Obrana sa slobode ili iza rešetaka? / Izlazi li bivši premijer Sanader na slobodu, Županijski sud će odlučiti idući tjedan

Bivši premijer Ivo Sanader zatražio je da ga se pusti na slobodu jer je istekao maksimalni zakonski rok od tri i pol godine, koliko se smije biti u istražnom zatvoru

18.8.2015.
18:12
VOYO logo

Izlazi li Ivo Sanader iz istražnog zatvora, znat će se početkom idućeg tjedna. O tome će odlučiti Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Sanaderovi odvjetnici smatraju kako više nema zakonske osnove da ga se i dalje drži iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da u konkretnom slučaju ne postoje rokovi za donošenje odluke kod ovakvog prijedloga, odluku možemo očekivati najranije početkom sljedećeg tjedna kada će biti formiran sastav Izvanraspravnog vijeća", rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Nakon što mu je Ustavni sud ukinuo obje presude u slučaju Hypo i INA-MOL, taj se postupak vraća na početak. Time je Sanader u Remetincu ostao samo po osnovi istražnog zatvora i nepravomoćne presude za aferu Fimi medija. Njegovi odvjetnici smatraju da je sada probijen zakonski maksimum od tri i pol godine u kojem se osobu smije držati u istražnom zatvoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada još nismo imali ovakav prijedlog u kojem su zbrajana sva oduzimanja slobode, počevši od ekstradicijskog zatvora, pa preko izdržavanja kazne zatvora u različitim predmetima", rekao je Devčić. 

Obrana bivšeg premijera vodila se ovom računicom: Nakon prvog uhićenja, u austrijskom ekstradicijskom pritvoru proveo je sedam mjeseci. Po prebacivanju u Hrvatsku, još pet mjeseci bio je u istražnom zatvoru za Fimi mediju, pa 19 za Hypo i INA-MOL, a idućih 13 mjeseci izdržavao je zatvorsku kaznu za taj slučaj. Ukupno tri godine i osam mjeseci. A onda mu je Ustavni sud ukinuo jedinu pravomoćnu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čak i ako ga Izvanraspravno vijeće pusti, bivši premijer na slobodi će samo iščekivati svoj pravosudni dan D. Krajem rujna Vrhovni sud odlučuje o pravomoćnosti presude za Fimi mediju, aferu u kojoj je Sanader prvostupanjski osuđen na devet godina zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo