NOVI SUKOB U VLADI - OREŠKOVIĆ VS. KARAMARKO: / 'Nadam se da su to spinovi, jer ja imam dva svoja kandidata'

Image
Foto: Pixsell, Grgur Zucko
19.3.2016.
16:46
Pixsell, Grgur Zucko
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu da se predsjednik Vlade Tihomir Orešković i ona nisu dogovorili oko imena novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te ocijenila da se to pitanje previše odugovlači, kao što se, općenito i odluke donose presporo.

"Samo mogu reći da moja pozicija ostaje ista; dakle ja sam tražila povlačenje gospodina Lozančića jer je izgubio moje poverenje. O drugim razlozima neću raspravljati javno s obzirom da je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti. Međutim, ovo je pitanje koje svakako treba riješiti jer mislim da se previše odugovlači, a iskreno govoreći, ne razumijem niti poziciju gospodina Lozančića koji dalje ustraje biti na tom mjestu, nakon što mu je jedna od osoba koja mu prema zakonu daju smjernice za rad, rekla da ne uživa povjerenje", izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović, koja je u središtu Zagreba sudjelovala u obilježavanju Dana narcisa, posvećenom ranom otkrivanju raka dojke. Dodala je kako očekuje od premijera da donese odluku, te dodala da o tome ne želi špekulirati u njegovo ime. Također je naglasila da je "brine brzina, odnosno nedostatak brzine prilikom donošenja odluka općenito".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković: Idući tjedan naći će se s nekoliko kandidata

Premijer Tihomir Orešković, na upite novinara odgovorio je kako je imenovanje ravnatelj SOA-e proces te je, ne želeći spominjati imena mogućih kandidata, najavio da će se idući tjedan naći s nekoliko kandidata za tu dužnost. Spekulira da je riječ o Danielu Markiću, sadašnjem načelniku za međunarodnu suradnju u SOA-i.

Image
GUŽVA NA CVJETNOM: /

Predsjednica i premijer sa supružnicima prošetali subotnjom špicom

Image
GUŽVA NA CVJETNOM: /

Predsjednica i premijer sa supružnicima prošetali subotnjom špicom

"Mislim da ste me dosad već upoznali, to je proces i kako smo išli s imenovanjem ministra branitelja tako će biti i s direktorom SOA-e. Naći ću se s nekoliko kandidata, neću sada spominjati koji su to, i u pravo vrijeme ću predstaviti kandidata predsjednici i onda ćemo zajedno odlučiti", izjavio je Orešković koji je također sudjelovao na obilježavanju Dana narcisa, a na štand na Trg bana Jelačića došao je malo iza predsjednice Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Orešković rekao je i kako je prošloga tjedna na dnevnom redu bio Državni proračun i izbor ministra branitelja, kao i njegov boravak u Bruxellesu, a idućeg tjedna će se ponovno fokusirati na domaće stvari koje se trebaju rješavati, među kojima je izbor predsjednika SOA-e jedna od njih.

I Karamarko ima dva kandidata

Nešto nakon što je Orešković izjavio da ima dva kandidata za čelno mjesto SOA-e, reagirao je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Izjavio je u Obrovcu da on ima dva kandidata za šefa SOA-e, ali nije želio otkriti njihova imena. "Kad bude sve završeno sve će se znati," rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam ništa o tome da je premijer supotpisao ili da je nešto službeno predložio. Nadam se da su to spinovi jer mi kao pobjednička stranka, i ja osobno sam imao svoje neke preferencije i prijedloge premijeru i očekujem da će to na taj način biti realizirano“, kazao je Karamarko.

'Ja i ministar Orepić smo završili svoju priču'

Karamarko nije odgovorio na pitanje je li točno da je premijer odbio njegov prijedlog da se na čelno mjesto SOA-e postavi bivši šef Centra SOA-e iz Zadra Toni Matas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zna li se na koga je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić mislio kad je komentirajući slučaj 'topničkih dnevnika' kazao kako se radi o 'nekulturnom, nekompetentnom i primitivnom pokušaju političkog obračuna, Karamarko je rekao da se ne udubljuje u njegove rječi i ono što je htio reći.

"Ja i ministar Orepić smo završili svoju priču. Ponavljam, on je ministar, ja sam potpredsjednik Vlade. Samo očekujem da ono što sam mu sugerirao prije mjesec dana, tiče se nekih ljudi i zlouporabe službe u funkciji SDP-a, da na određeni način bude prema njima postupano, da budu odstranjeni iz službe. Prije 30 dana sam mu to rekao i očekujem da on uskoro vrhu Vlade kaže što je učinjeno," kazao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo