ovo nije presedan / Izvukli ga iz smrskanog auta, a onda je stiglo neugodno iznenađenje: Vatrogasci traže 2800 kuna!

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Treba li očistiti prometnicu, ukloniti dijelove vozila i slično, objašnjava Cvenić, vatrogasna postrojba može ispostaviti račun

22.3.2019.
16:31
Ivica Galović/Pixsell
VOYO logo

Nesvakidašnji račun Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka stigao je na adresu DVD-a Ivanovac. Osječki JPVP ispostavio je račun na iznos od 2.802,50 kuna DVD-u Ivanovac nakon prometne nesreće 9. ožujka, u kojoj je ozlijeđenoj osobi bila nužna pomoć vatrogasaca.

Na teren su tada izišli osječki profesionalni vatrogasci, a potom je poslan račun koji sadržava stavke njihova rada - dva vozila, prijeđene kilometre te hidraulički alat i opremu za spašavanje, i to, kako neslužbeno doznajemo, člana njihove postrojbe. Mihael Prekratić, zapovjednik DVD-a Ivanovac, neugodno je iznenađen te tvrdi kako JPVP Grada Osijeka nije u pravu te da se, prema čl. 39 Zakona o vatrogastvu, intervencije takvoga tipa ne smiju naplaćivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično odgovara i Zdravko Cvenić, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Treba li očistiti prometnicu, ukloniti dijelove vozila i slično, objašnjava Cvenić, vatrogasna postrojba može ispostaviti račun, no za intervenciju spašavanja ljudskih života nipošto ne, piše Glas Slavonije.

"U pravilu vatrogasci ništa ne bi smjeli naplaćivati, jer ih financira RH iz državnog proračuna, čime su pokriveni njihovi troškovi i druge stavke. To je institucija koja spašava ljudske živote. Nažalost, ovo nije presedan, jer su se javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, mogu to tako reći, osilile i šalju račune za bilo što", kaže Cvenić.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kaže da zna za račun koji je poslao JPVP Grada Osijeka, no da je pogreškom poslan DVD-u Ivanovac umjesto na adresu Općine. Kaže i kako je na adresu Općine nedavno stigao račun JPVP-a Grada Osijeka također nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena osoba.

"Još uvijek smo u razgovorima i pregovorima što ćemo učiniti. Općina je nedavno dobila račun također nakon intervencije osječkog JPVP-a i još ga nismo platili", kaže Tubanjski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo