DRON JE VANI / Banožić otkrio: 'To nije bila izvidnička letjelica, na ostacima su pronađeni ostaci avio-bombe'; Pogledajte sovjetski dron izbliza

Image

Ministar obrane Mario Banožić obratit će se danas medijima, nakon što je veći dio letjelice izvađen iz zemlje

13.3.2022.
11:33
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić obratio se u nedjelju medijima, nakon što je vojna letjelica izvađena iz mjesta gdje je u četvrtak pala.

"Istraga je ušla u završnu fazu. Dobili smo informacije da se na letjelici nalaze fragmenti eksploziva, stoga se vađenju trebalo pristupiti opreznije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letjelica izviđačkog tipa. Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Aviobomba je sovjetske proizvodnje i ona je odvežena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i za koje svrhe. Zasad možemo samo reći da je aviobomba koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje", kaže.

Postoje elementi koji ukazuju da je letjelica mogla doći i s ruske i s ukrajinske strane. "Ovo je područje sigurno, ovdje nema eksplozivnih sredstava. MUP i vojna policija će detaljno pregledati ovaj teren, ali letjelica je izvađena van”, kaže ministar. Dodao je da su fragmenti eksploziva jučer primijećeni na početku iskapanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pirotehničari na terenu

"Kraj crne kutije pronađeni su tragovi eksploziva, a čini se da letjelica nije bila izviđačkog tipa", rekao je ministar.

Rekao je da je nezgodno što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. "Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurno. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku", rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je naglasio kako bombe više nema. "Bila je bomba, nema je više. To je prošlo-svršeno vrijeme", dodao je.

Rekao je i da je opcija da je letjelica eksplodirala u nekom trenutku kad se spuštala ili udarila u zemlju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GENIJALCI I DRON SA EKSPLOZIVOM /

Potpuno nadrealne fotke: Studente evakuiraju, ministri paradiraju, a premijer radi selfije sa eksplozivnom napravom

Image
GENIJALCI I DRON SA EKSPLOZIVOM /

Potpuno nadrealne fotke: Studente evakuiraju, ministri paradiraju, a premijer radi selfije sa eksplozivnom napravom

Nije zadovoljan reakcijom susjeda

Na pitanje je li NATO obaviješten o aviobombi, Banožić kaže da će svi bitiobaviješteni onog trena kada kažu koji je tip bombe. "Da je situacija riješena u susjednim zemljama, mi danas ne bismo bili ovdje. Razgovarao sam s mađarskim i rumunjskim ministrom, rekli su mi da rade evaluaciju, očekujem odgovore”, kaže Banožić.

Rekao je i da je letjelica modificirana te da je siguran da će se iz crne kutije moći izvući podatci iako je oštećena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost", kaže Banožić na ponovljeno pitanje je li ovo napad na Hrvatsku i dodajući da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.

Podsjećamo, pripadnici nadležnih službi izvukli su u nedjelju iz zemlje veliki dio olupine sovjetske bespilotne koja se u četvrtak navečer srušila u zagrebačkom naselju Jarunu kod Studentskog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letjelica nosila eksploziv?

Brigadir Vlado Kovačević, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane, potvrdio je jučer da je pronađena crna kutija letjelice. Također je rekao da dio fragmenata letjelice ukazuje na to da je nosila eksploziv.

Zabila se duboko u tlo u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuća studenata. Udar letjelice napravio je veliki krater i oštetio četrdesetak automobila. Nasreću, nije bilo žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske, Krešimir Ćosić jučer se za RTL osvrnuo i na bespilotnu letjelicu.

 "Rekao bih da ništa nije slučajno. Da je ovo ozbiljno upozorenje da je moguće da se dogodi nešto što nismo ni sanjali, nešto nemoguće. Ovaj projektil ili je bio nenaoružan, sreća da se nije dogodilo nešto gore. To je tehnologija 70-ih i 80-ih tada se ta tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa za navigaciju prenosila u krstarećim raketama ovakvog tipa. Ovo nije nesoficisticiran sustav nego je vrhunac tehnologije i inženjerskog znanja tog vremena. Nije najmoderniji, ali funkcionira", naveo je i oštro kritizirao sve neistomišljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo