VELEPOSLANIKU JE URUČENA NOTA / Božinović o Orbanovu posezanju za našim morem: 'Nikakve pretenzije ne mogu proći! Hrvatski teritorij je neupitan'

Image
Foto: Pixsell

Nakon sastanka parlamentarne većine, medijima se obratio ministar Davor Božinović

10.5.2022.
14:52
Pixsell
VOYO logo

Nakon sastanka parlamentarne većine, javnosti se obratio ministar Davor Božinović. Uvodno se osvrnuo na rat u Ukrajini. "Razmotrili smo prije svega temu nedavnog posjeta predsjednika Vlade Ukrajini. Radi se o jednoj snažnoj poruci Hrvatske Ukrajini. Hrvatske koja je prije 30-ak godina proživljavala nešto slično. I zbog toga je od prvog dana Hrvatska vlada vrlo jasno komunicirala politiku o ruskoj invaziji protiv Ukrajine", rekao je.

Image
HRVATSKA JE KLJUČNA ZA RJEŠENJE /

Sazvan hitan sastanak s Orbanom zbog embarga na rusku naftu: Sudjelovat će i Plenković?

Image
HRVATSKA JE KLJUČNA ZA RJEŠENJE /

Sazvan hitan sastanak s Orbanom zbog embarga na rusku naftu: Sudjelovat će i Plenković?

Rekao je da je predsjendik Vlade dao prijedlog šestog paketa sankcija prema Rusiji. "One predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku šest mjeseci. Također, u tom kontekstu je danas razgovarao i s predsjednicom Europske komisije koja ga je izvijestila o tome da je upravo danas EK potvrdio pozitivnu preliminarnu ocjenu da joj se isplati 700 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. To je potvrda brzog napretka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski teritorij je neupitan

Na današnje izjave Orbana, kazao je da je veleposlanik zatražio prijam gdje će tražiti pojašnjenje izjave. Rekao je da nikakve pretenzije ne mogu proći.

"Hrvatska vlada vodi principijelnu i jasnu politiku. MVEP je pozvao veleposlanika Mađarske i uručio mu notu. Naš veleposlanik u Budimpešti je zatražio prijam gdje će zatražiti objašnjenje te izjave. Nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatski teritorij je neupitan, oko toga nema dvojbe niti građani trebaju biti zabrinuti", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je dobrosusjedstvo temelj odnosa. "Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Ja se sjećam, kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo", rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na slučaj Mirele Čavajde, kojoj su slovenski liječnici odobrili prekid trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slučaj Čavajda nije političko, nego zdravstveno pitanje i malo mi je teško razumjeti ljude koji ulaze u detalje slučaja, a nisu zdravstvene struke'', kazao je Božinović.

"O njemu je zasjedalo jedno povjerenstvo, ministar Beroš je također angažirao jedno ad hoc povjerenstvo sastavljeno od liječnika", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo