IZNAJMLJIVAČI NA JADRANU U OČAJU SPUŠTAJU CIJENE: / Nude drastično jeftinije sobe, a neki nude i jedan dan gratis

Image
Foto: Pixsell

Na internetu se već nude sobe na sniženjima od 10 do 15 posto ili pak ponude s jednim danom gratis. Predviđa se da će ovu sezonu obilježiti tzv. last-minute prodaja i kasnije rezervacije

17.6.2019.
22:04
Pixsell
VOYO logo

Počela je špica turističke sezone koja će, za razliku od prethodnih, biti vrlo nepredvidiva. Hotelijeri i iznajmljivači već sada su na rubu panike i jer se, piše Novi list, na terenu čuje kako je buking za srpanja i kolovoz u nekim destinacijama 15 do 30 posto slabiji nego lani.

Ovu sezonu obilježit će 'last minute' prodaja

Na internetu se već nude sobe na sniženjima od 10 do 15 posto ili pak ponude s jednim danom gratis. Predviđa se da će ovu sezonu obilježiti tzv. last minute prodaja i kasnije rezervacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove se godine na turističko tržište na velika vrata vraćaju Turska, Grčka i sjevernoafričke destinacije pa će, slažu se mnogi, biti jako teško dostići lanjske rekorde. Uzlazni trend kad-tad je, piše Novi list, morao dosegnuti prijelomnu točku, a tu je i činjenica da privatni smještaj raste po dvoznamenkastim stopama i da je te kapacitete sve teže popuniti.

U tom smislu, ovogodišnja špica sezone trebala bi "iščistiti" ponudu na tržištu u smislu da će kvalitetniji uspjeti dobro raditi, dok bi nekvalitetan smještaj u koji se nije ulagalo, mogao imati problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TURISTIČKI SEKTOR U ŠOKU, VLADA NA OVO UOPĆE NE REAGIRA: /

'Situacija je sada kritična, turistička sezona je ugrožena'

Image
TURISTIČKI SEKTOR U ŠOKU, VLADA NA OVO UOPĆE NE REAGIRA: /

'Situacija je sada kritična, turistička sezona je ugrožena'

'Do pet posto u minusu neće biti neuspjeh'

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore, ovog je tjedna ustvrdio da je hiperpotražnja za hrvatskom ponudom stvar prošlosti.

"Evidentno je da ćemo, unatoč tome što su u svibnju obiteljski smještaj i kampovi uslijed lošeg vremena pretrpjeli gubitke, u prvih šest mjeseci biti u očekivanim okvirima, dakle, na lanjskim brojkama. Međutim, pravi izazov je pred nama. Srpanj i kolovoz su po udjelu u noćenjima i cijenama najzahtjevniji i najvažniji, i svaki otklon u ovim mjesecima znači velike brojke. Što se tiče ova dva mjeseca, osobito srpnja, postoji doza zabrinutosti s obzirom na to da rezervacije i dalje kasne, nisu se rješavale. I to izaziva zabrinutost za ukupan tijek turističke godine", kazao je Žgomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On od ove sezone ne očekuje velike padove te kaže da neće biti neuspjeh ako budemo do pet posto u minusu.

Kampovi u svibnju imali pad od 38 posto

Najveći 'potop' u predsezoni imali su kampovi koji su u svibnju zabilježili pad noćenja od 38 posto. Hrvatska ima 785 kampova u kojima može primiti 248.522 osobe. U ukupnim turističkim dolascima kampovi nose oko 16 posto, a u ukupnim noćenjima oko 22 posto hrvatskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, ističe da je podbačaj u svibnju bio zbog veoma lošeg, hladnog i kišovitog vremena.

"Načelno, kroz to se vrijeme ipak ne ostvare ključne brojke koje bi mogle utjecati na cijeli tijek sezone, te je lipanj dolaskom toplog i lijepog vremena popravio rezultate. Tim tempom očekujemo u sektoru ostvarenje prošlogodišnjih rezultata najkasnije do kraja lipnja te ulazak u glavnu sezonu na istoj lanjskoj razini. Glavna sezona, srpanj i kolovoz, će ove godine više nego ikada biti neizvjesna i borit ćemo se za svakoga gosta", kazao je Palman za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on ističe kako se u kampovima ove godine očekuje nekoliko postotaka minusa, a ako budu dosegnute lanjske brojke, kaže, bit će odlično.

'Buking kasni u odnosu na prošlu godinu'

Lucija Jukić, direktorica marketinga Jadrana Crikvenica, kaže da su drugi dio predsezone, kao i svim hotelijerima, obilježile nepovoljne vremenske prilike što je imalo odraza i na buking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada bilježimo značajno povećanje broja rezervacija individualnih gostiju, posebno u zadnjih desetak dana. Za udarni dio sezone u srpnju i kolovozu, pak, buking nešto više kasni u odnosu na prošlu godinu, no vjerujemo kako će lijepo vrijeme i topli dani učiniti svoje", kazala je za Novi list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo