Jedni zarađuju, drugi na mukama / Iznajmljivači rade računicu s turistima: Studenti prije nego unajme stan trebaju 'iskeširati' oko tisuću eura. A postoji i rok

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija

Većina stanova u Splitu dostupna je studentima za useljenje tek od druge polovice rujna ili prvog dana listopada

22.8.2021.
8:22
Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kalendarska jesen je pred vratima, baš kao i nova akademska godina, a iako će studenti u fakultetske klupe sjesti tek u listopadu (ako to naravno dozvole epidemiološki uvjeti), već sada vlada prava pomama za podstanarskim stanovima. U nekima od njih još uvijek su turisti, pa pojedini iznajmljivači do posljednjeg trenutka kalkuliraju kada će primiti studente, nadajući se kako će turistička sezona potrajati što dulje.

"Morala sam odjaviti stan u šestom mjesecu nadajući se kako ću se moći vratiti u njega u rujnu, međutim vlasnica mi je rekla da su joj turisti sve do polovine devetog mjeseca. Tako da se sad za jesenske rokove pripremam kod kuće i idem na ispite iz svog mjesta autobusom do Splita koje je udaljeno skoro 150 kilometara", piše na društvenim mrežama u grupi za najam stanova jedna razočarana studentica, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Splitu se već sada može pronaći popriličan broj oglasa u kojima se nude stanovi za studente. Većina ih je dostupna za useljenje tek od druge polovice rujna ili prvog dana listopada što znači da su u njima trenutno turisti.

Cijene mjesečnog najma kreću se od 300 eura što je i neka najčešća cijena pa sve od 500 do 600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina najmodavaca obavezno traži polog prilikom useljenja u visini jedne stanarine, a može se i dogoditi da se uz to mora platiti i agencijska provizija, a ona se najčešće kreće od 200 do 500 eura.

Dakle, mjesečna cijena najamnine, polog i agencijska provizija, u samom startu iznose oko 1000 eura pa i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, česte su napomene najmodavaca da se stanovi iznajmljuju do ljeta 2022. godine, a takvih je oglasa na Njuškalu i do 90 posto.

Situacija je gotovo identična i u Dubrovniku i Zadru. Cijene. I dok se u Zadru u ovom trenutku može pronaći veći broj oglasa, u Dubrovniku je ponuda stanova za rentanje sada jako mala, gotovo pa nikakva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo