prgomet o nemiru na hrvatskoj političkoj sceni / 'Izvolite gospodo, sjednite se i dogovorite - ne treba vam puno, ako imate dobre namjere'

'Možda bi bilo dobro konstatirati da u Hrvatskoj u ovom trenutku Vlada ne vlada. Jedino što je dobro je to što konačno imamo šefa SOA-e koji nije dio jedne strake', poručio je Drago Prgomet za RTL Danas

4.5.2016.
19:06
VOYO logo

Politički centar gubi strpljenje i sabija redove. Da prokomentira Lozančićev odlazak i izbor Markića te općenito nemirno stanje na hrvatskoj političkoj sceni, upitali smo nekada jednog od čelnih ljudi HDZ-a, ali i MOST-a, a danas saborskog zastupnika i predsjednika HRID-i. Večerašnji gost u RTL-u Danas bio je Drago Prgomet.

Kako gledate odlazak Lozančića i izbor Markića - tko je tu dobio, a tko izgubio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi bilo dobro konstatirati da u Hrvatskoj u ovom trenutku Vlada ne vlada. Niz je primjera, a ovaj zadnji u kojem parlamentarna većina koja čini dio vlade ne podrži prijedlog premijera i predsjednice koja je također iz iste stranke, dosta govori o tome da ne postoji barem onaj minimum razine dobre komunikacije u donošenju odluka. Međutim, ono što je dobro, konačno imamo šefa sigurnosnih službi, što je vrlo važno za Hrvatsku, a ono što je dodatno dobro - izabran je zahvaljujući dijelom vladajućih i dijelom oporbe. To može biti dobar obrazac i za neko buduće ponašanje. Ovo je korak naprijed jer po prvi puta u Hrvatskoj imamo šefa SOA-e koji nije dio jedne stranke.

MOST je inzistirao da tajne službe pripadnu njima - zašto su od toga odustali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni je žao da MOST nije inzistirao na reformama koje su bili sastavni dio našeg predizbornog programa, prije svega reformi javne uprave, teritorijalnog ustroja, znanosti i obrazovanja i tako dalje. Mislim da bi bilo potpuno pogrešno inzistirati samo na represivnom aparatu.

Politička scena izgleda da je u priličnom neredu - jeste li Vi među onima koji bi u preslagivanju stali uz Bandića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, to nije točno. Mi smo oporba, govorim o stranci čiji sam predsjednik. Ono što bismo mi doista željeli je da ova Vlada počne upravljati Hrvatskom. Stanje je i više nego ozbiljno, vidjeli ste prognozu BDP-a. Vrlo rado bismo im pomogli, a moj savjet ovoj vladi je - izvolite gospodo, sjednite se i dogovorite. Ne treba vam puno, ako imate dobre namjere. Ili neka vlada napravi set reformskih zakona, pošalje ih u Sabor... potpuno sam uvjeren da ćemo i mi sudjelovati u prihvaćanju onih zakona koji su dobri, kao što bi prihvatili i one oporbe.

Spominje se formiranje novog političkog centra - dokle ste stigli? (HNS, HSLS...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama je važno formirati političku platformu na vrijednostima koje su vrlo jasne. Ja bih u ovom trenutku radije govorio o političkoj platformi koja čini poštivanje liberalne demokracije, socijalne pravednosti i tržišne ekonomije, pa ćemo vidjeti tko će za to biti. Vrlo ste blizu kad govorite o ovim strankama.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike