ŽIVOT UZ KORONAVIRUS /

Izlazna strategija Hrvatske samo što nije spremna: RTL otkriva što bi i kada trebalo proraditi

Tko već sada šiša ministre - pitanje je na koje bi mnogi rado znali odgovor

17.4.2020.
20:00
VOYO logo

Hrvatska aktivno priprema izlaznu strategiju iz okova koronavirusa. "Spremna je, ne još u detalje, ali najvećim dijelom izlazna strategija i mjere popuštanja'', najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković je ministrima i ministricama do kraja vikenda produžio rok za predaju prijedloga djelatnosti koje bi se reaktivirale. Zeleno svjetlo na taj popis dat će struka, a izvjesno je da će se većina sigurnosnih mjera produžiti, kažu u Nacionalnom stožeru civilne zaštite, čiji načelnik Davor Božinović napominje: ''Izvjesno je da ćemo kao i dosad vrlo promišljeno, oprezno krenuti u popuštanje mjera".

Mjere bi Stožer trebao amenovati do srijede, a onda bi ih Vlada potvrdila na sjednici u četvrtak. Dotad predloženo skrivaju, ali valja očekivati da će se povesti za državama koje su mjere već počele ublažavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija idućeg tjedna otvara trgovine građevinsko-instalaterskim materijalom, tehničkom robom i namještajem. Od 4. svibnja u planu su frizerski saloni i trgovine površine veće od 400 četvornih metara. Predstavnici domaće drvne industrije su od Ministarstva gospodarstva zatražili da, uz zaštitne mjere, počnu raditi već od ponedjeljka.

"Na primjeru jednog izložbenog salona veličine 2000 kvadrata radi četiri do pet zaposlenih, a u jednom trenutku može biti 20 posjetitelja s obzirom na frekfenciju koja bude u takvoj vrsti prodavaonica'', objašnjava vlasnik salona namještaja Renato Radić.

Austrija je otišla i korak dalje od Slovenije. Kod njih sve trgovine manje od 400 metara četvornih već rade, kao i prodavaonice materijala i tehničke opreme. Od 1. svibnja otvaraju se čak i shopping centri, a od sredine svibnja čak i hoteli i restorani. Na listi prioriteta hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija je turistička ponuda koja omogućava najveću izolaciju - kampovi i nautički turizam. I jedni i drugi spremno čekaju i goste i mjere zaštite.

"Mislim da bi trebalo uvesti nekakav pravilnik koji će se davati gostima i našim djelatnicima, ali čak i lokalnom stanovništvu da ne budu u strahu od stranih gostiju nego da ih stvarno spremno primimo", smatra direktor jednog od hrvatskih kampova Luka Majcen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi vjerujemo kao i svi da bi početkom petog mjeseca te mjere polako mogli popuštati, a da bi početkom šestog mjeseca nautički turizam mogao polako krenuti'', nada se kapetan broda Srđan Popović.

Danska je među prioritete stavila vrtiće i osnovne škole koje otvaraju idućeg tjedna. Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja od kraja travnja namjerava pokrenuti znanstvene institute i istraživačke laboratorije te omogućiti ispite u školama i na fakultetima. Državnu maturu planiraju pokrenuti u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrti s najbližim kontaktom između mušterija i pružatelja usluga će, po svemu sudeći, čekati lipanj, no aktivno se pripremaju za mjere zaštite.

"Razmišljao sam da između svih radnih mjesta stavim pleksiglas pregrade, otišao sam čak i korak dalje, razmišljao sam i o sterilizatoru prostora, sterilizatoru zraka", kaže Ivica Zanetti. Strpljiv je i spreman prihvatiti sve mjere koje Nacionalni stožer civilne zaštite odredi jer sve je bolje nego biti besposlen, iako misli da nisu svi njegovi kolege ostavili škare u vrijeme zabrane rada.

"Kad vidite ministre na televiziji - jesu li oni friško ošišani? Jesu. I mnogi saborski zastupnici su friško ošišani, za neke mislim da se nisu šišali u kućnoj radinosti. Vidio sam da se Nenad Bjelica sam sigurno šišao, vidim da ste se vi sami ošišali, to je isto vidljivo", upozorava Zanetti, a on i ostali obrtnici i gospodarstvenici nadaju se da im Vlada neće reći - tko vas šiša.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo