'hrvatski model' /

Izraelci priznali: Amerikanci stopirali prodaju F-16 zbog Bugarske i Rumunjske!?

Doznaje se da je SAD inicijalno odobrio prodaju nadograđenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj

7.1.2019.
20:15
VOYO logo

Prema posljednjim informacijama, dogovor o kupnji zrakoplova F-16 Barak propao je zbog velikog interesa još nekoliko država. Među njima se posebno istaknuo interes Rumunjske i Bugarske koje su iskazale zainteresiranost za povoljnu nabavu moćnih izraelskih F-16 Baraka po "hrvatskom modelu". 

Upravo je to SAD-u bilo neprihvatljivo, doznaje Večernji list koji navodi da je isto tako SAD inicijalno odobrio prodaju nadograđenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, s jasnim uvjetom da se dogovor odnosi samo na Hrvatsku.  No, Rumunjska i Bugarska, koje su krajem ljeta krenule u proces kupnje aviona pokazale su zanimanje da od Izraela nabave zrakoplove F-16 Barak po istom modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je to bio trenutak u kojem su Sjedinjene Države povukle kočnicu i još jednom upozorile Izraelce da je takvo što Amerikancima neprihvatljivo i protivno prethodnom dogovoru.

Kako je Hrvatska dogovorila kupnju jedne eskadrile, Bugarska pokazala interes za jednu, Rumunjska za dvije, Kolumbija vjerojatno za dvije, dolazimo već do brojke od minimalno 72 Baraka. Naravno da je takav potencijalni posao trenutačno uzdrmao velikog proizvođača vojnih zrakoplova Lockheed Martina jer Baraci se prodaju po bitno povoljnijim uvjetima od novih F-16 Vipera koji stoji oko 1,5 milijardi dolara, piše Večernji list.

S obzirom na podatak da je prodaja izraelskih F-16 Baracka bila dogovrena za 500 milijuna dolara, američki proizvođač vojnih zrakoplova Lockheed Martin našao bi se pred velikim gubitcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo