Izbori ili referendum: Bandić gubi Zagreb

Da su danas izbori Milan Bandić bi imao za 50 posto manju podršku nego na posljednjim izborima. Bitku bi izgubio od osipa Kregara, a podršku ne bi dobio ni na referendumu.

30.5.2011.
21:06
VOYO logo

Iza nas su dvije godine od prvih neposrednih izbora na kojima smo birali župane, gradonačelnike i općinske načelnike. U međuvremenu su diljem Hrvatske održani deseci ponovljenih izbora, a slična sudbina mogla bi uskoro zadesiti još neke gradove i općine. No svakako je najzanimljivije u dva najveća grada: Zagrebu i Splitu.

Danas bi, prema istraživanju Dnevnika Nove TV dvojica gradonačelnika bila ocijenjena s mršavom trojkom. I Milan Bandić i Željko Kerum dobili bi ocjenu 2,6. Štoviše, Bandić bi pao test kod svakog petog građanina Zagreba i ima podršku upola manju nego na prošlim izborima. Obojicu, pak, više "vole" žene nego muškarci, no Kerum je ipak najdraži glasačima sa završenom samo osnovnom školom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kregar pobjednik

Ako se odluči za izbornu utrku u Zagrebu najbolje prolazi Josip Kregar. U svim kombinacijama on bi bio prvi, istina unutar statističke pogreške. Josip Kregar tako bi osvojio 24,6 posto, Milan Bandić 22 posto, a Davor Bernardić, zagrebački SDP-ovac osvojio bi 19,5. On tu bilježi pad u odnosu na godinu dana, ali razloge možda možemo tražiti i u uvrštavanju HNS-ovca Dragana Kovačevića koji osvaja 7,2 posto.

U slučaju da SDP-ov kandidat bude Mirando Mršić, Josip Kregar i dalje bi bio prvi s 25,8 posto, Mršić bi imao 23,5 posto, a Milan Bandić 19,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj kombinaciji opet bi prvi bio Josip Kregar s 27,4 posto potpore birača, SDP-ov kandidat Boris Šprem imao bi 23,2 posto potpore, a Milan Bandić 20,1 posto.

Kerum ima manje problema

Željko Kerum ima manje problema od svog zagrebačkog kolege. I dalje je najpopularniji i kao potencijalni kandidat imao bi relativnu pobjedu. Osvojio bi 29,7 posto; SDP-ovac Marin Jurjević 22,8 posto, a Dujomir Marasović iz HDZ-a 4,7 posto. No najveći poraz u Splitu je činjenica da 36,9 posto Splićana ne zna za koga bi glasovalo ili je neodlučno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se u Zagrebu organizirao referendum i prikupio dovoljan broj onih koji bi izašli na njega, Milan Bandić opet ne bi bio gradonačelnik. Za njegovu smjenu glasovalo bi 69,2 posto birača, a za ostanak na dužnosti njih 24 posto.

I Splićani su razočarani Kerumom. 48 posto njih razočarao svojom politikom, a njih 40,8 smatra da je on ispunio očekivanja Splićana. 11,3 posto građana ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo