HDZ-ova ideja / Iznajmljivači: 'Booking nam uzima puno, hrvatska agencija koja bi uzimala manje nije loša ideja'

Grme i neki kolumnisti i neki poduzetnici da je to promašeno, besmisleno...

9.6.2020.
22:34
VOYO logo

Hrvatski booking portal. Sve sobe, apartmani, vile, kuće za odmor, svi iznajmljivači na jednom mjestu. Ali ne na ''Booking.hr'' koji im uzima 15 posto, nego na hrvatskom portalu koji uzima 5 posto. Predložio je to HDZ u svom predizbornom programu, a po reakcijama kao da je predložio da se sutra nacionalizira sav privatni smještaj ili zapale svi hoteli na Jadranu.

Grme i neki kolumnisti i neki poduzetnici da je to promašeno, besmisleno, da je to napad na slobodno tržište, socijalizam, populizam, bacanje milijuna eura, da je to kao obećanje predsjednice o 8000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su danas prigovarali HDZ-ovom booking portalu, jer kako će "državni servis" biti konkurencija ''Bookingu'' koji već ima milijune korisnika. No to što ''Booking'' ima milijune korisnika, i što je popularan diljem svijeta ne govori ništa o tome kako oni rade.

Image
'napad na slobodno tržište' /

Poduzetnici zgroženi HDZ-ovim booking portalom: 'Nisam vidio jeftiniji populizam!'

Image
'napad na slobodno tržište' /

Poduzetnici zgroženi HDZ-ovim booking portalom: 'Nisam vidio jeftiniji populizam!'

U Danskoj je portal Nustay tužio ''Booking'' Europskoj Uniji jer sustavno uništavaju konkurenciju i iskorištavaju svoju dominantnu poziciju. Primjerice, ne dozvoljavaju hotelima da na nekoj drugoj stranici, ili ne daj bože vlastitoj stranici, imaju niže cijene, pa ih za to kažnjavaju tako što im snižavaju rejting hotela. U Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj, vodile su se bitke kako bi se bookingu zabranilo da od iznajmljivača traži najpovoljniju cijenu kod njih.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas to ipak znači određeni gubitak"

U Hrvatskoj mnogi hosteli i hoteli upozoravaju svoje klijente da ne rezerviraju smještaj preko ''Bookinga'' jer im uzimaju goleme provizije i gostima direktno nude bolje cijene. I neki iznajmljivači su nezadovoljni bookingom. Evo mišljenja koja danas niste čuli. 

"Loša stvar kod online booking agencija je to što uzimaju velike provizije kod nekih je to i 18 posto, kod nekih je malo manja, ali to za nas ipak znači neki određeni gubitak. Naravno shvaćamo da tu plaćamo i za jedan marketing koji je na svjetskoj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo za državnu agenciju nije loša ideja definitivno u ovom slučaju mislim da bi Hrvatska trebala raditi na raznim načinima kako privući turiste u našu zemlju i ako to znači napraviti dodatnu agenciju koja bi nam pomogla pri tome, a smanjili proviziju ako bi ona stvarno bila 5 posto onda bi nam to svima jako dobro došlo", rekla je menadžerica hostela Swanky Tina Sarajlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo