PORAST PLAĆA / Izračunate brojke za 2023: Ovo je iznos prosječne plaće u Hrvatskoj, a saznala su se i najunosnija zanimanja

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Radnici u pomoćnim zanimanjima, tekstilni radnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima imaju najniže prosječne plaće u Hrvatskoj, a najviše plaćena zanimanja pripadaju području tehnologije i razvoja

10.1.2024.
15:47
Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

U 2023. godini, prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj, uključujući dodatke na plaću, bila je 1139 eura. Prema informacijama dostupnim na MojPosao, ova plaća predstavlja povećanje od čak 14% u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, plaće su u 2022. godini porasle samo za 5% u odnosu na 2021. godinu.

Medijan plaće iznosi nešto manje, točnije 1028 eura, što ukazuje na to da većina radnika ima niže plaće od prosjeka. U usporedbi s prethodnom godinom, medijan plaće povećao se za 11%, dok je razlika između prosjeka i medijana porasla u 2023. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina populacije smještena je u rasponima plaća od 751 do 1000 eura i 1001 do 1500 eura. Povećava se broj radnika s plaćama iznad 2000 eura, dok se smanjuje broj onih s mjesečnim primanjima ispod 750 eura.

Zanimanja u menadžmentu bilježe prosječne plaće koje su u 2023. godini bile u prosjeku 115% više od opće prosječne plaće. Najviše plaćena zanimanja pripadaju području tehnologije i razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici u pomoćnim zanimanjima, tekstilni radnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima imaju najniže prosječne plaće u Hrvatskoj. Kada se promatraju zanimanja, bez obzira na hijerarhijske pozicije, najviše mjesečne plaće imaju cloud inženjeri, piloti i IT arhitekti.

Image
DOBRE VIJESTI /

Drugi najveći trgovački lanac u Hrvatskoj isplaćuje 13. plaću radnicima. Dobit će lijepu nagradu

Image
DOBRE VIJESTI /

Drugi najveći trgovački lanac u Hrvatskoj isplaćuje 13. plaću radnicima. Dobit će lijepu nagradu

Najmanje prosječne plaće dodjeljuju se krojačima (622 eura), šivačima (672 eura) i spremačicama (677 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s prethodnom godinom, plaće su najviše porasle u tvrtkama u državnom vlasništvu, dok su najmanje porasle u javnoj i lokalnoj samoupravi.

Grad Zagreb i dalje ima najviše plaće, dok su najniže plaće zabilježene u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prosječna plaća u Zagrebu iznosi 1256 eura, što je 10% iznad općeg prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja ostvaruju veće plaće u usporedbi s onima s kraćim stažem i nižim obrazovanjem. Osobe s postdiplomskim studijem ili poslovnom školom imaju u prosjeku 52% više plaće od općeg prosjeka.

Potvrđujući tvrdnju da se "studiranje isplati", osobe s visokom stručnom spremom ostvaruju plaće koje su 15% više od općeg prosjeka od 1315 eura, te čak 35% više od radnika sa srednjom stručnom spremom, koji u prosjeku zarađuju 975 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s prethodnom godinom, plaće su najviše porasle među zaposlenicima s najnižim primanjima. Osobe sa završenom osnovnom školom bilježe povećanje od 19%, dok je za one sa završenom srednjom školom povećanje 15%. Zaposlenici s najvišim primanjima i postdiplomskim obrazovanjem bilježe najmanji rast plaće, samo 6%.

POGLEDAJTE VIDEO: Neki šute kao zaliveni, a u primaju plaću. Zastupnici komentiraju svoj rad: 'Nisam ja tu samo luster'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo