti dodatnu pozornost...

Skromno, skromno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Htjeli smo da nas zbog imena lakše pronađu na internetu i onda otkriju kako smo briljantni. Tako da ti u vodu pada teorija o skromnosti... (smijeh)

Na koji je način Chrisov odlazak promijenio ovaj bend?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Zapravo, jako puno, jer je očito da je on bio veliki dio ovog benda, zvuka i načina stvaranja naših pjesama. Dogodila se velika smjena, ali mislim da ne bi mogli nastaviti dalje kao sretna jedinica, da smo ostali zajedno. Ne želim biti nepristojan... I dalje smo isti momci kao što smo bili i prije, a sada s njim, nakon nekog vremena, možemo i pričati o glazbi ponovno. Prije su nam se muzički pravci razdvajali i nije bilo zajedničkog jezika.

Vjerujem da su vas mnogi pitali o Chrisu pa sam eto i ja morala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Razumijemo, ne smeta, on je bio veliki dio našeg benda...

...Ali zato vas neću pitati za usporedbe s ostalim bendovima jer znam da u toj formi dobivate svako drugo, pitat ću vas planirate li uskoro neku eksplozivnu suradnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Justin: Ja još uvijek čekam da mi se za suradnju javi Taylor Swift!

Ed: I ja isto, nisam znao da si je i ti kontaktirao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislila sam na suradnju u glazbenom kontekstu, a nekako mi se čini da vi, spomenuvši Taylor, niste... (smijeh)

Ed: Šalu na stranu, ne planiramo u bliskoj budućnosti nikakvu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook

Što bi radili u životu da se ne bavite muzikom? Jeste li dobri u još nečemu, osim glazbe?

Justin: Vjerojatno bi se uvukao u nešto vezano uz muziku, nisam dobar u ničem drugome...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Kako nisi, dobar si u snimanju kratkih filmova!

Justin: Imaš pravo, to mi poprilično ide, kako se nisam toga sjetio, ali da ne radim to, vjerojatno bi bio pilot! Ili možda pisac? Ni sam ne znam...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto u posljednje vrijeme avoni padaju kao iz šale, možda je bolje da si odustao od karijere pilota... (smijeh)

Justin: Da, imaš pravo... Kad malo bolje razmislim, da se ne bavim ovime čime se bavim, najvjerojatnije bi i dalje na neki način bio u glazbenim vodama. Ali zato bi Ed bio dobar nogometaš!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Ma ne bi... Nisam timski igrač. Ne volim da krajnji rezultat mog posla previše ovisi i o tuđim sposobnostima, volim više ovisiti sam o sebi. U bendu je to malo drugačije jer si uvijek tu, u procesu stvaranja, osjećaš se korisnijim kad stalno možeš utjecati na tijek stvaranja.

Ovo je vaš četvrti put ovdje, čini se kako imate snažnu obožavateljsku bazu u Zagrebu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Jako nam se sviđa dolaziti ovdje, sviđa nam se dolaziti bilo kamo gdje ljudi reagiraju na našu muziku, bila to mala ili velika zemlja.

Justin: Kad smo ovdje bili posljednji put, puno smo se šetali tako da imam osjećaj kao da već znam ovaj grad. I ja sam iz malog grada, tako da se u Zagrebu osjećam kao doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To sam pročitala negdje, da ste posljednji put ovdje u Zagrebu čak i džogirali po našem zagrebačkom 'moru' Jarunu, radite li to inače i gdje vas obožavatelji mogu uhvatiti ako mislite to ponoviti u jednom od posjeta našoj metropolo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ed: Da, obožavamo trčati i džogirati, a posljednji put kad smo ovdje nastupali na INmusic festivalu, prilika je bila savršena za to, pošto se nastup održavao na jezeru. Ipak, naći ćemo neko novo mjesto za džogiranje ovaj put...

Koliko vam je važno promovirati se preko društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter? Imate li nekog tko radi te stvari za vas ili se sami brinete oko toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Justin: Ja sam 'jadan' u toj vrsti promocije, ne zaslužujem Twitter račun koji posjedujem, stvarno rijetko objavljujem...

Ed: Znam da imamo obavezu prema obožvateljima, no što se promoviranja kroz društvene mreže tiče, time se najviše bavi Tom. Stvar je u tome što svi obožavatelji žele znati gdje je Tom i što radi, a on i kao frontman ima obavezu prema njima. Nikoga ne zanima kako ja provodim svoje slobodno vrijeme, što je super stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je vaša najdraža stvar sa posljednjeg albuma "The Weight Of Your Love" i zašto?

Ed: "The Phone Book", zato što nismo nikad napravili nešto slično, iako, na novom albumu postoji mnogo pjesama s kojima smo eksperimentirali i napravili nešto sasvim novo od uobičajenog. Mislim da je ta pjesma toliko delikatna, da se dogodilo da smo pretjerali sa bilo kojim segmentom u stvaranju, kao što je osnovni ritam, ta pjesma više ne bi bila ista.

Justin: Iako se mijenjaju s vremena na vrijeme, u ovom trenutku mi je najdraža "Two Hearted Spider".

(Justin zijeva)... Nadam se da ovo nije reakcija na moja pitanja...

Justin: Ne, ne, cijeli dan smo u avionu i malo smo spavali danas, a i na turneji smo već stvarno dosta dugo...

Onda još jedno pitanje za kraj... Volite li više festivale ili nastupe u manjim klubovima?

Ed i Justin: Odmah ćemo ti reći – festivale! Volimo tu energiju, volimo tu nabrijanost i bolje se osjećamo, moćnije, dok sviramo po festivalima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo