državna rezerva / Iz države poslali su svega 21 kontejner u Sisačko-moslavačku županiju: 'Nemamo dovoljno'

201 je još proljetos raspoređena po cijeloj Hrvatskoj za Covid testiranja

4.1.2021.
19:25
VOYO logo

Gdje su kontejneri iz državnih rezervi, već danima pitaju mnogi koji gledaju slike nakon potresa u Petrinji. Od tristo kontejnera koji su na raspolaganju državi iz robnih zaliha, svega 21 poslan je u Sisačko-moslavačku županiju. Ministar gospodarstva moli za razumijevanje.

'Puštamo lijekove'

U Glini pred Domom zdravlja je sedam kontejnera, jučer su stigli iz zaliha državne rezerve. Liječnici i medicinske sestre ondje rade svoj posao, a dobili su ih, jer su ih sami tražili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Evo uselili smo, dobro je. Puštamo lijekove, pregleda još nije bilo, ali sutra će i to valja krenuti'', kazao je Abdulah Kaoudahhan, liječnik obiteljske medicine.

Još 14 kontejnera iz državne zalihe upućeni su u Glinu, Petrinju i Sisak tvrde u ministarstvu gospodarstva, gdje u mirnim okolnostima raspolažu s ukupno 298 mobilnih kućica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

201 je još proljetos raspoređena po cijeloj Hrvatskoj za Covid testiranja, 77 kućica, također od proljeća, raspoređeno po okolici Zagreba i u njima još žive oni kojima je 22. ožujka potres uništio domove. Ukupno 21 ih je upućeno u Sisačko – moslavačkoj županiji, a treba ih oko tisuću i pol.

''Dakle da ih ima već bi bili tamo! U ovom trenutku nemamo dovoljan broj kućica. Iznalazimo način da ih što je moguća više nabavimo'', izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tko će odgovarati? /

Horvat o porušenim kućama na Banovini: 'Bit će istrage o obnavljanju kuća nakon rata. S akterima ćemo sjesti za stol'

Image
Tko će odgovarati? /

Horvat o porušenim kućama na Banovini: 'Bit će istrage o obnavljanju kuća nakon rata. S akterima ćemo sjesti za stol'

Država je, tvrdi ministar gospodarstva, još prije potresa u Petrinji, 22. prosinca poslala zahtjev za još 41 mobilnom kućicom, no nitko, kaže Ćorić nije mogao pretpostaviti koliko će ih trebati.

''Mogućnost nabavke kamp kućica ili casa mobile u boljoj varijanti odnosno kontejnera u roku od sedam dana jednostavno nije moguće, znači to nije objektivno očekivati. Dakle tim građanima je ponuđen smještaj u nekoliko centara i ja ih molim da s obzirom na ovo vrijeme iskoriste i te mogućnosti smještaja'', rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su u Petrinju 22 kontejnera poslali INA I CROSCO, a nemali broj turističkih kamp kućica pristiže od građana iz cijele Hrvatske i šire. 

Svjesni da to nije trajno rješenje u Ministarstvu državne imovine žrtvama potresa će se ponuditi i montažne kućice koje tek treba izgraditi. Dio ministarstva preselit će u Petrinju ili Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na samom terenu u neposrednom kontaktu s ljudima vidjeti, pa uz pomoć i javnih bilježnika tko želi svoj prostor na kojemu je porušena kuća napustiti, a tko isključivo želi da mu se na tom lokalitetu gradi zamjenski objekt'', rekao je ministar prostornog uređenja Darko Horvat.

Na razrušeno područje već danima stižu zamjenski domovi iz cijele Europe - ovih osamdeset kamiona stiglo je iz Austrije. No teško je očito sve to pratiti, pa ministar gospodarstva i ne zna koliko nam je zamjenskih kuća stiglo iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Petrinjom se poravnava teren za sve privremene kućice, možda će i ministar kad ih vidi na hrpi znati koje su otkud.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo