VAŽNO ZA PACIJENTE / Iz ljekarni povlače lijek protiv visokog krvnog tlaka, dostupne su alternative

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Radi se o lijeku Ramipril Mibe 2,5 mg u tabletama te svi koji ga imaju kod kuće mogu ga nastaviti koristiti

27.10.2023.
9:01
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se iz ljekarni povlači lijek protiv visokog krvnog tlaka Ramipril Mibe 2,5mg u tabletama (ramipril). Navode kako to čine zbog administrativnih razloga.

"Tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ramipril Mibe 2,5mg tablete (ramipril), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serije 115850 predmetnog lijeka iz administrativnih razloga. Povlačenje se provodi do razine ljekarni", objavili su iz HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako prema zakonu serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti te da se povlačenje lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka. "Zato pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije", navode u HALMED-u..

POGLEDAJTE VIDEO Dijabetologinja o tome što je u krivotvorenim brizgalicama protiv dijabetesa: 'Nuspojave mogu biti pogubne'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo