NEZADOVOLJNI ODLUKOM / Iz oporbe zazivaju ukidanje Ustavnog suda: 'Nastavlja se administrativni teror vladajuće partije preko Stožera'

Mostov Nino Raspudić Ustavni sud naziva i gorućim problemom hrvatske demokracije.

14.9.2020.
18:35
VOYO logo

HDZ zadovoljan odlukama Ustavnog suda, oporba nije, ali i jedni i drugi se slažu - odluka je bila očekivana. 

Image
dugoočekivana odluka /

Ustavni sud nakon tajne rasprave: Većina odluka Stožera je zakonita, zabrana rada nedjeljom neustavna

Image
dugoočekivana odluka /

Ustavni sud nakon tajne rasprave: Većina odluka Stožera je zakonita, zabrana rada nedjeljom neustavna

V.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nije htio komentirati bivše SDP-ovce, sada ustavne suce, koji očito ne vide ništa sporno u radu Stožera, no ostatak oporbe zaziva ukidanje Ustavnog suda. Damira Gregoret 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući odluku Ustavnog suda vide kao potvrdu dobrog rada. "Mislim da smo uistinu, uistinu pravilno postupili i sve što se posljednjih mjeseci u Hrvatskoj događa i u stvarnosti pokazuje da smo ispravno postupili", rekao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Strog, za razliku od oporbenih zastupnika svoje stranke, nije bio vršitelj dužnosti SDP-a Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih politizirao odluku Ustavnog suda, valjda ustavni suci znaju tumačiti Ustav. Odluka Ustavnog suda je po meni očekivajuća, po meni je trebala biti donesena ranije da se izbjegnu pravna nesigurnost i špekulacije u javnosti", smatra Komadina.

"Samo teške naivčine su mogle očekivati drugačiju odluku"

Cijela oporba faktor iznenađenja u odluci nije vidjela, a ni očekivala iako je bilo i oporbenih zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je to u potpunosti očekivano s obzirom da znamo koji je sastav Ustavnog suda i da znamo kako se ustavni sud bira, dakle usuglašavanjem u parlamentu dviju najveće stranke koje biraju svoje kadrove i one služe za zaštitu ključnih interesa dviju najvećih stranaka", kazao je Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Sabora Miroslava Škore.

Još kritičniji je bio Mostov saborski zastupnik Nino Raspudić: "Samo teške naivčine su mogle očekivati drugačiju odluku Ustavnog suda. Ova odluka o neradnoj nedjelji je smokvin list da oni kao pokažu da su neovisni o vladajućima. Nastavlja se administrativni teror vladajuće partije preko Stožera koji je sada dobio pravno pomazanje ustavnog suda koji se popunjava kako se popunjava, a popunjava se dogovorom HDZ-a i SDP-a, najčešće parkiranjem isluženih kadrova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se glasnije zato zaziva i ukidanje Ustavnog suda kojeg Raspudić naziva i gorućim problemom hrvatske demokracije.

Ova i svaka druga odluka, poručuje zastupnica Sandra Benčić, uvijek je političko pozicioniranje samih sudaca čiji je mandat ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SANDRA BENČIĆ (MOŽEMO!), saborska zastupnica
"Jer da su zapravo usvojeni zahtjevi za ocjenu ustavnosti i da su određene odredbe, odnosno mjere koje je Stožer propisivao proglašene neustavnima, država bi imala i odgovornost i štetu koja je pri tom nastala i predlagatelju i svima ostalima i bilo je jasno da Ustavni sud vjerojatno neće ići u tom pravcu i da neće imati hrabrosti", rekla je Benčić (Možemo!).

Hrabrost i uvažavanje činjenica, poručuje Benčić, očekuje kod odlučivanja o zahtjevu o ustavnosti rada Sabora po novim pravilima koji će ovoga tjedna poslati Ustavnom sudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo