jedan vatrogasac lakše ozlijeđen / VIDEO Gori kod Šibenika, vatra stigla na 50 metara od kuća: Iz nekoliko sela evakuiraju stanovnike!

Mještani iz zaseoka Dulibići i Lugovići bit će evakuirani u školu u Bilicama

27.7.2019.
23:55
VOYO logo
Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

Image

FOTO Izbio veliki požar kod Šibenika!

NOVO:

23.55 Zbog požara je počela evakuacija mještana iz zaseoka Dulibići i Lugovići u Bilicama, javlja šibenska policija. Stanovnici će biti evakuirani u školu u Bilicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.08  Zbog požara zatvorene su: - dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera (preporuka alternativnih pravaca: izlaz čvor Pirovac (A1) - D59 - Jadranska magistrala - Šibenik - D58 - ulaz Vrpolje) - državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i - županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja, javljaju iz HAK-a.

22.58 Vjetar je pojačao, vatra je stigla na pedesetak metara od kuća, ali najkritičnije pozicije u Mihaljevićima su obranjene, javlja reporterka Šibenskog portala s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite još nije donio odluku o evakuaciji stanovništva.

"Stožer nije donio odluku o evakuaciji stanovništva. JVP Šibenik je ta koja organizira situaciju na terenu, ljudi su vjerojatno zbog panike bježali iz kuća, a JVP drži pod kontrolom stanje na terenu", kazao je Danijel Mileta, predsjednik Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije i to DVD Solin, Podstrana, Mladost  i JVP Split na putu su za Dubravu kako bi pomogli u borbi protiv vatrene stihije.

"Raširio se prema Lugovićima kod Bilica. Tehnički objekti i autocesta su također ugroženi", potvrdio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog dolaska noći s terena su povučene sve zračne snage tako da će vatrogasci i vojnici cijelu noć čuvati rubne dijelove velikog, još uvijek aktivnog požarišta.

20.05 Na teren zahvaćen vatrom u južnoj Dubravi u subotu, 27. srpnja 2019. upućen je i četvrti Canadair CL-415 te je trenutačno u gašenju toga najvećeg ovogodišnjeg požara angažirano sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH i 26 pripadnika Hrvatske voske, a nakon zračnih snaga teren će nadlijetati i bespilotna letjelica Orbiter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Požar kod Šibenika

Ovo je ujedno prvi angažman kopnenih snaga Hrvatske vojske u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, izvijestili su iz Ministarstva obrane (MORH).

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović kazao je kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na teren u južnoj Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško prići blizu, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte", iznio je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s gašenja požara kod Drniša nakon što je lokaliziran, kazao je kako na terenu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra. I on se nada da će do mraka vatra biti pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Požar kod Šibenika

19.33 Kako Šibenski portal doznaje s mjesta događaja, požar u blizini brze ceste Šibenik – Drniš ponovno se razbuktao. Naime, vatrogasne snage bile su preusmjerene na saniranje kritičnih točaka u blizini kuća i nakon što je taj dio požara pod djelomičnom kontrolom, vatrogasci se pregrupiraju i vraćaju na lokaciju na kojoj se vatra ponovno razbuktala.

19.25 Stanje na velikom području zahvaćenom požarom u Dubravi upravo je, nakon šest sati borbe s vatrom opisao Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.02 Prema neslužbenim informacijama Šibenskog portala, vatra je stigla do Mihaljevića, a vatrena fronta duga je više stotina metara, možda i kilometar i trenutno ju nije moguće kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na terenu imamo 85 vatrogasaca, 25 vojnika, dignuta je Državna intervencijska postrojba Split, a policija itekako pomaže u ovoj prometnoj situaciji s obzirom na to da je cesta Šibenik – Drniš zatvorena, a od 18.27 sati otvorena je autocesta. Situacija je takva da kuće nisu ugrožene, odnosno u jednom trenutku je bilo ugroženo pedesetak kuća sjeverno od Vrtnoga centra u Dubravi. Požar nije pod kontrolom, ali se stanje uz kuće drži pod kontrolom. Tri kanadera, tri zračna traktora, 35 vozila. Vatrogasci su alfa i omega na terenu, a mi iz Stožera civilne zaštite se uključujemo prema potrebi i u situaciji kada bi požar zaprijetio kućama te kada bi bila potrebna evakuacija. Onda smo mi tu zakonski odgovorni za logistiku u smislu, smještaja, transporta, prehrane. Sve to zasad nije potrebno, ali imamo nekoliko krakova požara i situacija se brzo mijenja", kaže Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik i predsjednik Stožera civilne zaštite, prenosi Šibenski portal.

18.49 "Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje", javljaju iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.19 Duž cijele Jadranske magistrale na šibenskom području formirale su kilometarske kolone vozila jer je zbog velikog požara u Dubravi zatvorena autocesta između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, a zatvorena je i državna cesta od Tromilje do skretanja za Perković.

"Sve raspoložive snage, po zadnjim informacijama, 120 vatrogasaca i više od 50 pripadnika Hrvatske vojske uz tri kanadera bore se vatrom koja je u Dubravi prešla autocestu kod Donjih i Gornjih Rupića", piše Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuga, jad, čemer, šta da vam kažemo. Gledamo i ne virujemo. Gori šuma, a tamo su i maslinici. Ovo je prestrašno", kazala su dvojica mještana Dubrave koji s glavne ceste prate što se događa na terenu. Kako kažu mještani, izgleda da je vatra izbila kod kamenoloma.

Požar u Dubravi buknuo je oko 13.30 sati i širi se u smjeru naplatnih kućica čvora Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.48 O požaru kod Šibenika oglasilo se i Ministarstvo obrane.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na požarište južne Dubrave kod Šibenika upućeno je 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Kopnene snage Hrvatske vojske angažirane su na požarištu južne Dubrave kod Šibenika, gdje je  u subotu, 27. srpnja  2019.  iz vojarne u Benkovcu upućeno 26 pripadnika HKoV-a s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone, 17. lipnja, do 26. srpnja 2019.  zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara - deset u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara provedeno je i 16 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 105 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 2700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca te 8 tona vode i opreme do požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava 'Orbiter 3B' bio je angažiran 14 puta."

17.30 Požar se širi munjevitom brzinom, prošao je zaseok Rupiće i ide prema naplatnim kućicama tako da je moguće da će biti zatvoren izlaz s autoceste Šibenik i dio brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, doznaje Šibenski portal od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje gori gusta borova šuma, ali kuće u ovom trenutku nisu ugrožene", poručuje Milošević.

– Na oprezu smo, jer je moguće da u svakom trenutku okrene vjetar. Vodimo računa o imovini i raspoređujemo snage na terenu – dodao je Milošević.

17.27 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je, javlja reporterka RTL-a Dragana Eterović, da je autocesta zatvorena od Vrpolja do Šibenika te da je zatvorena i D33 do Knina. 

Poručio je da su angažirali i i vojsku i interventnu postrojbu.

17.23 Iz HAK-a javljaju da su zbog požara zatvorene: dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera;  državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković. 

17.00 Policija je izvijestila kako je od 16 sati i 10 minuta zbog požara zatvorena autocesta A1 od čvora Šibenik do čvora Vrpolje u oba smjera. Također, zatvorena je za sav promet i cesta Šibenska Dubrava - Perković.

"Imamo situaciju da nam je prožar ozbiljan, prodire prema autocesti, gori gusta borova šuma, a gašenje otežava jako jugo. Digli smo sve zemaljske snage pa su stigli i vatrogasci iz Vodica, Skradina i drugih mjesta. Osim dva kanadera koja su stigla na gašenje nešto prije 14 sati, u gašenju iz zraka pomažu i dva airtraktora. Situacija je ozbiljna", rekao je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević za Slobodnu Dalmaciju.

"Od 16.01 sati za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Šibenik i Vrpolje u oba smjera, zbog požara", javili su iz HAK-a.

Izbio je u međuvremenu i drugi požar, za koji šibenski vatrogasci kažu da se širi prema autocesti, a probleme im stvara i jak vjetar. 

Kako javlja reporterka RTL-a Nikolina Radić, na teren je dodatno upućen još jedan kanader i jedan air tractor pa su sada u akciji 3 kanadera i 3 air tractora.

RANIJE:

Požar na području južne Dubrave buknuo je danas oko 13.30 sati, izvijestili su iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Zemaljskim snagama u pomoć su stigla i dva kanadera, piše Šibenski portal.

Gašenju požara na području južne Dubrave pridružili su se i DVD-ovi Brodarica-Krapanj, Zaton i Perković.

Ukupno je na terenu 38 vatrogasaca sa 15 vozila.

Na teren su izašli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Šibenik te dobrovoljci iz DVD-ova Bilice, Šibenik i Zablaće.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo