RANSOMWARE NAPAD / Iz Badela 1862 i Labuda za Danas.hr potvrdili: 'Istina je, bili smo pod hakerskim napadom'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Obavijest o napadu prva je objavila tvrtka HackManac na društvenim mrežama koja prati kibernetičke napade diljem svijeta

4.7.2024.
11:10
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Prvo je Danas.hr objavio kako je platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, na svom "X" profilu navela da su hrvatske tvrtke Badel 1862 te Labud pod hakerskim napadom, sada je stigla i potvrda tih tvrtki.

Podsjetimo, HackManac je objavio da su hrvatske tvrtke izlistane kao žrtve Blackout ransomware grupe. "Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke", napisali su u svojoj objavi iz HackManac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno su hakeri u napadu na Badel 1862 i Labud stavili i datum otkupnine i to 12. srpnja 2024. godine.

Iz Meteor Grupe u čijem je sastavu Labud danas su potvrdili da su zaista bili žrtva hakerskog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meteor Grupa - Labud je bio žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize", naveli su iz Labuda u odgovoru za Danas.hr.

Image
'NEĆE SE NIKOME PLATITI' /

Plenković o hakerskom napadu: 'Hrvatska ne prihvaća ucjene kriminalaca'

Image
'NEĆE SE NIKOME PLATITI' /

Plenković o hakerskom napadu: 'Hrvatska ne prihvaća ucjene kriminalaca'

Nastavili su da se svi poslovni procesi u društvu Meteor Grupa - Labud odvijaju neometano i u redovnom opsegu poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto su nam za Danas.hr potvrdili i iz Badela 1862. "Badel 1862 je bio žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Samim time, vjerojatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim podacima i osobnim podacima (ime, prezime, kontakt podaci, radno mjesto) koji su uobičajeni dio takve dokumentacije. U ovom trenutku ne možemo utvrditi je li kopirana i poslovna dokumentacija. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize", naveli su u svom odgovoru iz Badela.

Dodali su i da u skladu sa zakonskim obvezama Badel 1862 priprema odgovarajuće prijave koje će biti dostavljene nadležnim institucijama. "Želimo vas obavijestiti i da se svi poslovni procesi u Badel 1862 odvijaju neometano, u redovnom opsegu te nema nikakvih kašnjenja u ispunjavanju bilo kojih obveza društva Badel 1862", stoji u njihovu odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i na to da je i KBC Zagreb (Rebro) bio pod hakerskim napadom koji je priznala ruska kibernetička kriminalna skupina. I taj napad bio je virusom iz skupine ransomware koji se smatraju vrlo malicioznim te se koristi za napad na žrtve od kojih se traže otkupnine. Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš izjavili su kako se s kriminalcima u slučaju hakerskog napada na bolnicu ne pregovara. I bolnica je dobila rok za otkupninu koji istječe 18. srpnja.

POGLEDAJTE VIDEO Vili Beroš priznao da su hakeri tražili otkupninu, ali da ne zna jesu li i koje podatke ukrali

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo