PROPADA 'POSAO STOLJEĆA'? / Izraelci stižu u MORH: Hoće li se ispričati ili donose spasonosno rješenje za nabavu aviona?

Image

MORH je prije tjedan dana zatražio od Izraela da Hrvatsku do sutra izvijesti jesu li u mogućnosti isporučiti avione F-16 Barak

10.1.2019.
8:28
VOYO logo

Izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, stiže danas u 12:30 sati na sastanak u MORH.

Podsjetimo, MORH je prije tjedan dana zatražio od Izraela da Hrvatsku do 11. siječnja, odnosno sutra, izvijesti je li u mogućnosti isporučiti avione F-16 Barak koje je Hrvatska izabrala na međunarodnom natječaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obveza Države Izrael je ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj", napisali su u priopćenju prošlog tjedna. 

"U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država Hrvatska ne bude u mogućnosti kupiti avione koje je odabrala, Vlada Republike Hrvatske će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018", jasno su izvijestili iz MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci stižu s novim prijedlogom?

Prvotno se najavljivalo kako je svrha današnjeg posjeta Izraelaca Hrvatskoj isprika zbog propalog posla od 500 milijuna dolara, jer se nisu mogli dogovoriti s SAD-om o prodaji moderniziranih F-16. No, Večernji list danas piše, pozivajući se na neslužbene informacije iz Izraela, da bi izraelsko izaslanstvo moglo u Zagreb doći s novim prijedlogom za Hrvatsku. Detalje tog mogućeg novog prijedloga nje otkrivaju. 

Tko je kriv za propast najavljivanog "posla stoljeća"?

I dok se čeka hoće li se Izraelci ispričati ili u zadnji trenutak uspjeti novim prijedlogom spasiti posao, u Hrvatskoj se vodi rasprava oko toga tko je kriv za propast najavljivanog "posla stoljeća". Jučer su o tzv. "non-paperu" Amerikanaca, koji je Hrvatska dobila prošlog siječnja, a u kojem je SAD navodno Hrvatsku upozoravao da nam neće bezuvjetno odobriti kupnju izraelskih F-16, progovorili i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista mislim da se ovih dana podiglo previše prašine oko svega toga. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te dodala kako "nikada nije bilo indicija da će postojati nekakvi problemi". 

"Svi smo znali da treba dobiti dozvolu za transfer od treće strane, ali na to se obvezao Izrael da će je ishoditi", kazala je predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoću jasno znati zbog čega nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebnu delegaciju u SAD, i posebnu u Izrael, sada 10-ak mjeseci kasnije je bilo dovedeno u pitanje", rekao je jučer premijer Andrej Plenković.

S druge strane, SDP-ovac Franko Vidović je izjavio kako ne vjeruje da "diplomacija SAD-a ima ikakav razlog da tvrdi da je Hrvatska upoznata od siječnja 2018. sa svim mogućim problemima oko te nabave, a da s druge strane naše vlasti to nisu primile na znanje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, rok koji smo postavili Izraelcima da se očituju o tome mogu li isporučiti 12 F-16 Baraka istječe sutra, a danas ćemo konačno doznati propada li "posao stoljeća" ili Izrael ima neko rješenje kako bi se riješio spor s Amerrikancima. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo