sastanak u nsk / Plenković o ukidanju mjera: 'Razumijem nestrpljivost i da je teško, no ne možemo reći da epidemiju držimo za rogove'

Potres u Zagrebu bio je prije 10 mjeseci, a obnova još nije krenula

25.1.2021.
10:15
VOYO logo

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan je sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

Nakon sastanka izjave za medije dali su premijer Plenković, ministar graditeljstava Darko Horvat i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tjedan bit će objavljeni javni pozivi za prijavu šteta na javnim institucijama u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, nastalih u potresu u ožujku prošle godine, za što je Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU dobila na raspolaganje 683 milijuna eura.

"Javni pozivi su pripremljeni i oni će tijekom tjedna biti objavljeni kako bi krenule prijave za 683 milijuna eura koji su na raspolaganju. Isti pozivi ići će i za Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju," rekao je premijer Plenković dodavši da očekuje da će zahtjevi za obnovom premašiti iznos navedenih sredstava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o javnim pozivima koji se odnose na štete nastale za zgrade koje spadaju pod kulturnu baštinu - institucije, ustanove, sakralni objekti, zatim ustanove visokog obrazovanja, zdravstvene ustanove te u Gradu Zagrebu za cestovnu i vodoopskrbnu infrastrukturu, kao i obrazovne i zdravstvene institucije na gradskoj razini.

Na pitanje zašto se s obnovom kasni, rekao je da su svi zakonski okviri postavljeni kako treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve mora biti po pravilima i transparentno, to je izuzetno važno", kazao je i dodao da bi s ovim iskustvom obnova Banovine trebala ići brže i lakše. 

"Kidnapiranje cjepiva" - tko plati više

Kad je riječ o zapinjanju s isporukom cjepiva protiv covida, rekao je da EU radi pritisak na proizvođače da se rokovi poštuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Događa se tzv. kidnapiranje cjepiva. Oni koji su spremni, a da nisu vezani ugovorima kao članice EU-a, plaćaju više. To je izvan onoga što je dogovoreno i mi ćemo inzistirati na tome. Mi kao Hrvatska, samostalno, nismo išli prema drugim cjepivima", odgovorio je premijer. 

Na pitanje hoće li oni koji su dobili prvu dozu dobiti i drugu, rekao je da "misli da ćemo osigurati drugu dozu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče političara, postoji 100 političara koji su primili prvu dozu. Kao Vlada smo procijenili da je dobro da 10-ak ministara primi prvu dozu, isto smo ponudilii Saboru. To su važne političke poruke", kazao je Plenković. 

Istaknuo je da to nije cjepivo za privilegirane.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez kod ukidanja mjera 

Kad je riječ o ukidanju mjera, kazao je da je i među članicama Unije vlada veliki oprez zbog novih sojeva koronavirusa. Naglasio je da mnoge zemlje imaju strože mjere od Hrvatske. 

"Strani kolege kad dođu ovdje, misle da je ovdje vrlo fleksibilan režim u odnosu na ono što je kod njih. I distribucija cjepiva je još jedan razlog za oprez. Brojke su ohrabrujuće, smanjuju se i situacija je povoljnija. No, okolnosti nisu takve da kažemo da epidemiju držimo za rogove. Ministri su dobili naputke da se sa Stožerom dogovore dva-tri područja gdje bi mogli ići s laganim otvaranjem. Razumijem nestrpljivost i da je to teško i zahtjevno", pojasnio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve isplate iz Fonda za obnovu 

Do sada je došlo 2211 prijava, 1030 je obrađeno, a 29 od 1. siječnja prelazi u Fond za obnovu i on ih isplaćuje, izvijestio je ravnatelj Fonda Damir Vanđelić. 

"Javni poziv za obnovu privatnih i kulturnih dobara je raspisan. Obnova ide svojim tijekom, neki imaju projekte gotove. Idući tjedan kreću natječaji za sudionike u obnovi", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevinski radovi na obnovi u Zagrebu trebali bi početi krajem proljeća, početkom ljeta. 

Kad je riječ o obnovi Sisačko-moslavačke županije, kazao je da bi sve trebalo ići puno brže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić o kandidaturi za gradonačelnika

Damir Vanđelić potvrdio je da je s HDZ-om razgovarao o kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika te da će odluku o tome donijeti kroz 10-ak dana. Istkanuo je da je uvjeren da bi imao šanse na izborima. 

"I previše sam zaposlen, posao je vrlo kompleksan i zahtjeva cijelog čovjeka. Obnova ne bi smjela trpjeti. Ako obnova dobro krene, razmotrit ću sve druge opcije koje su na stolu, koje uključuju i neki privatni angažman. Mislim da imam šanse na brojnim izborima", rekao je između ostalog dodavši da se spreman povući s čela Fonda ako obnova krene dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike