IZVJEŠĆE OTKRIVA KAKO KAKO JE '3. MAJ' ODVEDEN U PROPAST: / Iz brodogradilišta se izvlačili milijuni kuna

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz novog izvješća privremenog stečajnog upravitelja vidi se da '3. maj' nije ni prezadužen ni insolventan te da postoje veliki dugovi prema tom brodogradilištu

6.2.2019.
7:53
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Privremeni stečajni upravitelj "3. maja", Zdravko Čupković, napravio je izvješće o financijskoj i imovinskoj slici riječkog brodogradilišta koje je jučer i objavljeno na elektroničkoj oglasnoj ploči riječkog Trgovačkog suda, piše Novi list. Iz izvješća se može vidjeti da riječko brodogradilište nije ni prezaduženo ni insolventno, ali i da postoje veliku dugovi prema "3. maju".

Brodogradilište nije ni prezaduženo ni insolventno

Prema izvješću, "3. maj" nije ni prezadužen ni insolventan. Ispunjava uvjet za stečaj samo zbog toga što mu je račun u dugotrajnoj blokadi, tj. jer trenutačno nije u mogućnosti plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovina riječkog brodogradilišta veća je od njegovih obveza za više od pola milijarde kuna.

"3. maj" također nije ni insolventan. Kratkotrajna imovina tog brodogradilišta premašuje kratkoročne obveze, omjer je 830 milijuna naspram 588 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, "3. maj", ako do toga dođe, ima dovoljno imovine da pokrije troškove stečajnog postupka i stečajne mase. Čupković je izračunao da bi trebalo osigurati 36,9 milijuna kuna za godinu dana vođenja stečaja, tijekom kojeg bi se završili započeti poslovi.

Veliki dug Uljanik plovidbe prema "3. maju"

Nadalje, prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja, otkriva se gdje su završile sve pozajmice iz riječkog brodogradilištu. Razlog zbog kojeg se Novi list fokusirao na njih je što su direktori "3. maja" veliki novac pozajmljivali dok je brodogradilište primalo državne potpore za restrukturiranje i ozdravljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što "3. maj" potražuje od Uljanik brodogradilišta i drugog društva u Grupi, Uljanik Poslovno informacijskih sistema, 523 milijuna, izvješće je pokazalo da i pulski brodar, Uljanik plovidba, "3. maju" duguje 51,8 milijuna kuna.

Dug je na ime gradnje broda i pozajmice koju je "3. maj" dao pulskom brodaru, a od tog iznosa prisilno su naplaćene samo kamate u iznosu od 4,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozajmica odmah nakon preuzimanja

Do sada se nije sa sigurnošću znalo da je "3. maj" dao pozajmicu i Uljanik plovidbi, a znakovito je da se to dogodilo odmah nakon što su Puljani u lipnju 2013. godine preuzeli riječko brodogradilište, piše Novi list.

Izvješće navodi da je povrat 36 milijuna kuna, koliko je sredinom rujna 2013. dugoročnom pozajmicom dano pulskom brodaru, produljen pet puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječko brodogradilište od Uljanik plovidbe potražuje još 29,1 milijun kuna, novac koji bi Uljanik grupa, prema posljednjem dogovoru, trebala isplatiti "3. maju" potkraj listopada 2021. godine.

Suvlasništvo na dvama brodovima

"3. maj" je u 45-postotnom udjelu suvlasnik na dvama brodovima Uljanik plovidbe, u vrijednosti od 104 milijuna kuna. Toliko je Uljanik brodogradilište kompenziralo dugovanje "3. maju". Naime, svoje udjele na dvama brodovima Uljanik plovidbe prenijelo je na riječko brodogradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću, "3. maj" je 26. siječnja bio u blokadi za ukupno 107 milijuna kuna, što je mnogo više u odnosu na kraj prošle godine kada je to iznosilo 72 milijuna. U izvješću se objašnjava da je dio te blokade trećemajskog računa i po osnovi sudužništva, piše Novi list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo