SREĆA U NESREĆI / Izbjegnuta katastrofa: u C.I.O.S.-u se nalazio radioatkivni materijal

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U C.I.O.S.-u kažu da se radioaktivni otpad nalazi na potpuno suprotnom dijelu reciklažnog centra u odnosu na požarište,

3.5.2017.
9:59
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u C.I.O.S.-u tijekom jučerašnjeg dana lokaliziran požar, podaci Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" pokazali su kako u zraku nije utvrđena pristutnost štetnih plinova u zraku i široj okolici.

U tvrtci procjenjuju kako je požar zahvatio oko dvije tisuće tona otpadnog materijala, od čega je oko 500 tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj, dok ostali materijali poput željeza, aluminija i plastike nisu, prema službenim informacijama bili zahvaćeni vatrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Večernji list, u centru za reciklažu u na Jankomiru čuvaju se i radioaktivni dijelovi s Ininih cijevi koje su vraćene s talijanske granice jer je na njima utvrđena povišena razina ionizirajućeg zračenja. S obzirom na to da Hrvatska nema Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, radioaktivni metalni dijelovi s Ininih cijevi morali su biti negdje zbrinuti. 

Naime, radioaktivne cijevi zbrinute su u metalnom kontenjeru. U C.I.O.S.-u kažu da se radioaktivni otpad nalazi na potpuno suprotnom dijelu reciklažnog centra u odnosu na požarište, udaljenost je oko 200 metara zračne linije, a između požarišta i tog otpada nalaze se objekti koji nisu obuhvaćeni požarom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisno osiguranje kontejnera potvrđuje i zapisnik o provedenom inspekcijskom nadzoru DZRNS-a koji je obavljen 12. travnja 2017. U zaključku se navodi da je tvrtka Cezar poduzela sve potrebne mjere, sukladno zakonskoj regulativi i mjerama inspekcije. Kontejner je osiguran lokotom, obilježen oznakama o opasnosti od ionizirajućeg zračenja.

Pri tome se navodi da izmjerene brzine doza zračenja na udaljenosti dva metra od kontejnera ne prelaze prirodne razine doza na lokaciji skladišta. A na toj udaljenosti kao ni na lokaciji vanjskog skladišta ne borave zaposlenici ni posjetitelji tvrtke, navodi se u zapisniku, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo